Ved cøliaki holdes en glutenfri diæt. Det vil sige, at gluten udelades fuldstændig fra kosten. Herved normaliseres slimhinden i tarmen.
Diæten skal holdes livet igennem.
Som erstatning for hvede, rug og byg anbefales andre typer af korn eller
planter, fx mel af majs, hirse, boghvede, quinoa (en plante), kikærter eller soja, samt særlige typer af mel baseret på stivelse fra hvede.
Der kan købes en række glutenfri varer specielt fremstillet til patienter med cøliaki, fx brød, knækbrød, pasta, kiks, knækbrød, pizzabunde og mysli.
Du kan selv bage glutenfrit brød, eller du kan købe det i supermarkeder, via internettet eller eventuelt hos bageren. Hvis du køber brød hos bageren, skal det glutenfri brød bages før alt andet, da der ellers kan ske en tilblanding fra andre meltyper.
Glutenfrit brød - fremstillet af stivelse fra hvede eller andre glutenfri typer af mel – har sjældent det samme indhold af næring som almindeligt brød. Det er derfor vigtigt, at der er mulighed for at få vejledning hos en klinisk diætist også for at sikre, at du spiser sundt og varieret