Du har af lægen fået ordineret en stiv halskrave som led i din behandling. Halskraven anvendes for at holde din nakke i ro, mens din skade heler.
Behandlingen med halskrave kan være med til at lindre smerter i nakken.
Ryggen består af 24 hvirvler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler, og imellem dem er der diskus-skiver.
Hvis man har været udsat for et kraftigt slag eller stød imod nakken, kan en eller flere af hvirvlerne være brækket. Hvis den brækkede hvirvel er stabil, kan man undgå operation.
De første 3 måneder skal opfattes som en helingsperiode for nakken. Du skal lytte til din krops signaler, og i dagens løb skal du veksle mellem aktivitet og hvile. Du skal prøve at bevæge dig så naturligt som muligt med halskraven uden dog at bevæge hovedet.
Princippet for al aktivitet er det samme: Start på et niveau, som du kan klare uden at smerterne øges, og udvid gradvist dine aktiviteter.
Det er IKKE forsvarligt at være fører af et køretøj, så længe du har halskraven på, da du ikke kan orientere dig i trafikken.
Du må gå så meget, som du kan holde til, også gerne traveture udendørs. Start med kortere gåture og øg dem gradvist, som nakken vil være med til.
Træn gerne på kondicykel (sid med ret ryg og højt styr)
Har du spørgsmål til hvornår du må opstarte løb, hop, kontakt- og holdsport skal du forhøre dig ved lægen til afsluttende kontrol, da dette kan variere fra skade til skade.
Sådan gør du
For at skåne ryggen og din nakke, skal du komme fra liggende til siddende, så du undgår vrid i ryggen.
Bøj benene og tril om på siden uden at vride i ryggen. Skulder og hofte skal følges ad.
Før benene ud over sengekanten samtidig med, at du støder fra med den øverste arm.
Når overkroppen er fri af madrassen, støder du fra med underste arms albue og strækker armen i en jævn bevægelse.
Når du skal ned at ligge igen, foregår det på samme måde, bare i modsat rækkefølge. Du starter med at komme ned på siden at ligge, ved at sætte albuen i madrassen og løfte benene samlet op. Herefter kan du trille om på ryggen.
Når du skal have vasket halsen
Dette skal du have hjælp til og det skal foregå på en af følgende måder:
I liggende stilling:
Du ligger på ryggen, din hjælper åbner halskraven og tager forstykket af halskraven væk. Din hals vaskes, tørres og barberes evt. foran. Derefter får du forstykket på igen, kraven lukkes, og du drejer om på siden. I sideliggende skal du/dine hjælpere sikre at din nakke/hovede er understøttet af en pude, håndklæde eller lign. inden halskraven åbnes i den ene side.
Når halskraven er åbnet kan nakken vaskes. Din hjælper lukker herefter halskraven igen, så den sidder som anvist på ovenstående billede.
Ved behov skiftes der polster, se afsnittet 'ekstra skumpolster', under proceduren.
I siddende stilling:
Ved aftagning af halskraven i siddende stilling skal du være ekstra opmærksom på at holde hovedet i fuldstændigt i ro, mens din hjælper åbner og fjerner halskraven. Din hage må under ingen omstændigheder bevæge sig ned imod brystet. Mens du sidder helt stille anbefaler vi, at du får hjælp til at blive vasket. Din hjælper kan evt. skifte til rent skumpolster på for- og bagstykke ved behov.
Kraven skal sidde så hovedet ikke kan bevæges i forhold til kroppen, eller at du mindes om at undgå dette. Forreste del af kraven skal sidde helt ind til halsen så hagen placeres oven på hagestykket.
Når kraven skal strammes til kan det med fordel gøres som på følgende billede.
Halskraven er udstyret med blødt skumpolster (polster). Du får et ekstra sæt med, så det kan skiftes. Det er kun muligt at skifte polstret, når halskraven er taget af. Det brugte polster tages af velcroen og vaskes i lunt vand med sæbe. Det skylles, klemmes og lægges til tørre.
Det rene polster sættes på velcroen som før, og halskraven monteres igen.
Formålet med øvelserne
Formålet med øvelserne er at bevare bevægeligheden i skuldrene og mindske spændinger i nakke- og skuldermuskler. Det kan være med til at lindre smerterne i skuldre og nakke.
Udfør øvelserne siddende eller stående
Gentag hver øvelse 5-10 gange flere gange dagligt
Øvelse 1
Træk skuldrene op til ørerne, hold spændingen i 5 sekunder og sænk dem langsomt. Læg mærke til forskellen mellem spænding og afslapning.
Øvelse 2
Træk skuldrene tilbage, hold spændingen 5 sekunder og slap af igen.
Øvelse 3
Lav skulderrulninger, idet du trækker skuldrene fremad - opad - bagud og ned.
Øvelse 4
Løft skiftevis højre og venstre arm så højt, som kraven tillader.
Videre forløb
Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer ind i en normal dagsrytme igen, så du er oppe det meste af dagen. Dog kan du have brug for flere små hvil dagligt de første uger.
Halskraven vil forhindre, at du bevæger hovedet, eller minde dig om det, og det kan føles unaturligt, da hovedet er med i næsten alle bevægelser.
Måske spænder du lidt ekstra i nakke- og skuldermusklerne for at passe på nakken. Det er derfor godt at lave nogle øvelserne, for at løsne op for spændingerne.
Ved din udskrivelse udarbejdes der en henvisning til fysioterapi i din hjemkommune, en genoptræningsplan. Efter et forløb med halskrave vil genoptræningen ofte være rettet mod at gøre dig mest mulig selvhjulpen ift. dine mål, samt at give dig inspiration til videre træning af nakke/skuldre/ryg.
Genoptræningen igangsættes som oftest, når du har fået halskraven af. Hvis du får behov for vejledning ved fysioterapeut før du får halskraven af, må du gerne tage kontakt til fysioterapeuten i kommunen. Genoptræningsplanen bliver sendt til din hjemkommune og der bliver sendt en kopi til dig og til din egen læge.
Det er speciallægen, der tager stilling til, hvornår du kan undvære halskraven.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.