Se i denne vejledning, hvordan din fødsel og barsel bliver, hvis du skal have et planlagt kejsersnit. Se også, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Du får tid og sted for et planlagt kejsersnit i din e-boks. Hvis tidspunktet bliver ændret, sender vi en SMS eller et brev i din e-boks. Kontakt os, hvis du bliver ramt af anden sygdom, der har betydning for bedøvelse og operation, eller du føder spontant.
Sker dit kejsersnit akut forklarer vi løbende, hvad vi gør, og hvad der sker.
Forbered dig til operationen
Du bliver ringet op af en narkoselæge 2-3 dage før dit planlagte kejsersnit. Det er vigtigt, at du forinden har læst hele nedenstående dokument, hvordan et kejsersnit foregår.
Du skal ringe den sidste hverdag inden din operation på telefon: 3071 4495 mellem klokken 8.00-10.00 for at få oplyst mødetidspunkt for dit kejsersnit.
Du skal forvente, at være indlagt 1-2 døgn efter din operation, hvis alt forløber som planlagt. Er det dit første barn, så er vores tilbud altid 2 overnatninger efterfølgende.
Vær opmærksom på, at på dagen for dit kejsersnit kan der opstå ventetid for dig, hvis der opstår akut arbejde.
Det er vigtigt at have en at dele fødslen med. Din ledsager må gerne fotografere undervejs, blot ikke personalet.
Din ledsager må gerne komme med på både operationsstue, og mens du vågner efter indgrebet. Han/hun får tøj og operationshue af os, og sidder ved siden af dig under hele forløbet. Der er afskærmning mellem jer og området, hvor vi laver kejsersnittet.
Jordemoderen, som er med under indgrebet, guider jer og forklarer, hvad der sker/skal ske.
Du skal pakke:
bekvemt tøj
lette sko
toiletartikler
tøj til barnet
babydyne
autostol
tæppe til hjemturen.
Vi anbefaler, at din ledsager overnatter hos dig. Det koster 300,- pr. nat inkl. alle måltider.
Det er muligt at opbevare mad i afdelingens patientkøleskab. Der kan også købes mad i kantinen ved indgang G.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Sørg for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner, husk også navlen. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lavt som muligt. Brug ikke cremer.
Du må ikke have neglelak, smykker, piercinger og kontaktlinser på, når du skal opereres.
Det er vigtigt, at du overholder dette, så vi kan overvåge dig bedst muligt under operationen.
Inden operationen skal du fjerne den øverste del af kønsbehåringen. Du kan selv med en trimmer eller en saks klippe behåringen til få mm længde.
Hvis du har svært ved selv at gøre det, vil personalet på Afsnit for Mor og og barn hjælpe dig med det, når du møder ind til kejsersnittet.
Hvis du jævnligt fjerner kønsbehåringen helt ned til hudniveau, skal du undgå at gøre dette en uge inden operationen.
Om operationen
Så bliv ikke nervøs. Du møder
1 anæstesisygeplejerske, der lægger et drop i din arm (til smertestillende etc.) og holder øje med, du har det godt under indgrebet (blodtryk, puls m.v.)
anæstesilæge, der lægger et kateter i ryggen, hvor du får bedøvelse igennem.
2 fødselslæger, der foretager selve kejsersnittet.
2 operationssygeplejersker, der laver afdækning, hvor du skal opereres, sørger for instrumenter etc.
1 jordemoder, der tager sig af jer og barnet, når det er født.
Måske spørger vi også, om en studerende må være med undervejs.
Vi anbefaler denne spinalbedøvelse, da den har følgende fordele - både ved akutte og planlagte kejsersnit:
Det er en sikker bedøvelse med en meget lav risiko for dig og dit barn.
Du kan være vågen under operationen og dermed opleve dit barns fødsel.
Dit barn er normalt ikke påvirket af bedøvelsen efter kejsersnittet.
Du kan mærke, du bliver rørt ved, men du må ikke have ondt. Du kan få lidt ubehag eller trykken for brystet, når barnet er født. Sig til, så kan du få medicin herfor i droppet.
Vi kan stadig kortvarigt bedøve dig helt ved eventuelt behov herfor. Hvis det sker, må din ledsager vente udenfor.
Når bedøvelsen begynder at virke, lægger vi et kateter i din blære. Dette kateter skal ligge, til bedøvelsen er ude af kroppen, og du igen selv kan mærke, du skal tisse og gå på toilettet.
Hvis I vil, kan I se barnet blive født. 'Tæppefald' kalder vi det. Det foregår ved, at personalet tager afdækningen ned kort inden barnet fødes. Ønsker I tæppefald, siger I det til jordemoderen inden kejsersnittet.
Hud-mod-hud kontakt er vigtig helt fra start. Jordemoderen tilbyder dig derfor, at barnet kan komme direkte op til dig hud-mod-hud. Vi hjælper med at svøbe barnet varmt og få det til at ligge godt. I kan også vælge, at din ledsager sidder med barnet.
