Øvelser og vejledning - efter operation i de ydre kønsorganer
Gå direkte til
Øvelser og vejledning - efter operation i de ydre kønsorganer
Denne vejledning indeholder information omkring øvelser, du kan lave for at bedre blodcirkulationen, og dermed risikoen for væskeophobning, i det opererede området under indlæggelsen og i de første måneder, efter at du er kommet hjem.
Vær opmærksom på
Ved operationen har du fået fjernet kræftvæv i de ydre kønsorganer.
Umiddelbart efter operationen er det vigtigt, at området holdes i ro, og at der ikke opstår tryk, træk og friktion af det opererede område, således at såret får ro og tid til at hele.
Der vil være restriktioner på, hvor meget du må bevæge dig efter operationen. Du skal være opmærksom på, at du kun må bøje lidt i hoften, og at dine ben hverken må samles eller spredes helt.
Restriktionerne er forskellige og er afhængige af, hvor meget væv, der er blevet fjernet og beliggenheden heraf.
Idet du er mere sengeliggende efter operationen, er det hensigtsmæssigt at lave venepumpeøvelser. Venepumpeøvelserne øger blodcirkulationen i området og mindsker risikoen for væskeophobning i underlivet og i benene.
Du skal ligge på ryggen med let spredte ben. Du vil få placeret en kile/pude mellem benene.
Du må hæve hovedgærdet på sengen op til 30 - 40 grader.
Når du skal ud af sengen, skal du være opmærksom på, at der ikke kommer tryk, træk og friktion af det opererede område. Du skal derfor forsøge at holde området så stille som muligt og undgå at bøje for meget i hoften.
Når du flytter dig ud af sengen, er det derfor hensigtsmæssigt at:
holde kroppen så lige som muligt - som en træstamme
have en pude mellem benene for at undgå, at det andet ben trykker på såret
Vi anbefaler, at du kommer ud af sengen ved at rulle om på siden eller helt om på maven, alt efter beliggenheden af operationen.
Når du skal ud ved at komme om på maven:
Du skal starte med at ligge skråt i sengen med en pude mellem benene, således at det yderste underben ligger ud over kanten af sengen. Du skal herefter dreje dig om på siden og videre om på maven, mens du stemmer overkroppen op med armene, og fødderne føres ned på gulvet.
Når du skal ud ved at komme om på siden:
Du skal ligge på ryggen med en pude mellem benene. Du skal herefter dreje dig over på den ene side, således at du ligger helt ude ved kanten af sengen. Dernæst skubber du fra med begge arme foran kroppen og kommer kortvarigt op at sidde på den ene balle, inden at du rejser dig op.
Du skal være opmærksom på at gå med små skridt og let spredte ben. Dette er med til at aflaste og holde det opererede område i ro.
Øvelser
Du kan starte med at lave øvelserne dagen efter din operation.
Vi anbefaler, at du laver øvelserne 1 - 2 gange i løbet af dagen i de første måneder efter operationen.
Øvelserne skal laves i et roligt tempo. Øvelserne må gerne stramme, men de må ikke give smerter eller føles ubehagelige.
Udgangsstilling:
Lig på ryggen med let spredte ben og knæene let bøjet.
1. Dyb vejrtrækning:
Træk vejret dybt ned i maven, så du mærker maven hæver sig under indånding og sænker sig på udånding.
Gentag 5 gange.
2. Bækkenvip:
Pres lænden ned i underlaget.
Slap langsomt af igen.
Gentag 10 gange.
3. Øvelse for baldemusklerne:
Spænd op i ballemusklerne, så enden løftes let fra underlaget.
Slap af igen.
Gentag 10 gange.
De efterfølgende øvelser udføres alle med samme ben, inden du skifter til det modsatte ben.
4. Bøj knæet lidt mere ved at lade hælen glide op mod bagdelen.
Lad derefter hælen glide tilbage.
Gentag 10-15 gange.
5. Stræk knæet så hælen løftes let fra underlaget.
Slap langsomt af igen.
Gentag 10-15 gange.
6. Stræk knæet så hælen løftes let fra underlaget.
Hold knæet strakt og vip med fodleddet.
Gentag 10-15 gange.
Kroppen har to transportsystemer, henholdsvis blodkredsløbet og lymfesystemet. Det er vigtigt at holde gang i begge systemer, gennem øvelser og almindelig daglig aktivitet, for at sikre heling efter operationen.
Blodkredsløbet
Blodkredsløbet fører blodet rundt i kroppen. Hjertet fungerer som kredsløbets pumpe, som sørger for, at blodet pumpes rundt i kroppen gennem blodårerne. Med blodet transporteres ilt, næringsstoffer og hormoner ud til cellerne. Herefter føres det iltfattige blod og affaldsstoffer tilbage til hjertet gennem venerne.
Lymfesystemet
Lymfesystemet er en del af kroppens immunforsvar, som samarbejder med blodkredsløbet. Lymfesystemet har til opgave at transportere overskydende væske og affaldsstoffer fra kroppens væv og organer tilbage til vene-systemet.
Lymfesystemet starter i de yderste lag af kroppens væv som meget små lymfekar. Her opsamles den overskydende vævsvæske, der transporteres gennem de større lymfekar op mod lymfesystemets udmunding i venesystemet ved halsen. På vejen tilbage til hjertet passerer lymfevæsken flere lymfekirtler. Lymfekirtlerne filtrerer og renser lymfevæsken for bakterier og affaldsstoffer.
