Zoledronsyre til patienter opereret for brystkræft
Forbered dig til behandlingen
I sjældne tilfælde kan der opstå smerter og nedbrydning af vævet i kæbeknoglen, når man er i behandling med knoglestyrkende medicin. Derfor er det vigtigt, at du får en vurdering af dine tænder og tandkød hos din egen tandlæge før opstart af din behandling.
Ved denne vurdering vil din tandlæge sikre, at der ikke er problemer med tænder, tandkød eller eventuel protese, så eventuelle problemer kan forebygges.
Vis denne patientvejledning til din tandlæge.
Hvis du har brug for at komme til tandlæge – enten inden opstart eller mens du er i behandling med Zoledronsyre, skal du tale med lægen om dette.
Afhængig af, hvad du skal have lavet hos tandlægen, kan der blive tale om at holde pause med Zoledronsyre i en periode.
Ca. 2 uger før behandlingen skal du have taget en blodprøve, der viser din nyrefunktion og kalkindholdet i dit blod.
Det er vigtigt at du drikker væske, da det er med til at beskytte nyrerne.
Om behandlingen
Hvis man ud over den behandling, der allerede gives i dag med operation, strålebehandling og medicinsk behandling, også giver behandling med zoledronsyre, vil det mindske risikoen for tilbagefald.
Kvinder, som er i antiøstrogen behandling, har øget risiko for knogleskørhed og knoglebrud. Denne risiko forbygges ved behandling med zoledronsyre.
Zoledronsyre gives i en blodåre.
Du skal dagligt tage 2 tabletter, som indeholder både kalk og D-vitamin (400 mg Calcium + 19 mikrogram D-vitamin pr. tablet). Tabletterne tages morgen og aften og sammen med et måltid.
Tager du vitamintilskud, skal du være opmærksom på, at nogle vitaminpiller indeholder kalk og D-vitamin. Se derfor på glasset hvad tabletterne indeholder.
Hvis du har for meget kalk i blodet, skal du ikke tage kalktilskud. Mængden af kalk i blodet måles ved en blodprøve. Tal med lægen eller sygeplejersken om dit kalkindhold i blodet, og om du skal tage kalktabletter.
Der er ikke afsat tid til læge-/sygeplejekonsultation, medmindre du har en opfølgningstid i afdelingen. Har du behov for at tale med en læge eller sygeplejerske, skal du ringe til afdelingen før behandlingen.
Risici og bivirkninger
Bivirkninger er almindeligvis få og kortvarige
Du kan opleve influenza-lignende symptomer fx. feber, kulderystelser, hovedpine og led-, muskel- og/eller knoglesmerter.
Det kan hjælpe at tage tablet paracetamol 1g max 4 gange i døgnet.
Træthed
Der kan opstå smerter og nedbrydning af vævet i kæbeknoglen.
Der kan opstå et sår eller et stykke blottet kæbeknogle ved en tand.
De fleste former for medicin kan tages samtidig med, at du behandles med zoledronsyre. Men det er vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du får anden medicin for knogleskørhed.
Du kan være med til at forebygge problemer med tænder, tandkød eller eventuel protese.
Brug en blød tandbørste til tænder, gummer og tunge 2-4 x dagligt
Skyl munden ofte - mindst 4 x dagligt
Brug tandtråd eller tandstikker dagligt
Ca. hvert 1/2 år, imens du får behandling med zoledronsyre.
Husk hver gang at informere din tandlæge om, at du er i behandling med zoledronsyre.
Rygning øger risiko for nedbrydning af vævet i kæbeknoglen
Du skal undgå at have for højt blodsukker, da det kan øge risikoen for, at der kommer nedbrydning af vævet i kæbeknoglen.
Det er din afgørelse, om du ønsker at få denne behandling, og hvis du er begyndt behandlingen, kan du altid senere stoppe med den.
Du skal kontakte din egen læge efter sidste behandling, hvis du før eller under behandlingen har fået påvist knogleskørhed. Du vil formentlig skulle fortsætte med en eller anden form for behandling for knogleskørhed.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte afdelingen. Telefonnummeret står på dit kontaktkort.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.