PRRT - Radioaktiv kræftbehandling for neuroendokrin tumorsygdom
Gå direkte til
PRRT - Radioaktiv kræftbehandling for neuroendokrin tumorsygdom
Peptid-Receptor-Radio-Terapi, også kaldet PRRT, er en radioaktiv behandling med stoffet Lutetium eller Yttrium. Formålet med behandlingen er at stabilisere din neuroendokrine kræftsygdom samt at bedre eventuelle symptomer, du måtte opleve.
Behandlingen forløber over ca. 9 måneder, og der gives som standard 4 behandlinger med 6-14 ugers interval.
Forbered dig til behandlingen
Inden din behandling skal der foretages en undersøgelse af din nyrefunktion. Dette gøres for at sikre, at dine nyrer kan tåle behandlingen og for at vurdere, hvor meget nyrebeskyttende væske, der skal gives under selve kræftbehandlingen for at beskytte dine nyrer tilstrækkeligt.
Du får udleveret en personlig behandlingsplan som indeholder en oversigt over dine 4 behandlinger. Den skal hjælpe dig med at holde overblik over dine tider til behandling, skanninger pg blodprøver.
Tag den gerne med dig, når du kommer til hver behandling og til din lægesamtale i klinikken.
Hvis du er i behandling med Lanreotid/Octreotid skal du holde pause med dette 4 uger før din kræftbehandling.
Efter sidste behandling kan dine vanlige injektioner genoptages.
Hvis du er meget generet af symptomer fra din kræftsygdom, herunder flushing eller diarré, kan dette behandles med anden medicin.
Du vil blive instrueret af sygeplejerskerne herom. Tag kontakt til Klinik for Lever- Mave og Tarmsygdomme eller tal med sygeplejerskerne, mens du er indlagt.
Om behandlingen
Du skal møde i vores klinik kl. 8.00 på behandlingsdagen.
Her vil du blive taget imod af en sygeplejerske, der vil klargøre dig til behandlingen. Der vil bl.a. blive lagt et lille plasticrør i en blodåre i begge dine albuebøjninger, og du får kvalmestillende medicin samt binyrebarkhormon inden behandlingen.
Du følges herefter til Kræftafdelingen, hvor behandlingen starter.
Først vil du få det medicin, der skal beskytte dine nyrer og herefter gives det radioaktive stof.
Du vil efter hver behandling være i isolation på en særlig strålestue på Kræftafdelingen i ca. 24 timer.
Din nyrefunktion afgør hvilken protokol, du følger.
Protokol A
Hvis du følger protokol A udskrives du umiddelbart efter skanningen på Nuklearmedicinsk afdeling, dagen efter behandlingen.
Protokol B eller C
Hvis du følger protokol B eller C skal du have foretaget ekstra blodprøver og ekstra nyrebeskyttende infusion. Du indlægges derfor i LMT-sengeafdeling på Plan 6 efter efter din skanningen på Nuklearmedicinsk afdeling.
I forbindelse med injektionen af det radioaktive stof kan der komme kortvarig ubehag med kvalme og opkastning. Dette kan helt eller delvist forhindres med kvalmestillende medicin og binyrebarkhormon, som du skal indtage som tablet før behandlingen starter.
Nyrepåvirkning
Det radioaktive stof optages delvis af nyrerne. For at nyrerne ikke skal tage skade på grund af strålingen skal nyrerne beskyttes. Det sker ved infusion af en aminosyreopløsning før, under og efter behandlingen. Desuden skal du sørge for at drikke rigeligt væske de første 2 døgn efter behandlingen. Der er dog fortsat en risiko for, at der kan komme en påvirkning af nyrefunktionen. Dette gælder i sær hvis nyrefunktionen i forvejen er nedsat.
Knoglemarvspåvirkning
På grund af den radioaktive bestråling, kan der også komme påvirkning af knoglemarven. Dette kan påvirke de røde blodlegemer og give anledning til blodmangel og træthed.
Hvis de hvide blodlegemer bliver påvirket, er der en øget risiko for betændelse forårsaget af bakterier, og du skal derfor kontakte sygehuset, hvis du får feber over 38 grader.
Endeligt kan der ses påvirkning af blodpladerne med øget blødningstendens.
Meget sjældent kan der udviklet leukæmi.
Når du kommer hjem
En stor del af det radioaktive stof udskilles med urin, blod, spyt og andre kropsvæsker. Når din isolation på Kræftafdelingen er overstået skal du være påpasselig med toilethygiejne, undgå at dele bestik med andre, begrænse direkte kontakt i form af kys, samleje og anden intim kontakt den første uge efter hver behandling.
Efter din isolation er overstået, skal du den første uge efter hver behandling:
være særlig påpasselig med toilethygiejne
undgå at dele bestik med andre
begrænse direkte kontakt i form af kys og sex
begræns kontakt til gravide og børn under 15 år den første uge efter behandlingen.
Videre forløb
For at sikre, at behandlingsstoffet sidder i tumorcellerne som forventeligt, bliver du skannet på Nuklearmedicin og PET efter det 1. døgn efter hver behandling.
Der kan være behov for skanning 4. og 7. døgn efter din behandling. Hvis dette er tilfældet, bliver du indkaldt til disse skanninger, som foregår ambulant.
Imellem hver behandling tages der blodprøver hver 2. uge i 8 uger for at kontrollere din nyrefunktion og knoglemarv.
En læge vil kontrollere dine blodprøvesvar, og vi vil kun kontakte dig, hvis de giver anledning til ændringer i behandlingen.
Ca. 3 uger forud for din næste behandling skal du tale med en læge eller en sygeplejerske fra Klinikken. Det kan foregå telefonisk eller som fremmøde i Klinikken. Denne samtale er for at sikre, at du har det godt og kan klare dig selv på strålestuen ved den næste behandling.
Når dine 4 behandlinger er overstået, skal du have foretaget en CT-skanning 3 måneder efter den sidste behandling. Denne bliver du indkaldt til via Røntgen og Skanning, og du vil 2-3 uger efter blive indkaldt til svar på skanningen i ved en læge i vores klinik.
3, 6 og 12 måneder efter din sidste behandling skal du have foretaget en nyrefunktionsundersøgelse. Dette så vi kan se, om dine nyrer har været påvirket af behandlingen.
6 samt 12 måneder efter din sidste behandling skal du have foretaget en PET-skanning for at få en status på din kræftsygdom og vurdere effekt af behandlingen. Denne vil du blive indkaldt til via Nuklearmedicinsk Afdeling, og du vil efterfølgende få svaret i forbindelse med en lægesamtale i vores klinik.
Kontakt
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Klinik
Telefon
7845 3800
Telefontid
Sekretær: Mandag – fredag kl. 8.30 – 12.00.
Telefonsamtale ved sygeplejerske:
Ved forværring i din sygdom eller udebleven effekt af din behandling kan du booke en opringning fra en sygeplejerske på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Du vil blive ringet op inden for 2 hverdage. Bookingkode: AUH-LMT-AKUT01
Fornyelse af recept:
Du kan forny dine recepter fra os på www.booking.rm.dk eller gennem appen "MineAftaler". Bookingkode: AUH-LMT-R02
Adresse
Lever-, Mave- og Tarmsygdomme Aarhus Universitetshospital Indgang C, Plan 2, krydspunkt C217 Palle Juul-Jensens Boulevard 35 8200 Aarhus N
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1257576
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.