Læs i denne vejledning, hvordan du bruger et engangskateter, hvis du har svært ved at tømme blæren på normal vis. Metoden er let og enkel og skader ikke din blære, urinrør eller lukkemuskel.
Vær opmærksom på
På www.coloplast.dk eller wellspect.dk kan du se videoer om brug af engangskatetre. Find også mere viden om vandladningsproblemer og hør om andres erfaringer med brug af engangskatetre.
Coloplast og Wellspect er begge firmaer, der producerer engangskatetre. Du kan som bruger af deres katetre altid kontakte dem for råd og vejledning.
Sådan gør du
Lad vandet, hvis det er muligt Slap af i bækkenbunden og undgå at presse med mavemusklerne.
Fjern evt. synligt udflåd med vand fra vandhanen. Vask dig evt. forneden, hvis du ikke har været i bad samme dag.
Sørg for god belysning.
Vask hænder.
Åbn pakken med katetret og læg det, så du kan tage det med én hånd.
Sæt dig på toilettet, skyd bækkenet lidt frem og skil kønslæberne med pege- og ringfinger. Mærk urinrøret med langefingeren.
Løft let opad og find urinrøret mellem klitoris og skede. Brug evt. et spejl de første gange.
Før katetret ind i blæren med den frie hånd. Tag et nyt kateter, hvis du rammer ved siden af urinrøret.
Skub katetret 1 cm længere op, når urinen løber. Lad urinen løbe ud i toilet eller målebæger.
Fjern langsomt katetret, når der ikke kommer mere urin. Hold igen, hvis der stadig kommer lidt urin.
Smid det brugte kateter i skraldespanden.
Tøm og skyl et evt. målebæger med koldt vand.
Vask hænder.
Vi anbefaler, at du drikker 1,5-2 liter væske om dagen, inklusive kaffe og te, og at du tømmer blæren, når der er 3-400 ml urin i den.
Du kan ikke altid mærke, hvor meget der er i blæren. Har du slet ikke spontan vandladning, skal du tømme hver 3.-4. time. Har du lidt spontan vandladning, men tømmer ikke blæren helt, aftaler vi med dig, hvor ofte du bør tømme blæren i løbet af dagen.
Det er normalt at lade vandet 5-7 gange om dagen og 1-2 gange om natten. Vi får normalt trang til at lade vandet, når der er 200-400 ml urin i blæren, og det er normalt at gå på toilettet hver 3.-4. time. Vær opmærksom på, at alt, hvad du drikker efter kl. 18, skal ud om natten.
Vi anbefaler, at du som minimum tømmer blæren en ekstra gang i løbet af døgnet, hvis du udtømmer over 400 ml i forbindelse med brug af katetret.
Bruger du primært katetret for at udtømme resturin, kan du stoppe helt med brug, hvis du flere gange i træk udtømmer under 100 ml urin ved en tømning.
Sammen finder vi ud af, hvilket kateter, der fungerer bedst for dig. Notér navn og størrelse på katetret her:
Du kan efterfølgende altid kontakte os i Klinik for Bækkenbundslidelser for råd og vejledning.
Vask med vand forneden, evt. en mild sæbe mindst en gang om dagen, og efter du har haft afføring. Vi anbefaler brug af håndbruser. Selv om du skal tømme blæren 4-6 gange om dagen, er det oftest nok med vask eller brusebad en gang dagligt.
Du tømmer blæren bedre, hvis du har afføring hver dag.
Det kan være tegn på infektion i urinvejene, hvis din urin ændrer farve, bliver uklar, lugter, eller du får feber. Kontakt os eller din egen læge, hvis du oplever et eller flere af disse tegn.
Vi anbefaler lokal hormonbehandling i skeden, hvis du er gået i overgangsalder og skal anvende engangskateter. Behandlingen styrker og genopbygger slimhinderne i skede og urinrør, så de ikke generes, når du tømmer din blære med katetret.
Hormonbehandling kan f.eks. være i form af Vagifem eller Estring.
Videre forløb
Til en start får du udleveret katetre af os. Skal du tømme blæren på denne måde i en længere periode, søger vi bevilling på katetre hos din kommune. Der kan gå op til 4 uger, inden bevillingen er behandlet. I mellemtiden sørger vi for udlevering.
Vi aftaler med firmaet, der leverer din katetertype, at katetrene sendes direkte til dig på din hjemadresse.
Vær opmærksom på at ikke alle kommuner kan levere det kateter, du er oplært i at bruge på sygehuset. Dog er der mulighed for, at du selv betaler forskellen i pris, så du kan fortsætte med den katetertype, der passer dig bedst.
Vi ringer til dig inden for de første dage for at høre, hvordan det går med at bruge katetret derhjemme. Vi drøfter, om du har fået spontan vandladning, og hvor meget du tømmer ud efter forsøg på vandladning. Vi aftaler derefter den videre plan for brug af kateter og kontakten til os.
Du er altid velkommen til at ringe med spørgsmål etc., så længe du er i behandling hos os.
Mere information
Få et overblik over, hvad der sker, fra du bliver henvist, til du har afsluttet din behandling på www.kvindesygdomme.auh.dk.
Du kan få adgang til afdelingens app: Emento vedr. Endometriose.
Læs om sygdom, behandling, patientforeninger m.m.
Lær os at kende (afdeling, sikkerhed, forskning, uddannelse).
Send os en god idé eller stil os et spørgsmål.
Kontakt
Du er velkommen til at kontakte os
Klinik for Bækkenbundslidelser
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3471 (alle hverdage 8-15)
Ved akutte problemer uden for klinikkens åbningstid
Afsnit for Kvindesygdomme
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3701
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1011429
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.