Information og vejledning til behandling med 3-punkts korset
Gå direkte til
Information og vejledning til behandling med 3-punkts korset
Du har af lægen fået ordineret et 3-punktskorset som led i din behandling. Korsettet anvendes ved følgende tilstande:
stabile brud i rygsøjlen
ustabile brud som ikke skal opereres
betændelsestilstande i ryggen
Formålet med behandlingen ved brud er at holde ryggen i ro, således at knoglerne kan hele i en optimal stilling. Ved betændelsestilstande er formålet at aflaste ryggen, således at det sygdomsramte væv heler hurtigere.
Korsetbehandlingen kan i flere tilfælde være med til at lindre smerter i ryggen.
Ryggen består af 24 hvirvler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler, og imellem hvirvlerne er der en diskus. Diskus-skiverne består af en fast ydre ring og en geleagtig kerne. Det er dem, der giver ryggen sin bevægelighed.
Vær opmærksom på
Korsettet skal som standard anvendes i 3 måneder.
Du skal anvende korsettet, når du er oppe i siddende, stående og gående stilling. Du kan undvære det, når du ligger fladt ned. Du må desuden tage korsettet af til bad, i stående eller siddende stilling.
Lægen kan ordinere andre restriktioner til dig.
Korsettet består af en metalramme af aluminium, som placeres henover brystet og hoftekammene. På siden er der monteret et stofbånd med en lændestrop, som spændes bag om ryggen. Således støttes rygsøjlen 3 steder, deraf navnet. Metalrammen er på særlige steder beklædt med kunstlæder, for at gøre korsettet mere bekvemt.
Fysioterapeuten tilpasser korsettet, så det passer dig bedst muligt. Måske vil du opleve, at det skal justeres yderligere, efter du har bevæget dig lidt rundt. Det gør du ved at stramme eller løsne lændestroppen lidt. Se nedenfor.
Der vil altid være en tilvænningsperiode, og du må sandsynligvis ændre på dit aktivitetsniveau i den tid behandlingen varer.
Restriktionerne, som kaldes rygregime, gælder i 3 måneder, imens du bærer korsettet.
Du skal undgå at bøje og vride i ryggen.
Du skal undgå løft over 5 kg, og du skal løfte tæt på kroppen.
Hovedgærdet må max hæves 30 grader i rygliggende stilling uden korsettet.
Er dit brud på Th12, L1, L2, L3, L4 eller L5 skal du desuden:
Undgå at bøje mere end 90 grader i hofteleddet.
Undgå vrid og rotationer i overkroppen, når du ikke har korset på.
For at undgå at bøje mere end 90 grader i hofteleddet, anbefaler vi, at du benytter skråpude, skråtstillet toiletforhøjer og eventuelt badebænk. Du vil blive vejledt i dette af ergoterapeuten.
Efter de 3 måneder er der ingen bevægerestriktioner, og du må bevæge dig så naturligt som muligt.
Undgå at løfte tungt i behandlingsperioden (max 5kg)
Øg længden af dine daglige gåture
Begræns bilkørsel som passager de første uger
Træn gerne på kondicykel efter nogle uger (sid med ret ryg og højt styr)
Kør bil og cykel når du ikke længere anvender korset, og du kan orientere dig i trafikken
Du må påbegynde løbetræning efter 6 måneder
Sådan gør du
For at overholde rygregimet som beskrevet, skal du komme fra liggende til siddende, så du undgår vrid i ryggen.
Bøj benene og tril om på siden uden at vride i ryggen. Skulder og hofte skal følges ad.
Før benene ud over sengekanten samtidig med, at du støder fra med den øverste arm.
Når overkroppen er fri af madrassen, støder du fra med underste arms albue og strækker armen i en jævn bevægelse.
Når du skal ned at ligge igen, foregår det på samme måde, bare i modsat rækkefølge. Du starter med at komme ned på siden at ligge, ved at sætte albuen i madrassen og løfte benene samlet op. Herefter kan du trille om på ryggen.
Vi anbefaler at anvende en tynd bomuldsbluse under korsettet for at skåne huden.
1. Det er lettest at tage korsettet på siddende. Placér metalrammen foran kroppen med den lille brystplade opad. Den nederste ramme skal følge maven og hoftekammene rundt. Sid med ret ryg.
2. Hold korsettet fast med den ene arm, læg rygpladen om bag ryggen. Undgå at lændestroppen er snoet. Med den anden hånd tager du fat i spændet og sætter det på metalknoppen i siden.
3. Nu sidder korsettet omkring dig, og det skal spændes til, ved at du stadig holder rammen ind mod kroppen og presser spændet på den anden side ind i hak. Det skal sige ”klik” og føles stramt. Korsettet skal sidde stramt på kroppen for at sikre, at ryggen holdes i ro, så bruddet kan hele. Det kræver ofte tilvending.
4. Hold fast i korsettet og tjek, at det ikke kan glide. Hvis det kan det, sidder det for løst, og lændestroppen med rygpladen skal spændes ind. Det kan der også være brug for, når du har brugt korsettet i nogen tid.
Hvis du skal stramme eller løsne korsettet kan du trække eller løsne lændestroppen ved spændet.
