SLE er en kronisk autoimmun sygdom, som opstår på baggrund af en reaktion i immunsystemet. Reaktionen i immunsystemet medfører en betændelsestilstand i bindevævet som kan påvirke kroppens væv og organer.
Sygdommen kan fx påvirke huden, nyrene, blodkarene og leddene.
Sygdommen er sjælden, og der er omkring 1500-2000 personer i Danmark, der lever med sygdommen. De fleste, der rammes af SLE er kvinder, men også mænd kan få sygdommen. Sygdommen opstår typisk i 30-35 års alderen, men også helt unge og ældre kan blive ramt af sygdommen.
Symptomer
Et klassisk symptom på SLE er det såkaldte "sommerfugleudslæt" i ansigtet. Udslættet kan også brede sig til resten af kroppen. Sollys vil ofte forværre udslættet.
Mange personer med SLE oplever ledsmerter og ledhævelser. Ofte vil generne vise sig i fingrene, men kan også ramme håndled, skuldre, knæ og fødder.
Mange kan opleve almen symptomer såsom træthed, feber og ændring i vægt. Deruover kan sygdommen påvirke nyrer, lunger, hår, slimhinder, nervesystemet og andre af kroppens organer.
Årsag
Årsagen til SLE er ukendt, men både arv og hormonelle forandringer kan spille en rolle i udviklingen af sygdommen
Om forløbet
Forløbet af sygdommen afhænger i høj grad af sværhedsgraden af sygdommen samt hvilke symtpmer du har.
Typisk vil du blive set i vores klinik nogle gange om året og deruover få kontrolleret blod- og urinprøver.
Om behandlingen
Flere muligheder for behandling
Der er flere forskellige typer af behandlinger mod SLE. Ingen af behandlingerne helbreder sygdommen, men formålet er at holde sygdommen og symptomerne i ro. Lægen vil vurdere hvilken behandling, der kan hjælpe dig bedst baseret på dine symptomer.
En stor del af patienterne med SLE behandles med Plaquenil/Hydroxyklorkin eller Imurel. Derudover kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at give binyrebarkhormon enten som tabletter eller indsprøjtning.
Nogle patienter behandles også med biologiske lægemidler.
Du vil få individuel information om din medicinske behandling af både en læge og sygeplejerske, når det besluttes hvilken medicin, du skal have.
Træning og bevægelse er med til at styrke kroppen - både fysisk og mentalt.
Træning er med til at holde leddene smidige og bevægelige, styrke musklerne samt opretholde en god kondition.
Det er vigtigt at bevæge sig regelmæssigt, og tilpasse det efter hvordan du har det. Du må træne og dyrke sport i det omfang du føler du kan holde til det. Det er blot vigtigt, at du lytter til din krop og stopper, hvis du får smerter eller ubehag, som varer ved.
Gode råd
Hvis du ryger, anbefaler vi kraftigt, at du stopper, da rygning kan forværre sygdommen og nedsætte effekten af medicinen.
Rygestop er også vigtigt, fordi der er en øget risiko for hjerte-karsygdomme, når man har en gigtsygdom.
Nogle kommuner tilbyder hjælp til rygestop. Se mere på kommunens hjemmeisde eller kontakt til praktiserende læge.
Sollys kan gøre din sygdom aktiv og forværre bl.a. udslæt på kroppen. Det er derfor vigtigt, at du anvender solcreme året rundt og gerne med faktor 50 fra foråret til efteråret. Hvis din hud er påvirket af sygdommen er dette særlig vigtigt.
Derudover øger medicinen Plaquenil/Hydroxyklorokin din følsomhed over for sol.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.