Tarmbakterien clostridium difficile er en hårdfør bakterie, der forårsager diarre og mavesmerter, især efter behandling med antibiotika eller ved almen svækkelse, hvor den normale tarmflora kan være påvirket.
Ved første tilfælde af clostridieinfektion er behandlingen en særlig type antibiotika, som vanligvis er effektiv. Nogle patienter oplever imidlertid, at tarminfektionen kommer tilbage, og i disse tilfælde kan en fæcestransplantation være gavnlig, idet overførsel af tarmens mikroflora fra en anden person er effektiv til at forebygge, at infektionen kommer igen.
Afføring fra den raske donor føres ned i tyndtarmen via en tynd sonde, som bliver anlagt i dit ene næsebor og går via spiserør og mavesæk omtrent 20 cm ned i tyndtarmen.
Forbered dig til behandlingen
I 4-10 dage op til behandlingen skal du have antibiotika
Sonden anlægges af en læge eller sygeplejerske. Sonden føres via næseboret til svælget og videre i din mavesæk. Herfra vil sonden selv bevæge sig videre ud i din tyndtarm på grund af tarmens peristaltik. Dette sker af sig selv og kan fremmes ved at du indtager mad og væske og tygger tyggegummi.
På dagen for selve fæcestransplantationen skal du have taget et røntgenbillede, så vi kan se om sonden er placeret korrekt.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din undersøgelse bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter undersøgelsen. Hvis du har diabetes, skal du drikke vand i stedet for sød saftevand.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Vi anbefaler, at du heller ikke ryger, bruger e-cigaretter, skrå eller snus eller tygger tyggegummi.
Om behandlingen
Ved transplantationen sidder du i en stol og er vågen. Der er ikke brug for at give særlig medicin.
Først skylles sonden igennem med vand. Dette vil føles koldt i svælget.
Herefter får du selve behandlingen, og det tager omtrent 10 minutter.
Efter behandlingen skal du observeres i en halv time, og herefter tages sonden op. Herefter må du tage hjem.
Det er raske og grundigt testede donorer, der giver afføring til brug ved fæcestransplantation. Alle fæcesdonorer er samtidig bloddonorer. De gennemgår et særligt screeningsprogram. Al fæces, der er doneret til behandling, bliver undersøgt efter at det er doneret, så det sikres bedst muligt, at det er fri for smitterisiko.
Donorafføring opbevares i særlige frysere i en fæcesbank på hospitalet - enten som kapsler eller i flydende form.
Når du kommer hjem
Desuden kan du få ondt i maven og ændring i afføringsmønsteret. Disse symptomer er som regel tegn på, at fæcestransplantationen har en effekt.
En trejdedel af de, som modtager denne behandling, oplever samme dag eller dagen efter nogle timers ubehag.
Hos langt de fleste forsvinder symptomerne inden for et døgn.
Vi inviterer alle, som modtager fæcestransplantation, til at indgå i en database, hvor vi overvåger helbredstilstanden og eventuelle langtidsfølger.
Dette fordi at antibiotika vil nedbryde de gode bakterier fra behandlingen og du vil derfor ikke opnå den ønskede effekt af transplantationen.
Videre forløb
Du aftaler opfølgning med personalet i klinikken
Kontakt
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Klinik
Telefon
7845 3800
Telefontid
Sekretær: Mandag – fredag kl. 8.30 – 12.00.
Telefonsamtale ved sygeplejerske:
Ved forværring i din sygdom eller udebleven effekt af din behandling kan du booke en opringning fra en sygeplejerske på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Du vil blive ringet op inden for 2 hverdage. Bookingkode: AUH-LMT-AKUT01
Fornyelse af recept:
Du kan forny dine recepter fra os på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Bookingkode: AUH-LMT-R02
Adresse
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Aarhus Universitetshospital Indgang C, Plan 2, krydspunkt C217 Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/880370
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.