Du kan med fordel sætte en streg, der hvor korsettet sidder optimalt, således at du nemt kan se, hvor meget du løsner eller strammer. Du kan sætte en ny streg ved behov
Når du tager korsettet af, skal du løsne spændet og frigøre remmen af metalknoppen. Husk at lægge korsettet, så du nemt kan få fat på det igen.
Hvis du ikke selv kan tage korsettet på og af, skal de personer, der hjælper dig, følge denne vejledning.
Du må tage korsettet af, når du skal i bad. Du skal sidde ned eller stå op med ret ryg og undgå bøjninger og vrid, mens du bader eller vasker dig. Du skal tørre overkroppen først, og tage korsettet på igen, inden du tørrer benene. På den måde bliver tiden uden korset så kort som muligt.
Materialerne, som korsettet er lavet af, bør ikke kunne fremkalde allergier. Huden kan derimod blive irriteret af det konstante tryk, den udsættes for.
Du bør dagligt holde øje med, om der opstår tryk, rødme eller lign. under korsettet. Anvend gerne en tynd bomuldsbluse inderst, så huden undgår direkte kontakt med korsettet.
Korsettet kan rengøres med en hårdt opvredet klud. Du kan evt. komme lidt mild sæbe i vandet, og det skal tørres, inden du tager det på igen.
Korsettet må ikke skylles i vand og være drivvådt. Korsettet tåler ikke at være på i karbad.
Skal du være passager i bil i perioden, hvor du har bevægerestriktioner, vil vi anbefale følgende metode til at komme ind og ud af bilen:
1. Sædet skal være skubbet helt tilbage og ryglænet skal indstilles, så det skråner bagud. Placer eventuelt skråpuden på sædet. Du kan placere en plastikpose under dig, så du bedre kan dreje dig ind i bilen (husk at fjerne posen inden kørsel).
2. Stå med ryggen til døråbningen. Tag fat i dørstolpen eller lofthåndtaget. Hold begge ben strakte ligefrem og sæt dig ind på kanten af sædet.
3. Læn dig tilbage, og vær opmærksom på at overholde bevægerestriktionerne, når du drejer dig ind i bilen.
4. Indstil sædet, så du sidder let bagud lænet.
Når du skal ud af bilen gentages rækkefølgen fra indstigningen, blot modsat.
Ergoterapeuten vil hjælpe dig med at vurdere, hvilke hjælpemidler du har brug for at låne. Det kan bl.a. være hjælpemidler til at forhøje din seng og toilet, skråpude samt hjælpemidler til brug ved personlig hygiejne og påklædning.
Hjælpemidlerne låner du midlertidigt fra dit hjemsygehus, hvor dine pårørende skal hente dem.
Videre forløb
Det er vigtigt, at du hurtigt finder ind i en normal dagsrytme og at du er oppe det meste af dagen. Du må gå alt det, du kan holde til, først inden døre, men efterhånden også spadsereture udendørs.
Du må også sidde ned, men ikke for længe ad gangen, da det kan give flere rygsmerter. Din stol skal være høj og den skal have et lige ryglæn. Der skal helst være armlæn på stolen, så du kan støtte med armene, når du vil sætte dig ned eller rejse dig.
De første uger skal du være opmærksom på at hvile dig i liggende flere gange dagligt, for at give kroppen ro til at komme sig. Du kan forvente både fysisk og psykisk træthed, som vil præge din aktivitetsformåen. Generelt bør du respektere smerter og træthed, og du skal lytte til kroppens signaler.
Det er normalt at have smerter/ømhed lavt i lænden, også i længere tid end de 3 måneder.
Aktiviteter i hjemmet som eksempelvis støvsugning, ulvvask, sengeredning og græsslåning regnes for rygbelastende aktiviteter og bør først genoptages, når du i forbindelse med din genoptræning har opnået god fysisk form.
De første uger skal du være opmærksom på at hvile dig i liggende flere gange dagligt, for at give kroppen ro til at komme sig. De smerter, der opstod i forbindelse med bruddet, vil klinge af i løbet af nogle uger, og så kan du gradvis øge dit aktivitetsniveau.
Det er vigtigt at gå ture hver dag og at holde dig i gang med lette daglige gøremål. Det er f.eks. en god træning at gå på trapper. Du skal huske at overholde rygregimet de første 3 måneder efter bruddet.
Ved din udskrivelse udarbejdes en henvisning til fysioterapi i din hjem kommune, en genoptræningsplan. Denne skal igangsættes, når du får korsettet af. Hvis du får behov for vejledning ved fysioterapeut før du får korsettet af må du gerne tage kontakt til fysioterapeuten. Det kunne være hvis du oplever forværring af dine symptomer med smerter ned i benet eller lignende. Genoptræningsplanen bliver sendt til din hjem-kommune og der bliver sendt en kopi til dig og til din egen læge.
Det er speciallægen, der ved den ambulante kontrol, tager stilling til, hvornår du kan undvære dit korset. Det er som regel efter 3-4 måneder, når bruddet er helet, og ryggen er stabil igen.
Når du kan undvære korsettet, må du bevæge dig så frit og naturligt som muligt, og du skal ikke længere overholde rygregimet.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.