Fødeepidural - en måde at lindre smerter under fødsel
Gå direkte til
Fødeepidural - en måde at lindre smerter under fødsel
En fødeepidural er en lokal bedøvelse af nerverne til en del af fødselsvejen for at lindre dine smerter under en fødsel. Læs i denne vejledning om behandlingen, virkning og bivirkninger. Informationen kan virke overvældende, så drøft gerne indholdet med din jordemoder eller fødselslæge, hvis du er i tvivl om et eller andet.
Forbered dig til behandlingen
En undtagelse kan være, hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin. Det har sædvanligvis ingen betydning, hvis du har tatoveringer på ryggen, har haft en diskusprolaps eller fået foretaget et kejsersnit tidligere.
Vi anbefaler ofte en fødeepidural, hvis du har øget risiko for komplikationer, der kan føre til akut kejsersnit. Det gælder f.eks, hvis du venter tvillinger, er svært overvægtig (BMI>35) eller har et højt blodtryk.
Vi vurderer, om din fødsel er i gang. Det vil den typisk være, når din livmodermund er 3-4 cm. Vi kan lægge fødeepiduralen tidligere i fødslen, hvis du på forhånd har aftalt dette med os.
Fødeepiduralen giver lindring og ro, hvis du oplever, at dine smerter er uudholdelige, eller du er meget udmattet af vearbejdet.
Om behandlingen
Vi lægger kateteret i den del af ryggen, hvor nerverne udspringer. Du kan få lokalbedøvende medicin gennem kateteret under hele din fødsel. En fødeepidural er en meget effektiv måde at lindre smerter på. Er der behov for det, må du stadig gerne få lattergas ved siden af.
Vi lægger droppet i din arm. Samtidig tjekker vi dit blodtryk og din temperatur. Du sidder foroverbøjet på kanten af fødelejet, eller ligger sammenkrummet på siden, så vi får god plads til at lægge kateteret ind. Vi giver dig lidt lokalbedøvelse i huden og spritter af inden.
Det tager ca. 20 minutter at lægge kateteret (det er en anæstesilæge, der foretager proceduren). Indimellem må kateteret lægges om, hvis fødeepiduralen ikke virker, som den skal.
Vi overvåger dit barns hjerterytme og dine veer med CTG (CardioTokoGrafi = hjerte-ve-måling) imens medicinen får lov at virke. Til dette får du elastikbælter rundt om maven, og du kan derfor ikke bevæge dig frit omkring. Vi vurderer efter ca. 30 minutter, om vi kan fjerne overvågningen.
Risici og bivirkninger
Du kan føle, at dine ben er tunge eller "sover. De fleste kan dog komme ud af sengen med støtte. Enkelte oplever forbigående føleforstyrrelser i form af snurrende fornemmelse i ben eller hofter. Disse gener forsvinder af sig selv efter dage til uger.
En fødeepidural kan mindske din fornemmelse af, at blæren er fuld. Vi beder dig derfor om at forsøge at tisse hver 2.-3. time under fødslen. Vi kan hjælpe ved at tømme din blære med et kateter, hvis du ikke selv kan tisse.
Du kan være øm ved indstiksstedet i ryggen i dagene eft er fødslen. Længerevarende rygsmerter skyldes normalt ikke fødeepiduralen, men oftest graviditet og fødsel som sådan.
Yderst sjældne komplikationer: infektion, blodansamling, og varige nerveskader.
Hudkløe opleves af ca. 10% og er ufarlig.
Du kan få kraftig hovedpine - typisk 1-2 dage efter fødslen - hvis epiduralnålen går gennem den hinde, der omgiver din rygmarv (risikoen er ca 1%). Vi tilbyder dig behandling for denne gene.
Anlæggelsen af en fødeepidural kan medføre feber. Får du temperatur over 38 grader, behandler vi dig oftest med antibiotika, fordi vi ikke kan udelukke, at feberen skyldes en infektion. Får du feber, kan det blive nødvendigt at indlægge dig og dit barn til observation i op til 48 timer efter fødslen, ligesom vi evt. tager blodprøver.
Du kan opleve, at dit blodtryk falder lidt, lige efter at blokaden er lagt (ses hos ca. 2%). Hvis dit blodtryk falder meget, får du medicin i droppet, det får blodtrykket op igen.
Vær opmærksom på
Det kan tage lidt længere tid for dit barn at trænge ned i bækkenet, hvorfor pressefasen ofte bliver lidt længere. Det skyldes formentlig, at en fødeepidural hæmmer kroppens naturlige produktion af det hormon, der stimulerer dine veer. Blokaden afslapper også de muskler, som er med til at "massere" dit barn nedad i fødselsvejen. Din trang til at presse bliver påvirket meget lidt.
Vi ser en lidt øget hyppighed af det, vi kalder uregelmæssig hovedstilling (f.eks. at dit barn fødes som stjernekigger). Din risiko for at skulle forløses ved kejsersnit er ikke øget.
Vi kan hjælpe ved at give vestimulerende medicin i dit drop for at sikre fremgang i fødslen og/eller eventuelt hjælpe med anlæggelse af sugekop til sidst i fødslen. Anlæggelse af en kop giver lidt større risiko for bristninger.
Der er god dokumentation for, at en fødeepidural ikke påvirker dit barns velbefindende negativt (vurderet ud fra Apgar-score eller iltning af blodet).
Amning påvirkes af mange faktorer, og det er vanskeligt at undersøge en isoleret effekt af en fødeepidural. De studier, der findes i dag, viser modstridende resultater, nogle indikerer, at fødeepiduralen kan virke negativt på amningen, mens andre ingen sammenhæng finder.
Mere information
Få et overblik over, hvad der sker, fra du bliver henvist, til du har afsluttet dine besøg hos os eller har født på Kvindesygdomme og Fødsler.
Find mere viden om graviditet, fødsel og barsel, behandlinger samt kurser og tilbud i kommuner. Lær os at kende som afdeling (sikkerhed, forskning, projekter etc.).
Kontakt
Kontakt
Fødeafsnittet (jordemoder)
Tlf. 3071 4487 (alle dage - hele døgnet)
Fødeafsnittet (sekretær)
Tlf. 3071 4495 (hverdage 8-15)
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/890099
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.