Lichen sclerosus er en hudsygdom som oftest rammer barnets ydre kønsorganer i form af en betændelsesagtig tilstand (såkaldt inflammation). Inflammation er ikke en betændelse i gængs forstand, men kroppens egen reaktion på en påvirkning udefra.
Læs i denne vejledning om symptomer, mulige årsager og behandling.
Symptomer
Dit barn kan også have besvær og smerter ved afføring (forstoppelse) og klage over, at det gør ondt, når hun/han tisser.
Lichen ses oftest som hvidlige områder og rødme ved barnets kønslæber og mellemkød, som også kan bløde lidt. Sygdommen kan også give rifter, blå mærker og danne arvæv. Med andre ord ligne svamp eller eksem.
Årsag
Lichen kan være en form for autoimmun sygdom (barnets immunsystem angriber kroppens eget væv ved en "fejl"). Men vi ved det ikke. Sygdommen bliver ofte bedre i puberteten, men forsvinder sjældent helt. Den kan blusse op i perioder og kræve behandling. Ved at behandle aktivt forebygges gener på langt sigt, og dit barns symptomer aftager hurtigere.
Sygdommen kan optræde i familier.
Om forløbet
Vi anbefaler altid behandling med salve, hvis dit barn har lichen. Det forebygger langtidsgener. Vi "slipper" jer, når tilstanden er stabil, eller dit barn kan drage omsorg for sig sev.
Der er en meget lille risiko for at udvikle en form for hudkræft, hvis sygdommen fortsætter ind i voksenlivet. Som voksen skal dit barn derfor søge læge, hvis hun/han får hårde områder i kønsområdet, der ikke forsvinder ved behandling eller runde sår, som ikke vil hele.
Ved velbehandlet sygdom, får piger sandsynligvis ikke problemer med hverken menstruation, samleje, graviditet eller fødsel.
Om behandlingen
Du skal bruge en aktiv salve med et stærkt virkende binyrebarkhormon. Dit barns læge udskriver recept på salve. Salven begrænser inflammation og dulmer dit barns gener (ømhed og kløe).
Vi anbefaler Dermovat, mere sjældent Protopic. Der er bedre bevis for, at Dervmovat virker. Salven er testet grundigt og sikker at bruge. Du skal påføre salven i alle 12 uger, selv om dit barns symptomer bedres undervejs.
Det er vigtigt at supplere med en fedtcreme, gerne 1-2 gange dagligt. Fedtcremen skal være med minimum 85% fedtindhold.
På denne måde forebygger du nye anfald af sygdommen. Alternativt kan en mildere binyrebarksalve anvendes, f.eks. Mildisone.
Blusser sygdommen alligevel op igen, er det vigtigt du smører med salven i nogle dage, til der igen er ro på.
Kontakt dit barns læge eller afdelingen, hvor det er i behandling. Det er vigtigt at behandle dette problem.
Forværres symptomerne på trods af behandling, kan det skyldes en eventuel infektion. Bed dit barns læge eller den afdeling, dit barn er i behandling på undersøge herfor. Undersøgelsen består i podning med en vatpind.
Har dit barn en infektion, får du råd og vejledning om behandling.
Måske har I ikke brugt nok salve, eller det har været svært at få lov til at smøre salven på. Vi kan give dig nogle tips til, hvor meget salve, du skal bruge og hvor længe, og hvordan du får dit barn med på behandlingen.
Gode råd
Vask gerne dit barn med en vaskeolie, som giver fugt til og styrker huden. Tænk også over valg af vaskemiddel, når du vasker barnets tøj.
Undgå alt, hvad der kan irritere huden.
Smør dit barn med en fedtcreme før badning i svømmehal eller ved stranden. Det beskytter huden.
Skift også til tørt tøj, straks badningen er slut.
Mere information
Som voksen kan du finde megen nyttig viden på patientforeningens hjemmeside lichensclerosus.dk
En schweizisk patientorganisation har udgivet en børnebog om sygdommen, som er oversat til dansk: "Julie og muslingeskallerne". Bogen kan bestilles på mail@lichensclerosus.dk
Kontakt
Kontakt den Børn og Unge Klinik, dit barn går til behandling i for råd og vejledning.
Vejledningen er udarbejdet af overlæge ph.d. Mette Meinert
Klinik for Bækkenbundslidelser
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/840264
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.