Kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi), dobbelt udrensning (Lever-, Mave- og Tarmsygdomme)
Gå direkte til
Kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi), dobbelt udrensning (Lever-, Mave- og Tarmsygdomme)
Undersøgelsen udføres med en lang bøjelig kikkert. Via kikkerten kan lægen se, om du har polypper, svulster, betændelsestilstande eller blødning fra din tarm. Undervejs kan der tages prøver fra slimhinden og fjernes små polypper. Dette er smertefrit.
Forbered dig til undersøgelsen
Får du insulin, skal du være opmærksom på, at dit blodsukker kan blive påvirket af den udrensning, som du skal igennem.
Har du tendens til forstoppelse, skal du købe afføringstabletter (Toilax eller lignende). Du skal tage 2 tabletter ved sengetid de sidste 3 dage før udrensningsdagen.
Du må ikke spise fuldkorn og hele kerner 4 dage før undersøgelsen. Dette skyldes, at din tarm skal være så "ren" som mulig for, at vi kan lave undersøgelsen.
Er der mad, du er i tvivl om, hvorvidt du må spise, så undlad at spise det.
Drik mindst 2 liter væsker pr. dag.
Hold pause med vitamin- og jerntabletter.
Du bør undgå mælkeprodukter.
3 dage før din undersøgelse skal du tage 2 tabletter Toilax. Disse skal tages kl. 18.
Om morgenen skal du tage yderligere 2 tabletter Toilax.
Fra du står op og indtil klokken 12.00, må du kun spise fiberfattig kost. Det kan for eksempel være kogt/grillet lyst kød (kylling eller fisk), pasta, lyst brød med skrabet smør og kogt æg.
Efter klokken 12.00 må du kun indtage klare flydende væsker, gerne sukkerholdige væsker. Det kan være bouillon, suppe uden fyld, juice uden frugtkød, nutridrik juicestyle, saft, kaffe og te. Du må ikke drikke/indtagemælkeprodukter.
Picoprep/Citrafleet indtages klokken 14.00 og 19.00.
Du må kun indtage klare flydende væsker. Du må derfor ikke indtage mælkeprodukter.
Picoprep/Citrafleet indtages klokken 14.00 og 19.00.
Din afføring skal til aften være vandtynd, te farvet og uden klumper. Er den ikke det, kan det være nødvendigt at give yderligere udrensende medicin inden, at undersøgelsen kan gennemføres.
Kontakt afdelingen hvis du er i tvivl om, hvorvidt din udrensning er tilstrækkelig.
Kl. 14.00
Tag et glas med 150 ml koldt vand.
Hæld pulveret fra brevet med Picoprep/Citrafleet i vandet.
Rør blandingen rundt i 2-3 minutter. Når blandingen ikke længere bruser, er den klar. Blandingen vil være uklar/råhvid. Drik blandingen indenfor 15 minutter.
Medicinen begynder at virke 1-3 timer efter, at du har indtaget den.
Kl. 15.00-19.00
Drik et stort glas (ca. 250 ml) klar væske i timen.
Kl. 19.00
Indtag det andet brev Picoprep/Citrafleet, som anført ovenfor.
Kl. 20.00-24.00
Drik et stort glas (ca. 250 ml) klar væske i timen.
Hvis du har stomi, skal du kontakte klinikken for at høre, om du skal udrense på anden vis.
På undersøgelsesdagen
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Tag din vanlige morgenmedicin
Du får tilbudt beroligende og smertestillende medicin
Du får anlagt et tyndt plastikrør i en blodåre i hånden, så vi kan give smertestillende og beroligende medicin under undersøgelsen.
Hvis det i samråd med lægen er besluttet, at undersøgelsen skal foretages i fuld bedøvelse (narkose), betyder det, at du kommer til at sove under undersøgelsen. Dette gøres kun i særlige tilfælde.
Du kommer til at tale med bedøvelseslægen, der skal bedøve dig, umiddelbart inden undersøgelsen på Klinik for Kikkertundersøgelser.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen laves med en lang, bøjelig kikkert, der via endetarmen føres ind i tyktarmen. Der pustes forsigtigt luft i tarmen, hvilket kan give følelsen af oppustethed og afføringstrang. Det skaber plads og giver lægen et bedre overblik i din tarm. Der kan forekomme smerter, men dette er kortvarigt og skyldes stræk på tarmen.
Der kan tages prøver af tarmslimhinden og fjernes polypper, hvilket er smertefrit. Dette gøres i så fald med en lille tang igennem kikkerten.
Selve undersøgelsen varer ca. 30 minutter.
Herudover må du forvente tid til forberedelse og hviletid efter undersøgelsen, i alt ca. 3 timer.
Risici og bivirkninger
Udrensningen kan give ubehag i form af kvalme og influenza-lignende symptomer som kulderystelser og træthed.
Udrensningen bliver ikke bedre af kun at drikke vand – tværtimod. Ved at drikke salt- og sukkerholdige væsker kan hovedpine og svimmelhed forebygges.
Hvis der er taget prøver eller fjernet polypper kan der forekomme mindre blødning, hvilket er ufarligt og stopper af sig selv.
Det er meget sjældent, at der opstår alvorlige komplikationer i forbindelse med kikkertundersøgelsen. Der er en lille risiko for hul på tarmen. Oplever du:
Kraftige mavesmerter
Blodig eller sort afføring
Utilpashed, kvalme eller svedtendens
Feber over 38 grader
Kulderystelser
skal du kontakte afdelingen indenfor de første 24 timer, efter du er kommet hjem. Derefter er det din egen læge eller vagtlæge du skal kontakte.
Efter undersøgelsen
Hvis undersøgelsen blev foretaget i rus, dvs. med en smule kortvarigt beroligende medicin i en åre, er du vågen, når undersøgelsen er slut, og der er derfor ikke behov for at komme på opvågningsafsnittet.
Du vil derfor blive kørt retur til den observationsstue, hvor du var, inden du blev kørt til undersøgelsen, og her vil du opholde dig, indtil du er klar til at tage hjem.
Du må ikke selv køre bil hjem, hvis du har fået beroligende medicin i forbindelse med undersøgelsen.
Her skal du være, indtil du er vågnet helt op fra bedøvelsen og du føler dig klar til at komme hjem. Dette tager som regel 1-2 timer.
Du går som udgangspunkt direkte hjem fra opvågningen.
Du må ikke køre bil i 24 timer, efter du har været bedøvet.
Videre forløb
Med mindre du og din læge har aftalt andet, vil du få svar på din kikkertundersøgelse i din e-Boks.
Hvis der i forbindelse med undersøgelsen tages vævsprøver, modtager du kun svar på disse, hvis der er fund, der kræver yderligere kontrol eller behandling.
Vær opmærksom på, at hvis der er taget vævsprøver, kan der gå 4-8 uger inden du får svar.
Mere information
Idet pulveret indtages som led i udrensning til kikkertundersøgelse, og du har aftalt det med lægen, så er der ingen problemer i at indtage pulveret.
Kontakt
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Klinik
Telefon
7845 3800
Telefontid
Sekretær: Mandag – fredag kl. 8.30 – 12.00.
Telefonsamtale ved sygeplejerske:
Ved forværring i din sygdom eller udebleven effekt af din behandling kan du booke en opringning fra en sygeplejerske på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Du vil blive ringet op inden for 2 hverdage. Bookingkode: AUH-LMT-AKUT01
Fornyelse af recept:
Du kan forny dine recepter fra os på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Bookingkode: AUH-LMT-R02
Adresse
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Aarhus Universitetshospital Indgang C, Plan 2, krydspunkt C217 Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1247681
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.