De mest almindelige tarmproblemer
De fleste vil opleve væsentlige ændringer i tarmfunktionen de første uger til måneder efter operation eller efter tilbagelægning af en midlertidig stomi. For mange vil funktionen bedres af sig selv indenfor det første år. Ændringer i tarmfunktionen på lang sigt er dog meget hyppig og ses hos 8 ud af 10, hvoraf op til 5 ud af 10 har svære tarmproblemer.
Hvis du har modtaget strålebehandling mod endetarmen, er der større risiko for, at du udvikler problemer med tarmfunktionen særligt inkontinens for afføring og hyppige afføringer.
De hyppigste tarmproblemer er stærk afføringstrang, vanskeligheder med at tømme tarmen helt i forbindelse med afføring (tømningsbesvær), hyppigere afføringer og lettere grader af inkontinens (luft eller tynd afføring). Kombinationen af disse symptomer kaldes Lav Anterior Resektions Syndrom (LARS) efter navnet på operationsmetoden Lav Anterior Resektion.
Udredning og behandling af tarmproblemer efter endetarmskræft uden blivende stomi
Udredning og behandling af tarmproblemer efter endetarmskræft varetages oftest af en specialuddannet sygeplejerske i tæt samarbejde med en speciallæge. Ved en indledende samtale kortlægges din tarmfunktion og de problemer, den giver dig i hverdagen. Desuden vil din endetarmsfunktion blive undersøgt. På baggrund af samtalen og undersøgelsen lægges en plan for behandlingen. Efterfølgende følges der op på effekten af behandlingen telefonisk eller ved fremmøde, hvor yderligere tiltag kan startes, hvis der ikke har været den ønskede effekt af behandlingen.
Mange får en betydelig forbedret livskvalitet ved simple tiltag som f.eks. kostændringer, behandling med afføringsregulerende midler, mini lavement og instruktion i tarmtømning og siddestilling ved toiletbesøg.
Hvis simple behandlingstiltag ikke har tilstrækkelig effekt, kan du blive henvist til yderligere behandling som bækkenbundstræning og tarmskylning. Hvis dette ikke hjælper, kan du blive henvist til kirurgisk behandling.
Hvis du har fået strålebehandling, kan kronisk diarré eller hyppige afføringer skyldes manglende optagelse af galdesyre i den sidste del af din tyndtarm (galdesyremalabsorption), som følge af stråleskader på tyndtarmen. Mistænkes dette vil du blive henvist til en afdeling for medicinske mave- og tarmsygdomme. Du kan læse mere om galdesyremalabsorption og udredning og behandling i afsnittet "De mest almindelige tarmproblemer efter kræft i højre side af tyktarmen" i denne patientvejledning.
Bækkenbundstræning (knibeøvelser)
Formålet med bækkenbundstræning er at styrke din bækkenbundsmuskler, så du kan holde på luft og afføring. Regelmæssige knibeøvelser kan mindske inkontinens for afføring. Det er særligt vigtigt at træne evnen til hurtigt at knibe sammen, så du kan nå at undertrykke afføringstrangen. Du kan få undersøgt din knibefunktion af en fysioterapeut eller specialuddannet sygeplejerske, for at sikre, at du træner dine bækkenbundsmuskler korrekt.
Skyllebehandling (transanal irrigation)
Transanal irrigation (TAI) er en måde, hvorpå du kan tømme endetarmen og en del af tyktarmen ved at skylle den ren med vand. På den måde opnår du kontrol over tid og sted for din tarmtømning. Behandlingen kan bruges til problemer med at holde på afføringen og mod forstoppelse eller besvær med at tømme endetarmen. TAI opstartes efter grundig undersøgelse og oplæring ved en specialuddannet sygeplejerske.
Illustrationen viser, hvordan tarmen ved transanal irrigation (TAI) skylles med vand, hvorved venstre side af tarmen tømmes for afføring.
Kirurgisk behandling
Hvis medicinsk behandling og skyllebehandling er uden tilstrækkelig effekt, kan operation med sakralnervestimulation eller anlæggelse af stomi komme på tale. Færre end 1 ud af 10 vil blive tilbudt kirurgisk behandling.
Sakral Nerve Modulation
Sakralnervestimulation (SNM) er en behandlingsmulighed til bl.a. inkontinens for afføring. SNM er en behandling, hvor der indopereres en pacemaker under huden på din balde. Pacemakeren kan stimulere de nerver, der styrer tarmfunktionen. Ved SNM-behandling vil man starte med en testoperation for at afgøre, om der er effekt af behandlingen. Hvis der er god effekt på dine tarmproblemer, vil stimulatoren (pacemakeren) blive sat ind øverst på din balde og blive forbundet til elektroden.
Stomi
Hvis dine tarmproblemer er forsøgt behandlet med ovenstående behandlingsmuligheder uden tilstrækkelig effekt, kan man lave en stomi. Afhængigt af, hvilken kræfttype du tidligere har haft, kan der enten laves en tyktarmsstomi eller en tyndtarmsstomi. Hvis du overvejer dette, kan du komme til samtale med en speciallæge, hvor mulighederne drøftes. Du kan læse om livet med stomi i afsnittet "Tarmproblemer efter operation for endetarmskræft med blivende stomi".