Formålet med ergometrintesten er at påvise, om du har spasmeangina. Spasmeangina er en sygdom med abnorme sammentrækninger (spasmer) i hjertets kranspulsårer.
Ved hjælp af medicin forsøger man at fremprovokere spasmer af kranspulsårerne og dermed hjertekramper (angina pectoris). Hvis du får spasmer af kranspulsårerne, er undersøgelsen positiv, og det er dermed påvist, at du har spasmeangina.
Resultatet af undersøgelsen er bestemmende for en eventuel videre behandling. Du får samtidig undersøgt, om der er forsnævringer i kranspulsårerne.
Forbered dig til undersøgelsen
Vær opmærksom på, om du skal have taget blodprøver forud for din mødetid. Det vil fremgå af dit indkaldelsesbrev.
Til dig, der skal have taget blodprøver
Du skal selv booke tid til blodprøvetagning med MitID på:
Har du ikke MitID eller adgang til PC, kan du henvende dig til Blodprøver og Biokemi på telefonnummer: 2336 2791 på hverdage mellem klokken 8 og 15. Læs eventuelt 'Patientinformation - Blodprøver'.
Er du bosiddende uden for Region Midtjylland, kan du fortsat få taget blodprøver hos din praktiserende læge eller på hospitalerne.
Du skal holde pause med følgende:
48 timer før undersøgelsen:
Calciumantagonister (f.eks. Amlodipin, Felodipin, Diltiazem, Nifedipin og Verapamil)
Depottablet med Nitroglycerin (Isosorbidmononitrat, f.eks. Imdur, Isomex og Fem-Mono Retard)
På undersøgelsesdagen:
Glyceryltrinitrat (spray eller resoribletter)
Hvis du ikke holder pause med ovenstående medicin, vil det ikke være muligt at fremkalde spasmer i kranspulsårerne, og undersøgelsen vil derfor være formålsløs.
Er du i behandling med Marevan eller Marcoumar, måler vi din INR ved ankomsten til afsnittet. INR skal ligge mellem 2,0 - 3,0.
Hvis du har sukkersyge og er i behandling med tabletter, der indeholder Metformin, må du ikke tage dette 2 dage før undersøgelsen/behandlingen.
Du skal være forberedt på, at der kan være ventetid under dit forløb, da afsnittet også modtager akutte patienter. Sæt derfor hele dagen af.
Der kan kun være én pårørende med pga. begrænset plads i afsnittet, og den pårørende kan være med til samtaler. Resten af tiden kan pårørende opholde sig på hospitalets øvrige venteområder.
Du skal have en pårørende hos dig, umiddelbart efter du går hjem, og den første nat efter undersøgelsen. Dette pga. risikoen for blødning fra indstiksstedet i lysken.
I enkelte tilfælde skal du forblive indlagt til dagen efter.
Arrangér hjemtransport
Du må ikke selv køre hjem.
Du vil sandsynligvis blive spurgt, om du vil deltage i et forskningsprojekt eller i en kvalitetssikringsundersøgelse.
Grunden er, at vi hele tiden forsøger at forbedre behandlingen i afdelingen samt at kontrollere kvaliteten af de udførte handlinger.
Det er altid frivilligt at deltage, og ønsker du ikke at deltage, vil det ikke påvirke din videre behandling.
På undersøgelsesdagen
Der er ingen restriktioner ift. mad og drikke.
Det er vigtigt, at du drikker godt både før og efter undersøgelsen, så kontrastvæsken hurtigt bliver udskilt af kroppen. Har du væskerestriktioner, skal du blot drikke, som du plejer.
Det vil også fremgå af dit indkaldelsesbrev hvilken medicin du skal holde pause med.
Anden vanlig morgenmedicin må du tage, som du plejer.
Du skal fjerne evt. neglelak inden mødetiden
Du må ikke have ur og smykker på
Du skal undgå at bruge creme
Sygeplejersken fortæller dig, hvad der skal ske i løbet af dagen og afklarer eventuelle spørgsmål.
Du får taget hjertediagram (ekg)
Du får målt blodtryk, puls og temperatur
Du bliver barberet over højre håndled samt i højre lyske
Du skal skifte til hospitalstøj
Om undersøgelsen
På Hjertesygdomme Laboratoriet modtages du af en sygeplejerske, som vil tage sig af dig under undersøgelsen. Der lægges et lille plastikrør i en blodåre. Her igennem kan du få forskelligt medicin f.eks. blodfortyndende, smertestillende og afslappende medicin.
Undersøgelsen varer ca. 30-60 minutter. Der vil være læger og sygeplejersker tilstede. Sygeplejersken sætter elektroder på din brystkasse, så man kan følge din hjerterytme.
Undersøgelsen foretages enten gennem en pulsåre i håndleddet eller i lysken. Der lægges lokalbedøvelse. Der lægges et tyndt plastikrør i pulsåren. Herigennem føres de forskellige katetre op til hjertet.
Lægen sprøjter kontrastvæske ind gennem kateteret, og man kan derved se dine kranspulsårer. Du kan selv følge med på skærmen, hvis du er interesseret.
Der gives spasme-fremkaldende medicin med korte mellemrum. Hvis du får hjertekramper, vil disse blive afhjulpet, ved at give dig Nitroglycerin direkte ind i det område af kranspulsåren, hvor det kramper.
I forbindelse med undersøgelsen får du resultatet at vide.
Undersøgelsen foretages under brug af gennemlysning (røntgenstråling) og den brugte stråling varierer fra et niveau svarende til få dage til få års naturlig baggrundsstråling.
Risici og bivirkninger
Alvorlige komplikationer er meget sjældne. Forekomsten af død er under 0,1%, for blodprop i hjertet under 0,2%, for blodprop i hjernen under 0,1% og for allergisk reaktion under 0,1%.
Komplikationer ved indstiksstedet forekommer hos under 1%.
Idet du er tilbudt spasmetesten har lægerne vurderet, at dit forventede udbytte af undersøgelsen står mål med den tilhørende risiko.
Efter undersøgelsen
Indstiksstedet observeres, og du bliver tilbudt mad og drikke.
Uanset om undersøgelsen er foretaget gennem håndleddet eller lysken, skal du forblive i afsnittet minimum 2 timer til observation.
Inden du går hjem, taler du med en sygeplejerske om dit videre forløb, om din medicinske behandling og du kan få afklaret eventuelle spørgsmål.
Når du kommer hjem
Efter undersøgelsen skal indstiksstedet have ro til at hele. Derfor må du ikke:
selv køre bil i 2 døgn
løfte mere end 2 kg i de første 2 døgn
dyrke fysisk hård motion/hårdt arbejde i de første 4 døgn
Du må tage plasteret over indstiksstedet af efter 24 timer - herefter må du tage brusebad
Det er almindeligt at være øm ved indstiksstedet, og der kan komme et blåt mærke efterfølgende.
Hvis du får smerter eller en bule ved indstiksstedet, skal du kontakte din praktiserende læge eller vagtlægen.
Ved pludselig opstået blødning eller voldsom hævelse skal du lægge dig ned, trykke på indstiksstedet og ringe 112.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.