Efter fjernelse af lymfekirtler i underlivet (ved kikkert-/tværsnitsoperation)- Vejledning og øvelser
Gå direkte til
Efter fjernelse af lymfekirtler i underlivet (ved kikkert-/tværsnitsoperation)- Vejledning og øvelser
I denne pjece vil du få information om, hvilke øvelser du kan lave for at bedre blodcirkulationen og dermed mindske risikoen for væskeophobning i området, hvor du er blevet opereret, dels under din indlæggelse og dels i de første måneder, efter du er kommet hjem.
Du kan også finde information om, hvad du skal være opmærksom, idet du har fået fjernet lymfeknuder i forbindelse med din operation.
Vær opmærksom på
Det er meget almindeligt at der opstår nogen hævelse af lår og lyskeområdet i månederne efter operationen. Du skal være opmærksom på hævelsen og den skal gerne være aftagende over tid.
Efter operationen er det vigtigt, at du begynder at lave øvelser for at fremme cirkulationen i underlivet og benene. På denne måde hjælper du også til at stimulere lymfesystemet.
Du kan starte med at lave øvelserne dagen efter din operation.
Øvelser
Vi anbefaler, at du laver nedenstående venepumpeøvelser 1-2 gange i løbet af dagen i de første måneder efter operationen. Derefter kan du lave øvelserne efter behov
Øvelserne skal laves i et roligt tempo. Øvelserne må gerne stramme men de må ikke give smerter eller føles ubehagelige.
Lig på ryggen med bøjede ben.
Træk vejret dybt ned i maven, så du mærker maven hæver sig under indånding og sænker sig på udånding.
Gentag 5 gange.
Lig på ryggen med bøjede ben.
Pres lænden ned i underlaget.
Slap langsomt af igen.
Gentag 10 gange.
Lig på ryggen med bøjede ben.
Løft bagdelen op fra underlaget.
Rul roligt ned igen.
Gentag 5 gange.
De efterfølgende øvelser udføres alle med samme ben, inden du skifter til det modsatte ben.
Lig på ryggen med bøjede ben.
Bøj det ene ben op mod maven og stræk derefter benene helt eller delvist ud.
Lad det hvile på underlaget.
Gentag 10-15 gange.
Lig på ryggen med bøjede ben.
Stræk benet op i luften. Hold evt. med hænderne om knæhasen.
Bøj og stræk i knæet.
Gentag 10-15 gange.
Lig på ryggen med bøjede ben.
Læg benet på modsatte knæ.
Vip med fodleddet.
Gentag 10-15 gange.
Videre forløb
Der er vigtigt med daglig motion idet bevægelse og fysisk aktivitet er gunstig for cirkulationen generelt.
Der er ingen fysiske restriktioner efter operationen. Du må være så aktiv som du kan, men aktivitet må ikke medføre smerte.
Du må gentage samleje efter 6 uger.
Det er dog en god idé at starte roligt op og gradvis øge dit aktivitetsniveau.
Området kan hæve op, hvis du er for inaktiv, men hævelsen kan også komme såfremt at du overbelaster dit lymfesystem med for meget aktivitet.
Vær derfor opmærksom på, om den øgede aktivitet medfører øget tyngdefornemmelse, øget hævelse eller smerter i løbet af dagen. Det kan være tegn på, at du har taget for hårdt fat.
Du kan også afhjælpe hævelse ved at sidde med benene på en skammel og ved at hæve fodenden af sengen.
På sigt er det ikke altid muligt at undgå hævelse. Hævelsen kan opstå i forlængelse af operationen eller flere år efter.
Lymfesystemet kan nogle gange være så forringet at det medføre, at lymfevæske hober sig op mellem cellerne og danner en hævelse. Dette kaldes et lymfødem.
Et lymfødem er en kronisk lidelse med ophobning af væske i hud og underhud. Der er gode muligheder for at begrænse lymfødemet ved hurtig behandling, så det generer mindst muligt.
Du skal derfor være opmærksom på følgende symptomer i bækkenet og/eller benene:
Tyngde- og træthedsfornemmelse i benene.
Spændthed eller smerte i benene.
Synlig eller mærkbart forandringer i hud eller underhud.
Omkredsøgning af benene eller dele deraf.
Hvis du oplever nogle af overstående symptomer, kan det være godt at genoptage venepumpeøvelserne og følge rådene fra denne pjece samt at bruge kompressionsstrømper i løbet af dagen.
Hvis hævelsen udvikler sig og at du oplever symptomer i over en uge, er det vigtigt at kontakte din egen læge eller din kontaktlæge på hospitalet. Lægen kan henvise dig til undersøgelse og vejledning hos en specialuddannet fysioterapeut (lymfødem-terapeut).
Fordi du har fået fjernet lymfekirtler, vil det fremover være en god idé at anvende støttestrømper ved længere rejser f.eks. flyrejser eller busture, hvor du sidder stille i længere tid ad gangen.
Mere information
I forbindelse med din operation har du fået fjernet lymfekirtler i underlivet. Dit lymfesystem i bækkenet fungerer derfor ikke optimalt, da lymfekirtler ikke kan gendannes. I de første måneder efter operationen dannes nye lymfeårer, så lymfevæsken fra bækkenet og benene får nye afløbsveje.
Blodkredsløbet fører blodet rundt i kroppen. Hjertet fungerer som kredsløbets pumpe, som sørger for at blodet pumpes rundt i kroppen gennem blodåre. Med blodet transporteres ilt, næringsstoffer og hormoner ud til cellerne gennem arterierne. Herefter føres det iltfattige blod og affaldsstoffer tilbage til hjertet gennem venerne.
Lymfesystemet er en del af kroppens immunforsvar, som samarbejder med blodkredsløbet. Lymfesystemer har til opgave at transportere overskydende væske og affaldsstoffer fra kroppens væv og organer tilbage til venesystemet. Lymfesystemet starter i de yderste lag af kroppens væv som meget små lymfekar. Her opsamles den overskydende vævsvæske, der transporteres gennem de større lymfekar op mod lymfesystemets udmunding i venesystemet ved halsen. På vejen tilbage til hjertet passerer lymfevæsken flere lymfeknuder. Lymfeknuderne filtrerer og renser lymfevæsken for bakterier og affaldsstoffer.
kan du finde inspiration til til livet med eller efter en kræftsygdom.
Du kan finde anvisninger til mentale øvelser og fysisk træning og få viden, redskaber og links, der kan hjælpe dig. Du kan f.eks. læse mere om de 3 hyppigste følgevirkninger efter kræft - træthed, smerte og psykisk påvirkning - og høre patienter fortælle om deres erfaringer.
Hjemmesiden er udarbejdet af fagfolk fra Region Midtjylland.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 4
Telefon
7845 6740
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 123 8200 Aarhus N Indgang H6, Plan 1, H103
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.