Nogle børn kan have lidt startvanskeligheder med vejrtrækningen. Vi kalder en børnelæge, hvis dit barn har brug for starthjælp eller er skrøbeligt på andre måder.
Er kejsersnittet forløbet uden komplikationer, så vil du blive observeret af jordemoderen i timerne efter fødslen.
Vi hjælper dig med at lægge barnet til brystet og holder øje med, at du har det godt og tilser eventuel blødning. Du og din ledsager får også lidt at spise og drikke.
Risici og bivirkninger
Et kejsersnit er en operation, og en operation rummer altid disse risici. Risikoen er lidt større ved et akut end et planlagt kejsersnit. Det kan betyde, at du måske må være indlagt lidt længere og skal have tilskud af jern (mere sjældent transfusion af blod) eller behandling med antibiotika.
Der kan i meget sjældne tilfælde opstå skade på blære eller tarm under operationen. Skulle det ske, bliver skaden syet med det samme.
Du får behandling med blodfortyndende medicin, hvis du er i øget risiko for at udvikle blodpropper i ben eller lunge efter kejsersnittet.
Når du føder ved kejsersnit går din produktion af mælk i gang på samme måde, som når du føder spontant, men mælken "løber måske til" lidt senere end vanligt. Vi hjælper dig med at lægge barnet til og viser, hvordan du kan stimulere nedløbsrefleksen, så du kommer godt i gang med at amme.
Efter operationen
Vi lægger en plan for din medicin og smertebehandling. Det er vigtigt, at du er er smertedækket, så du hurtigt kan komme i gang med at bevæge dig efter operationen.
Du må spise og drikke lige efter operationen.
Hvis du er generet af kvalme, kan du få medicin mod det. Forsøg evt. med små måltider.
Vi vil hjælpe dig med at komme op og bevæge dig 4-6 timer efter fødslen; dels for at du kan komme på toilettet og dels for at undgå komplikationer, såsom lungebetændelse og blodpropper i ben og lunger.
Bestil tid hos din egen læge til at få fjernet clipsene. Er du "syet" på en anden måde, aftaler vi med dig, hvad du skal gøre.
Når du kommer hjem
Du føler dig måske lidt mere træt end vanligt. Det er helt normalt. Spis sundt og få godt med væske. Bevæg dig. Tag små hvilepauser og lad andre om det praktiske, hvis du har mulighed for dette.
Du kan bløde i op til 5-6 uger efter operationen.
Så længe du bløder, gælder generelt
tag brusebad og undgå kar- eller havbad
gå ikke i svømmehal.
brug hygiejnebind og ikke tampon
Kontakt os eller søg læge, hvis du bløder kraftigere fra skeden end svarende til en normal menstruation.
Kontakt altid læge, hvis du får
feber (temperatur over 38,5 grader)
ildelugtende udflåd
problemer med at tømme din blære
meget kraftige smerter i underlivet
symptomer fra dit sår: øget rødme, varme, hævelse, ildelugt, siven af sårvæske etc.
Som nyopereret får du smertestillende medicin og bevæger dig mindre, end du plejer. Begge dele kan føre til forstoppelse, som kan være meget generende.
Drik rigeligt og bevæg dig. Det kan desuden være nødvendigt at spise svesker eller købe håndkøbsmidler som Magnesia, HUSK, Movicol (Gangiden) eller Laktulose.
Kan du ikke holde maven i gang med ovenstående behandling, anbefaler vi, at du tager tbl Bisacodyl (Perilax, Dulcolax, Toilax) a 5 mg 1-2 tbl. dgl.
Videre forløb
Brug englehud (Micropore-plaster på langs af arret i op til 3 måneder). Det giver et pænere ar (du kan sagtens bade med plastret). Du kan have brændende fornemmelser/føleforstyrrelser i arret i op til 3-6 måneder efter operationen. Det er helt normalt.
Beskyt dit ar med solcreme faktor 50 op til 1 år efter operationen, da ny hud er meget følsom for sol.
Hvis du har født ved kejsernit én gang, vil du i langt de fleste tilfælde kunne planlægge at føde normalt næste gang. Det afhænger dog af, hvad der var årsag til dit kejsersnit. Hvis du har født ved kejsersnit mere end 1 gang, anbefaler vi almindeligvis, at næste fødsel igen sker ved kejesersnit.
Når man planlægger en normal fødsel efter et kejsersnit, er vi særligt opmærksomme, da der er en lille risiko (0,5%) for, at arrret i livmoderen ikke kan tåle veerne. Hvis der opstår tegn på det, vil det være nødvendigt igen at foretage kejsersnit.
Tal med os om, hvad vi vil tilråde dig, hvis du har ønske om flere børn.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.