Information til dig, der er tilknyttet Tarmsvigtsenheden
Gå direkte til
Information til dig, der er tilknyttet Tarmsvigtsenheden
Denne information kan være nyttig for dig, der er tilknyttet Tarmsvigtsenheden på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme.
Årsag
Hos patienter med tarmsvigt er tarmens evne til at optage ernæring og væsker nedsat. Det kan være en kompleks tilstand at behandle og kræver i nogle tilfælde et længerevarende indlæggelsesforløb, hvor et specialiseret team af behandlere varetager udredning og behandling samt tilrettelægger det videre forløb med det sigte, at du opnår en stabil og velfungerende tilværelse med din sygdom.
Årsagen til tarmsvigt kan være, hvis du har fået fjernet af et stykke af din tarm ved operation eller ved sygdom i tarmen. Det kan også skyldes, at du har et ændret bevægemønster i tarmen.
Om forløbet
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme yder højt specialiseret behandling til patienter med lever- mave-og tarmsygdomme og har en enhed for patienter med tarmsvigt.
I Tarmsvigtsenheden er der to gennemgående speciallæger, et antal sygeplejersker samt en klinisk diætist.
Hvis du er indlagt, vil du møde en af enhedens speciallæger til stuegang mandag, onsdag og fredag, hvor udredning og behandling planlægges. Tirsdag og torsdag vil det være en yngre læge, som går stuegang i det omfang der er behov for det.
Hvis du kommer til kontrol i vores klinik, vil du ligeledes møde en af enhedens speciallæger samt en kliniksygeplejerske og en diætist. Kliniksygeplejersken er ofte med ved din lægesamtale.
I tarmsvigtsenheden indlægges patienter, som har behov for parenteral ernæring (ernæring som gives direkte i blodbanen).
Patienter, som har behov forlængerevarende eller varig behandling med parenteral ernæring, eventuelt i hjemmet, bliver henvist til Center for Ernæring og Tarmsygdomme, Aalborg Universitetshospital.
Vi har et tæt samarbejde med centret i Aalborg, og aftale om overflytning til Aalborg sker altid efter indgående drøftelse med dig og den/de andre behandlende afdelinger.
Du skal forvente at være indlagt fra 1 - 6 uger hos os.
Når du bliver udskrevet, vil vi altid have lavet en aftale med dig om, hvornår du skal ses igen eller hvordan opfølgningen på dit forløb skal være.
I de fleste tilfælde vil du enten få en aftale i afdelingens klinik på plan 2 eller også vil du blive indlagt kortvarigt i sengeafsnittet på plan 6, hvor vi følger op på, hvordan du har det samt tager en blod- og urinprøve.
I nogle tilfælde giver det bedst mening at opfølgningen foregår hos vores samarbejdspartnere på andre afdelinger - i det tilfælde vil det altid være efter aftale med dig.
Når du har en aftale i vores klinik, vil du møde en af enhedens speciallæger samt en kliniksygeplejerske til en samtale, der er berammet til 20 minutter.
Du vil ofte blive bedt om at få taget blodprøver og at aflevere en urinprøve forud for din aftale.
Du er velkommen til at medbringe en pårørende til samtalen. Det er ofte en god ide at skrive spørgsmål ned inden samtalen, så du får afklaret dine problemstillinger vedrørende din tarmsygdom.
Om behandlingen
Når du indlægges på afdelingen, vil du blive modtaget af en sygeplejerske og en læge.
Der vil blive foretaget en række undersøgelser og taget blodprøver samt urinprøver, for på den måde bedst at kunne tilrettelægge din behandling.
Den kliniske diætist vil ud fra undersøgelser og samtaler med dig lægge en ernæringsplan.
Dit forløb på afdelingen vil rette sig mod behandling af ernærings- og væskemangel og evt. stomipleje, samt eventuel infektion og smerter.
Behandlingen varetages i et tæt samarbejde mellem læger, sygeplejersker, øvrigt plejepersonale og klinisk diætist.
For at sikre, at du får den rette ernæring og tilstrækkelig væske, vil sygeplejerskerne hjælpe dig med at udfylde et kostregistreringsskema og et væskeskema, som bruges til at udregne balancen mellem det du indtager, og det du udskiller.
Når du har behov for hjælp til personlig pleje, stomipleje med mere, vil plejepersonalet stå til rådighed, i det omfang du ikke selv formår at varetage dette.
Målet er, at du skal være så selvhjulpen som muligt, inden du bliver udskrevet og dette gælder også plejen omkring din stomi.
Du må meget gerne have eget tøj med/ på under indlæggelsen men vi kan desværre ikke hjælpe med at få det vasket.
Kontakt
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Klinik
Telefon
7845 3800
Telefontid
Sekretær: Mandag – fredag kl. 8.30 – 12.00.
Telefonsamtale ved sygeplejerske:
Ved forværring i din sygdom eller udebleven effekt af din behandling kan du booke en opringning fra en sygeplejerske på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Du vil blive ringet op inden for 2 hverdage. Bookingkode: AUH-LMT-AKUT01
Fornyelse af recept:
Du kan forny dine recepter fra os på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Bookingkode: AUH-LMT-R02
Adresse
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Aarhus Universitetshospital Indgang C, Plan 2, krydspunkt C217 Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1256740
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.