I forbindelse med din operation har du formentlig fået fjernet lymfekirtler i underlivet. Dit lymfesystem i bækkenet fungerer derfor ikke optimalt, da lymfekirtler ikke kan gendannes. I de første måneder efter operationen dannes nye lymfeårer, så lymfevæsken fra bækkenet og benene får nye afløbsveje.
Efter operationen er det vigtigt, at du begynder at lave venepumpeøvelser for at bedre blodcirkulationen og dermed mindske risikoen for væskeophobning i området.
Det er meget almindeligt, at der opstår nogen hævelse af lår og lyskeområdet i ugerne efter operationen. Du skal være opmærksom på hævelsen, og den skal gerne være aftagende over tid.
Videre forløb
Når du ikke længere har restriktioner på, hvor meget du må bevæge dig, kan du lave venepumpeøvelserne som vises senere i denne vejledning.
Der er vigtigt med daglig motion, idet bevægelse og fysisk aktivitet er gunstig for cirkulationen generelt.
I de første uger efter udskrivelsen er det vigtigt at finde en god balance mellem aktivitet, træning og hvile. Kroppen skal have ro og tid til at hele, og du skal undgå at området omkring din operation hæver yderligere op.
Området kan hæve op, hvis du er for inaktiv, men hævelsen kan også komme, såfremt, at du er for aktiv.
Vær derfor opmærksom på, om den øgede aktivitet medfører øget tyngdefornemmelse, øget hævelse eller smerter i løbet af dagen. Det kan være tegn på, at du har taget for hårdt fat.
Øvelse 1:
Lig på ryggen med bøjede ben.
Træk vejret dybt ned i maven, så du mærker maven hæver sig under indånding og sænker sig på udånding.
Gentag 5 gange.
Øvelse 2:
Lig på ryggen med bøjede ben.
Pres lænden ned i underlaget. Slap langsomt af igen.
Gentag 10 gange.
Øvelse 3:
Lig på ryggen med bøjede ben.
Løft bagdelen op fra underlaget. Rul roligt ned igen.
Gentag 5 gange.
De efterfølgende øvelser udføres alle med samme ben, inden du skifter til det modsatte ben.
Øvelse 4:
Lig på ryggen med bøjede ben.
Bøj det ene ben op mod maven og stræk derefter benene helt eller delvist ud.
Lad det hvile på underlaget.
Gentag 10-15 gange.
Øvelse 5:
Lig på ryggen med bøjede ben.
Stræk benet op i luften. Hold evt. med hænderne om knæhasen. Bøj og stræk i knæet.
Gentag 10-15 gange.
Øvelse 6:
Lig på ryggen med bøjede ben.
Læg benet på modsatte knæ. Vip med fodleddet.
Gentag 10-15 gange.
Hvad er lymfødem
På sigt er det ikke altid muligt at undgå hævelse. Hævelsen kan opstå i forlængelse af operationen eller flere år efter.
Lymfesystemet kan nogle gange være så forringet, at det medfører, at lymfevæske hober sig op mellem cellerne og danner en hævelse. Dette kaldes et lymfødem.
Et lymfødem er en kronisk lidelse med ophobning af væske i hud og underhud. Der er gode muligheder for at begrænse lymfødemet ved hurtig behandling, så det generer mindst muligt.
Vær opmærksom på følgende symptomer
Tyngde- og træthedsfornemmelse i benene.
Spændthed eller smerte i benene.
Synlige eller mærkbare forandringer i hud eller underhud.
Omkredsøgning af benene eller dele deraf.
Hvis du oplever nogle af overstående symptomer i dit bækken eller dine ben, kan det være godt at genoptage venepumpeøvelserne og følge rådene fra denne pjece, samt at bruge kompressionsstrømper i løbet af dagen.
Hvis hævelsen udvikler sig, og du oplever symptomer i over en uge, er det vigtigt at kontakte din egen læge eller din kontaktlæge på hospitalet.
Lægen kan henvise dig til undersøgelse og vejledning hos en specialuddannet fysioterapeut (lymfødem-terapeut).
Fordi du har fået fjernet lymfekirtler, vil det fremover være en god idé at anvende støttestrømper ved længere rejser f.eks. flyrejser eller busture, hvor du sidder stille i længere tid ad gangen.
Mere information
På hjemmesiden livogkraeft.rm.dk kan du finde inspiration til livet med eller efter en kræftsygdom.
Du kan finde anvisninger til mentale øvelser og fysisk træning og få viden, redskaber og links, der kan hjælpe dig. Du kan f.eks. læse mere om de 3 hyppigste følgevirkninger efter kræft - træthed, smerte og psykisk påvirkning - og høre patienter fortælle om deres erfaringer.
Hjemmesiden er udarbejdet af fagfolk fra Region Midtjylland.
Din kommune udbyder også et kræftrehabiliteringsprogram.
Nogle steder vil du selv kunne tage kontakt, men du vil altid kunne blive henvist herfra hospitalet, eller via din egen læge.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 4
Telefon
7845 6740
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 123
8200 Aarhus N
Indgang H6, Plan 1, H103
Se afdelingen på kort
Find vej med AUH Find vej app, som kan downloades gratis fra App Store.
Praktiske forhold
Se hospitalets hjemmeside (AUH.dk) om parkering og offentlig transport, samt Region Midtjyllands hjemmeside om kørsel til og fra hospitalet.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1308888
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.