Hvis du lider af kvalme under din graviditet, kan tiden føles uendelig lang. Måske oplever du hver dag som en udfordring. Find gode råd om, hvad der måske kan lindre dine gener, i denne vejledning.
Årsag
De fleste gravide (ca. 90%) oplever kvalme, men i forskellig grad og i forskellige perioder. Hos de fleste ophører kvalmen omkring uge 12-14. De hormonelle forandringer i kroppen under en graviditet spiller formentlig en væsentlig rolle. Men vi kender ikke den helt eksakte årsag.
Om behandlingen
Du kan ikke fjerne kvalmen, men prøv dig frem, hvad der virker bedst for dig og dæmper generne. Måske finder du ud af, at speciel mad eller træthed trigger kvalmen. Måske skal du starte dagen med at spise lidt på sengekanten etc.
Vigtigst af alt: acceptér at kvalmen ikke kan fjernes.
Vi har lavet et skema med 10 områder, der kan have betydning for din kvalme. Under hvert område kan du og din evt. partner finde gode råd, om hvad du/I kan gøre for at afhjælpe generne.
Hvert område rummer også en skala, så du over tid kan vurdere dine gener. Hvornår er du i grønt (normalt) område - hvornår er du i et rødt (kritisk) område? Du kan også sætte en "værdi" på, hvordan du har det fra dag til dag, eksempelvis på en skala fra 0-10.
Få skemaet af os, når du kommer til kontrol. Vi arbejder p.t. på at lave en webversion af skemaet og lægger denne ud, så snart den er færdig.
Du kan godt have voldsom kvalme og kaste op flere gange dagligt i en periode. Her er det vigtigt, at du sørger for at få væske nok, minimum 1 liter/dag.
Er det svært for dig at nå op på denne mængde, eller taber du i vægt, skal du kontakte os, så vi kan støtte og vejlede dig eller vurdere dit behov for et besøg i klinikken med henblik på medicin, akupunktur eller væsketilskud som drop.
Gode råd
Det er helt almindeligt og naturligt at bekymre sig og føle sig magtesløs, når kvalmen er allermest generende. Men husk kvalmen aftager. Del dine tanker og bekymringer om, hvad kvalmen betyder for dig og dit barn med din evt. partner og os. Det hjælper at få støtte og opbakning til at klare udfordringerne.
Mere information
Få et overblik over, hvad der sker, fra du bliver henvist, til du har afsluttet dine besøg hos os eller har født på Kvindesygdomme og Fødsler.
Find mere viden om graviditet, fødsel og barsel, behandlinger samt kurser og tilbud i kommuner. Lær os at kende som afdeling (sikkerhed, forskning, projekter etc.).
Kontakt
Spørgsmål i forhold til vejledningen
Klinik for Gravide
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 3071 4524 (ma-fr kl. 8.30 - 15.30)
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/869662
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.