Fedtstofferne er en vigtig del af en hjertesund kost. Fedt inddeles overordnet i mættet og umættet fedt. Du bør vælge at spise mindst af det mættede fedt og mest af det umættede fedt fra planter og fisk. Man kan kende det mættede fedt ved, at det bliver hårdt i køleskabet og det umættede fedt er blødt eller flydende i køleskabet.
De største kilder til mættet fedt i kosten er animalske produkter som mejeriprodukter samt okse- og svinekød. Du skal dog ikke helt undgå animalske produkter, men vælge de magre udgaver, dvs. med maks. 10 g fedt pr. 100 g eller Nøgle-hulsmærket produkter.
Planteolier, fx raps- og olivenolie, er gode kilder til fedtstof. Når du vælger planteolier i stedet for hårde fedtstoffer, fx smør og kokosolie, er det godt for din sundhed, da du mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Du får desuden flere af de fedtstoffer, som din krop har brug for.
Vælg derfor olivenolie, rapsolie eller flydende margarine til tilberedning. Øvrige planteolier kan du anven-de til f.eks. dressinger.
Hjertesunde fedtstoffer findes også i nødder og mandler, frø og kerner, fede fisk, avocado og oliven.
Til brød anbefales det, at du undlader fedtstof eller anvender minarine.