Leveren er et organ med mange funktioner. En af disse funktioner er at rense dit blod for affaldsstoffer. Affaldstofferne udskilles normalt i galde fra galdeblæren, som tømmer sig ud i tarmen. Når afløb af galde forhindres eller hæmmes, kan din krop ikke komme af med affaldsstofferne og resultatet kan være, at du oplever en generende kløe. Denne kløe kaldes hepatisk kløe eller leverkløe, fordi den stammer fra leveren.
Leverkløe smitter ikke. Det vigtigste er at få påvist årsagen til din kløe og at behandle den mulige leversygdom, der er årsagen til kløen, så kløen forsvinder eller dæmpes.
Symptomer
Ved leverkløe er det især i håndflader og under fodsåler, du vil opleve kløe. I de sværeste tilfælde kan kløen være overalt på hele kroppen, også indvendigt i næsebor, bag øjnene og i øregange.
Kløen kan variere fra kun at være irriterende til at være brændende. Kløen kan blive meget intens, også i en grad så den kan være invaliderende og gå udover din livskvalitet. Kløen er ofte mest generende om natten.
Gode råd til at håndtere natlig leverkløe er;
køligt miljø i soveværelset,
koldt bad inden sengetid,
at sove med en tynd dyne.
Dette skyldes, at kløen ofte forværres, når huden bliver varm.
Årsag
Dog ved man, at kløen nok skyldes nogle forskellige stoffer, som udskilles i galdevæsken.
Leverkløe kan opstå ved en række forskellige velkendte leversygdomme. Oftest opstår leverkløen, fordi galdeafløbet fra leveren er forhindret (dette kaldes kolestase).
Eksempler på leversygdomme og tilstande i leveren, der kan give kløe;
primær biliær cholangitis (PBC)
primær skleroserende cholangitis (PSC)
under graviditet hvor galdeafløbet er nedsat
ved forhindret galdeafløb, f.eks. ved galdesten eller hvis galdevejene er forsnævrede
forstyrrelse i galdeafløbet udløst af medicin
ved forskellige sjældne leversygdomme
kræft i galdevejene.
Om forløbet
Din leverlæge kan meget ofte stille diagnosen udfra din sygehistorie. Hvis kløen opstår pga. kendt leversygdom, er forklaringen let. Hvis kløen opstår første gang uden allerede erkendt leversygdom, kan forklaringen og diagnosen være sværere at finde.
Der kan tages blodprøver og evt. en ultralydsskanning af din lever og galdeveje for at underbygge, hvorvidt der er tale om leverkløe.
Leverkløe er ikke farligt og det påvirker ikke, hvordan det vil gå med den leversygdom, som kan være årsagen til kløen. I de fleste tilfælde stopper kløen af sig selv, men der kan gå måneder og nogle gange år, før kløen holder helt op.
Leverkløe ved graviditet
Hvis leverkløe er opstået under graviditet, vil kløen ofte forsvinde kort efter fødslen
Leverkløe ved primær biliær cholangitis
Ved primær biliær cholangitis vil kløen være til stede i variende grad og du kan ofte opleve at få spontan bedring også uden at få behandling for kløen.
Forsnævrede/blokerede galdeveje
Kløe som opstår pga. forsnævrede/blokerede galdeveje vil ofte forsvinde kort tid efter, at galdeafløbet er normaliseret. Man kan f.eks. aflaste galdevejene og sikre gennemløb af galde ved at få anlagt et dræn/en stent i galdevejene eller ved at få fjernet en evt. galdesten.
Om behandlingen
Præparaterne kan også være med til at afhjælpe leverkløen, så den spontant stopper, men der findes ikke et præparat, der virker for alle og i nogle tilfælde er behandlingen derfor vanskelig. Af den årsag er det vigtigt, at du har tålmodighed, og at du indstiller dig på, at det kan blive nødvendigt med flere forskellige behandlingsforsøg for at dæmpe kløen.
Salve/cremer
Almindelige kløestillende cremer/salver hjælper som regel ikke ret godt på leverkløe. Nogle fedtholdige cremer kan dog i nogle tilfælde virke lindrende på huden og dette kan forsøges.
Medicinsk behandling
Ursochol: Præparatet Ursochol virker galdefortyndende og kan virke ved at nedsætte tendensen og intensiteten af din kløe.
Colestyramin: Præparatet Colestyramin (pulver á 4 gram). Pulveret udrøres i et glas vand/væske. Dosis afhænger af sværhedsgraden af din kløe.
Startdosis vil ofte være ½ - 1 brev inden sengetid og kan øges til 1-2 breve morgen, middag og inden sengetid.
Maksimal dosering er 2 breve maks. 3 gange om dagen.
Hvis du oplever, at kløen er værst om natten, kan det være nok for dig at tage 1-2 breve inden sengetid.
Tag Colestyramin 1 time inden indtag af anden medicin
Ved brug af Colestyramin pulver er det vigtigt, at pulveret indtages enten 1 time inden din øvrige medicin, eller at du venter 4 timer, fra du har indtaget din øvrige medicin, til du tager pulveret.
Dette hænger sammen med, at det kan påvirke effekten af din øvrige medicin.
Andre behandlinger
I nogle tilfælde kan der forsøges med andre lægemidler eksempelvis; Colesevelam,
Rimactan,
Fenemal,
Bezafibrat.
Din leverlæge vil informere dig om, hvilke behandlingsmuligheder der er.
Hvis du har en kendt leversygdom og du får kløe eller at kløen bliver mere intens, bør du kontakte os for en samtale om, hvad vi kan gøre for at afhjælpe det.
Kontakt
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Klinik
Telefon
7845 3800
Telefontid
Sekretær: Mandag – fredag kl. 8.30 – 12.00.
Telefonsamtale ved sygeplejerske:
Ved forværring i din sygdom eller udebleven effekt af din behandling kan du booke en opringning fra en sygeplejerske på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Du vil blive ringet op inden for 2 hverdage. Bookingkode: AUH-LMT-AKUT01
Fornyelse af recept:
Du kan forny dine recepter fra os på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Bookingkode: AUH-LMT-R02
Adresse
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Aarhus Universitetshospital Indgang C, Plan 2, krydspunkt C217 Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1461773
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.