Læs i denne vejledning, hvordan du kan træne din blære til bedre at tømme sig, hvis du er blevet anbefalet denne form for behandling. Træningen nedsætter risikoen for slap blære, hyppige vandladninger, påvirkning af nyrerne samt blærebetændelse.
Vær opmærksom på
Urinblæren fungerer som en beholder for urin. Når urinen dannes i nyrerne, løber den via urinlederne til blæren, som udvider sig og lagrer urinen, indtil du får trang til at lade vandet.
Urinen holdes tilbage ved hjælp af en lukkemuskel omkring urinrøret. Denne åbner sig først, når du beslutter dig for at lade vandet. Når det sker, trækker blæren sig sammen, og urinen presses ud.
Det er normalt at lade vandet 5-7 gange om dagen og 1-2 gange om natten. Vi får normalt trang til at lade vandet, når der er 200-400 ml urin i blæren, og det er normalt at gå på toilettet hver 3. - 4. time.
Det er også normalt at drikke 1,5 - 2 liter væske dagligt, inklusive kaffe og te.
Har du problemer med natlige vandladninger, er det en god idé at undlade at indtage væske efter din aftensmad.
Sådan gør du
Sid så afslappet som muligt på toilettet. Brug ikke dine mavemuskler til at presse. Prøv dig frem, hvad der virker bedst for dig.
Sid max. 5 minutter på toilettet. Blæremusklen kan ikke arbejde uendeligt, den har brug for en pause. Rejs dig og lav noget andet frem til anden vandladning.
Lad vandet og giv dig god tid som under første vandladning - også selv om du ikke føler trang til at gå på toilettet.
Sid igen så afslappet som muligt på toilettet. Brug ikke dine mavemuskler til at presse. Sid max. 5 minutter på toilettet.
Det er særligt vigtigt, at du lader vandet dobbelt disse tider. Forsøg evt. midt på dagen, hvis du tisser mere end 100-200 ml ved anden vandladning.
Blæren skal vænne sig til denne form for træning, så giv ikke op.
Videre forløb
Kontrollér en gang imellem, hvor megen urin, der kommer ved anden vandladning. Er det under 50-100 ml, kan du stoppe med træningen.
Vi anbefaler, at du fremadrettet laver dobbelt vandladning af og til for at tjekke, om du tømmer din blære, som du skal = under 50-100 ml urin ved anden vandladning.
Mere information
Få et overblik over, hvad der sker, fra du bliver henvist, til du har afsluttet din behandling på www.kvindesygdomme.auh.dk.
Læs om sygdom, behandling, patientforeninger m.m.
Lær os at kende (afdeling, sikkerhed, forskning, uddannelse).
Send os en god idé eller stil os et spørgsmål.
Kontakt
Du er velkommen til at kontakte os
Klinik for Bækkenbundslidelser
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3471 (alle hverdage 8-15)
Ved akutte problemer uden for klinikkens åbningstid
Afsnit for Kvindesygdomme
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3701
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/995313
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.