Nedsynkning - sammensyning af skeden (kolpokleise)
Gå direkte til
Nedsynkning - sammensyning af skeden (kolpokleise)
Se i denne vejledning, hvordan du bedst forbereder dig til din operation. Se også, hvad du skal være særligt opmærksom på, og hvad du selv kan gøre for at komme dig efter operationen.
Du kan se tid og sted for operation i din e-boks. Hvis tidspunktet bliver ændret, sender vi en SMS eller brev i e-boks dagen før. Kontakt os i god tid, hvis du bliver ramt af anden sygdom, eller hvis du af andre årsager ikke føler dig klar til operationen. På denne måde kan tiden gives til en anden patient.
Forbered dig til operationen
Vi anbefaler, at du ikke ryger, bruger nikotinerstatning eller e-cigaretter 6 uger før og efter operationen, hvis det er muligt. Rygning og nikotinerstatning nedsætter heling, og risikoen for komplikationer er større.
Fortsæt din vanlige motion. Jo bedre, du er i form, desto lettere er det at komme sig efter operationen.
Bevægelse er godt for både krop og sjæl. Selv en lille gåtur giver mening.
Har du fået udleveret tabletter, du skal tage eller stikpiller, du skal lægge op i skede eller endetarm før operationen, er det vigtigt, du husker dette.
For at nedsætte risikoen for blødning ved operationen skal du holde pause med den blodfortyndende medicin, du får. Det er vigtigt, at lægen ved, at du får blodfortyndende medicin og hvilken slags.
Til forundersøgelsen giver lægen dig en helt konkret plan for, hvor længe du skal holde pause, eller om du skal have anden medicin i stedet.
Kontakt os, hvis du er i tvivl om, hvad du skal.
Du får en plan for behandling af smerter efter operationen. For de fleste er det en god idé at have smertestillende håndkøbsmedicin derhjemme (Paracetamol, Panodil, Pinex eller Pamol). Nogle har desuden gavn af præparater med ibuprofen (Ipren, Burana eller Ibumetin).
Dette er for at mindske risikoen for infektion i forbindelse med operationen.
Du må ikke selv køre hjem samme dag, som du har været i fuld bedøvelse eller har fået afslappende medicin under operationen. Bedøvelse og medicin påvirker din reaktionsevne.
Du skal selv arrangere transport til og fra hospitalet. Dette gælder også i forbindelse med indlæggelse. Er du over 65 år eller førtidspensionist, er du berettiget til kørsel. Personalet hjælper dig med at bestille en bil.
Vi vejleder dig om, hvor længe du evt. skal være sygemeldt, inden du tager hjem fra hospitalet.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Sørg for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner, husk også navlen. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lavt som muligt. Brug ikke cremer.
Du må ikke have neglelak, smykker, piercinger og kontaktlinser på, når du skal opereres.
Det er vigtigt, at du overholder dette, så vi kan overvåge dig bedst muligt under operationen.
Du skal kun fjerne behåring i det område, hvor du skal opereres. Brug f.eks. en saks og klip til få mm længde.
Hvis du jævnligt fjerner kønsbehåringen, skal du undgå at gøre dette en uge inden operationen.
Medbring
Dit sundhedskort (sygesikringsbevis)
Evt. kontaktkort med tlf.nr., hvis du modtager hjælp fra hjemmeplejen/ hjemmesygeplejen eller bor på en institution
Din medicin (hvis du skal indlægges efter operationen).
Medbring ikke smykker, større beløb eller værdier, da vi kun har begrænset mulighed for at låse personlige ejendele inde under operationen.
Det er rart at have en at snakke og dele eventuel ventetid med. Din ledsager har mulighed for at sidde i venterum eller opholdsarealer, mens du bliver opereret. Din ledsager kan købe mad og drikke i caféerne på hospitalet.
Er du under 18 år eller har særlige behov, kan din ledsager få lov at være med, når du skal bedøves samt på opvågningsstuen.
Om operationen
Du er lokalbedøvet under indgrebet og kan mærke berøring, men ikke smerte. Du får smertestillende medicin gennem et drop i hånden.
Vi åbner slimhinden i den forreste og bageste skedevæg og syr de underliggende bindevævsplader sammen. Skeden bliver efter dette kun ca. 3 cm dyb. Slimhinden lukkes med tråde, som opløser sig selv i løbet af nogle uger.
Hvis du ikke tidligere har fået fjernet din livmoder, skubbes livmoderen op, og vi laver en slimhindekanal indvendigt i begge sider af skeden. Dette sikrer, at blodet kan komme ud, hvis du får blødning fra livmoderen - selv om skeden er syet sammen.
Selve operationen varer ca. 3/4 time. Du kommer ind på en hvilestue og skal være der 2-3 timer efter indgrebet. Vi holder øje med, at du har det godt.
Du skal kunne lade vandet og tømme din blære, inden du tager hjem.
Risici og bivirkninger
I meget sjældne tilfælde (mindre end 1%) er der risiko for skade på blæren eller tarmen, som ligger tæt på de bindevævsplader, vi skal sy sammen.
Ved evt. skade på blæren reparerer vi denne under operationen, og du får et kateter i blæren i 7-10 dage. Du bliver udskrevet med kateteret og får en ambulant tid, hvor du skal komme ind og få det fjernet.
Ved evt. skade på tarmen vil det oftest være nødvendigt med en større operation, evt. anlæggelse af en midlertidig stomi.
