Information og vejledning efter stivgørende operation i nakken
Gå direkte til
Information og vejledning efter stivgørende operation i nakken
Vær opmærksom på
Hvordan må du bevæge dig?
Nakken skal have ro af hensyn til helingen, men du må bevæge hovedet i detomfang, det er muligt, uden at det fremprovokerer yderligere smerter i nakke, skuldre og arme. En normal helingsperiode vil typisk være 3 måneder.
Efter operationen kan det for nogle være behageligt med noget støtte til nakken. Har du brug for denne støtte, kan fysioterapeuten give dig med en blød halskrave. Den bløde halskrave kan hjælpe dig til lettere at slappe af i muskulaturen i nakke-og skulderregionen.
Bevæg dig så naturligt som muligt inden for din smertetolerance
Du skal så hurtigt som muligt i gang med din dagligdag igen, og i takt med at symptomerne fra nakke/skulde/arme aftager, kan du øge dit funktionsniveau.
Der er ingen restriktioner efter operationen, dvs. at du må det, du kan. Du må gerne opleve lette smerter/ømhed under bevægelse/aktiviteter, men smerten skal gerne aftage i forbindelse med hvile.
Undgå at løfte tungt, som udgangspunkt bør du ikke løfte mere end 5 kg.
Du bør undgå tunge løft de første 3 måneder, og hvis du bærer lettere ting, skal du fordele vægten ligeligt i begge hænder, og bære kropsnært.
Kom hensigtsmæssigt ind og ud af sengen
Vi anbefaler, at du kommer fra liggende til siddende ved hjælp af nedenståendeteknik, kaldet albueteknikken.
Albueteknikken er den mest skånsomme, for de fleste patientermed smerter i nakke/skudre/arme. Derudover vil det aflaste træk påoperationssåret.
1. