Osteogenesis imperfecta (OI) er medfødt arvelig knogleskørhed, forårsaget af en ændring i kollagenproteinet og dermed skrøbeligt bindevæv. OI er karakteriseret ved skøre knogler, der brækker lettere end knogler uden OI.
Sygdommen viser sig med stor forskellighed fra mild til meget svær sygdom og kan give symptomer fra alle væv, hvor kollagen er til stede.
Symptomer
Knoglerne kan have ændret form fra fødslen eller som følge af mange brud.
Risiko for knoglebrud er oftest størst i barndommen. Hos nogle patienter med let sygdom starter brudene først i voksenalderen, hvorfor OI først opdages senere i livet.
Den blålige farve har ingen betydning for synet. Hornhinden kan være meget tynd.
Dentinogenesis imperfecta (DI) er en tanddannelsesforstyrrelse, som ofte ses som en del af OI. Alle voksne med OI tilbydes undersøgelse af tænderne med henblik på, om der er tegn på DI. Hvis dette er til stede, tilbydes opfølgende kontrol og evt. behandling heraf.
Af den grund anbefales løbende undersøgelse af hørelsen og behandling om nødvendigt.
Skævhed af ryggen (skoliose), mange brud og heling efter disse kan forårsage smerter i bevægeapparatet.
Årsag
OI er en genetisk sygdom. OI kan arves fra en forælder, der har OI. Sjældnere nedarves OI fra begge forældre, der så er anlægsbærere uden selv at være syge. OI kan derudover opstå som ny forandring i arvematerialet.
Om forløbet
Du tilbydes livslang kontrol i Klinik for Hormon- og Knoglesygdomme. Vi forsøger at samle kontrol af OI-patienter til én fast dag om måneden, hvorfor du har mulighed for at møde andre med OI på dage i klinikken.
Ved samtalen i klinikken vil vi spørge ind til eventuelle nye brud, dit helbred generelt, og hvordan din hverdag eventuelt er påvirket af OI.
Vi ønsker, at samtalen i klinikken også tager udgangspunkt i det, der er vigtigt for dig. Når du bliver indkaldt, vil du få tilsendt et skema med forslag til emner og beder dig overveje, om du ønsker at drøfte disse – eller andre emner - ved din samtale.
Det kan fx være smerter, muskelspændinger, problemer med dine tænder, nedsat hørelse, fysisk velbefindende, din medicinske behandling, fysisk aktivitet eller samtale om din vægt og den mad, du spiser.
Du vil blive indkaldt til kontrol med 1-2 års mellemrum. Tidsintervallet fastsættes af din læge.
Om behandlingen
Supplerende behandling kan være hensigtsmæssigt, lægen vil tale med dig om dette.
For at forebygge tab af knoglemasse og nedsat bevægelighed af muskler og led, anbefales daglig fysisk aktivitet.
Tal med lægen ved din næste kontrol eller kontakt klinikken, hvis du er i tvivl om, hvor du henvender dig ved mistanke om et nyt brud.
Går du med tanker om graviditet og ønsker genetisk rådgivning, har du mulighed for at blive henvist til Klinisk Genetisk Afdeling, hvor du kan få råd og vejledning i forhold til graviditet og fosterdiagnostik.
Tal med lægen ved din næste kontrol, hvis du ønsker at tale om en eventuel graviditet.
Man anbefaler medicinpause forud og under graviditet, og indtil du er færdig med at amme. Tal med lægen, hvis du har planer om at blive gravid.
Gode råd
Nogle patienter oplever forstoppelse pga. nedsat aktivitet og en eventuel ændret form af mave og bækken. Det er derfor vigtigt at forebygge forstoppelse ved at drikke rigeligt med væske og spise fiberrigt. Tal eventuelt med sygeplejersken ved din næste kontrol.
Der laves løbende forskning i Hormon- og Knoglesygdomme for at blive klogere på sygdom og behandling.
I forbindelse med forskningsprojekter kan du blive spurgt, om du har lyst til at deltage. Det er naturligvis helt frivilligt. Du har altid betænkningstid, og du kan til enhver tid trække dit tilsagn tilbage, uden det får betydning for din fremadrettede behandling.
Kontakt
Klinik for Hormon- og Knoglesygdomme
Telefon
7845 5470
Telefontider for klinikken
Er du i forløb hos os og har spørgsmål, som ikke kan vente til din næste kontrol, er du altid velkommen til at ringe til os.
Telefonen er åben til en specialespecifik sygeplejerske eller sekretær på alle hverdage mellem kl. 11.00 - 12.30. Det er derfor bedst at ringe i det tidsrum.
Har du presserende behov for kontakt uden for dette tidsrum, kan du på samme telefonnummer tale med en sekretær frem til klokken 15 på hverdage.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1296381
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.