Nogle kvinder får svært ved at tømme blæren efter operationen pga. hævelse eller blodansamling. Dette går ofte over uden behandling, men det kan blive nødvendigt at tømme blæren med et engangskateter i nogle dage.
Øvrige risici
Blødning (kræver sjældent ny operation).
Mindre blodsamling, som kan give blodigt udflåd i nogle dage til uger.
Betændelse i såret i skeden.
Blærebetændelse (risikoen er lille).
Du kan ikke have samleje efter operationen, idet skeden bliver kortet af til kun ca. 3 cm. Hvis du har ønske om fortsat at kunne have samleje, skal du have lavet en anden operation end sammensyning af skeden (kolpokleise). Kontakt Klinik for Bækkenbundslidelser, hvis du gerne vil tale med os om dette igen - forud for operationen.
Du kan få svært ved at holde på vandet.
Du kan få nedsynkning igen efter operationen.
I alle disse tilfælde kan din egen læge henvise dig til os igen.
Efter operationen
Vi orienterer dig om operationen, når du er vågen, og inden du tager hjem (ambulant operation). Skal du indlægges efter operationen, gentager vi informationen næste dag. Dine pårørende er her velkomne til at deltage i samtalen.
Vi aftaler med dig, hvordan du får svar på eventuelle prøver.
Vi lægger en plan for din medicin og smertebehandling. Det er vigtigt, at du er er smertedækket, så du hurtigt kan komme i gang med at bevæge dig efter operationen.
Du må spise og drikke lige efter operationen.
Hvis du er generet af kvalme, kan du få medicin mod det. Forsøg evt. med små måltider.
Det er vigtigt, at du kommer op og bevæger dig så hurtigt som muligt, helst lige efter operationen for at undgå komplikationer. Komplikationer som lungebetændelse og blodpropper i ben eller lunger.
Når du kommer hjem
Du føler dig måske lidt mere træt end vanligt. Det er helt normalt. Spis sundt og få godt med væske. Bevæg dig. Tag små hvilepauser og lad andre om det praktiske, hvis du har mulighed for dette.
Du kan genoptage dit seksuelle samliv efter 3-4 uger, når du ikke bløder mere. Du kan have blødning (lidt mindre end normal menstruation) i 3-4 uger, vekslende mellem frisk (rødt) og gammelt (brunligt) blod.
Undgå at
cykle i 4 uger
løfte mere end 10 kg i 4-6 uger
lave hårdt fysisk arbejde og hård sport i 4-6 uger
lave mave- og rygøvelser i 4-6 uger.
Regn med at være sygemeldt i 2-6 uger afhængigt af, hvor fysisk belastet, du er i dit arbejde.
Sid afslappet og lad urinen løbe af sig selv. Vandladningen kan være langsommere, end du er vant til.
Du skal straks kontakte os, hvis du har mistanke om, at du ikke kan tømme blæren.
Du kan bløde i op til 3-4 uger efter operationen.
Så længe du bløder, gælder generelt
tag brusebad og undgå kar- eller havbad
gå ikke i svømmehal.
brug hygiejnebind
Kontakt os eller søg læge, hvis du bløder kraftigere fra skeden end svarende til en normal menstruation.
Kontakt altid læge, hvis du får
feber (temperatur over 38,5 grader)
problemer med at tømme din blære
tegn på blærebetændelse.
Som nyopereret får du smertestillende medicin og bevæger dig mindre, end du plejer. Begge dele kan føre til forstoppelse, som kan være meget generende.
Drik rigeligt og bevæg dig. Det kan desuden være nødvendigt at spise svesker eller købe håndkøbsmidler som Magnesia, HUSK, Movicol (Gangiden) eller Laktulose.
Kan du ikke holde maven i gang med ovenstående behandling, anbefaler vi, at du tager tbl Bisacodyl (Perilax, Dulcolax, Toilax) a 5 mg 1-2 tbl. dgl.
Hvis du har været i behandling med hormonstikpiller eller -ring (vagifem, rewellfem, estring, ovestin) før din operation, er det stadig muligt at få et lokalt hormontilskud efter. Dette tilskud fås ved at smøre Ovestin vaginalcreme på slimhinderne.
Det er vigtigt, at du efter operationen fortsætter med at lave knibeøvelser, så du holder musklerne i din bækkenbund ved lige. Du må lave bækkenbundsøvelser allerede dagen efter operationen. Start forsigtigt ud og mærk efter, at du ikke får smerter som tegn på overbelastning.
Videre forløb
En sygeplejerske fra klinikken ringer til dig - du får et tidspunkt for opringningen. Har du problemer på dette tidspunkt, aftaler vi en tid til en kontrol hos os.
Mere information
Få et overblik over, hvad der sker, fra du bliver henvist, til du har afsluttet din behandling på www.kvindesygdomme.auh.dk.
Du kan få adgang til afdelingens app: Emento vedr. Endometriose.
Læs om sygdom, behandling, patientforeninger m.m.
Lær os at kende (afdeling, sikkerhed, forskning, uddannelse).
Send os en god idé eller stil os et spørgsmål.
Kontakt
Du er velkommen til at kontakte os
Klinik for Bækkenbundslidelser
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3471 (alle hverdage 8-15)
Ved akutte problemer uden for klinikkens åbningstid
Afsnit for Kvindesygdomme
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3701
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/883320
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.