Fantomsmerter
Efter en amputation kan du opleve fantomsmerter. En af årsagerne kan være at hjernen ofte vil huske den placering armen havde, da skaden skete. Hjernen vil fortsætte med at sende besked til armen om at trække sig væk, men modtager ikke besked om, at dette er sket. Smerterne vil derfor ikke forsvinde, før hjernen registrerer, at armen er flyttet fra den uhensigtsmæssige stilling.
Ved brug af spejl ser hjernen et billede af en "hel" arm, og det er derved muligt at få armen ud af den uhensigtmæssige stilling. Nogle oplever også, at fantomsmerterne vil mindskes, når protesen bruges dagligt.
Om spejlterapi
Ved brug af spejlterapi forsøges det at få hjernen til at tro, at den smertefulde hånd er "normal" eller smertefri ved at se å spejlbilledet af den raske hånd.
Hvordan skal jeg træne?
Det anbefales, at du udfører spejlterapi 4-5 gange dagligt, ca. 5 min. af gangen eller indtil du oplever, at du ikke kan holde koncentrationen længere.
Oplever du smerter eller stivhed ved brugen af spejl, skal du stoppe og gå tilbage til blot at observere den gode hånd.
Hvordan skal jeg placeres?
Det er vigtigt, at du finder et roligt og uforstyrret sted at sidde, for at bibeholde koncentrationen. Ligeledes er det vigtigt, at du sidder behageligt og afslappet, og tager ur og smykker af begge hænder/arme.
Placer spejlet foran dig, så du kan se spejlbilledet af din hånd uden at skulle bevæge dig. Den påvirkede hånd er gemt bag spejlet.
Øvelse 6
Se på spejlbilledet, uden at du bevæger hænderne. Hold koncentrationen på spejlbilledet i et par minutter.
Øvelse 7
Bevæg langsomt din hånd samtidig med, at du ser på spejlbilledet. Du skal ikke tænke på stumpen. Forestil dig, at den manglende hånd bevæges, som den raske.
Øvelse 8
Hold fast i fornemmelsen og grib om forskellige genstande f.eks. en "skum-mus" eller berøre med forskellige overflader, som f.eks. en vaskeklud eller bordplade.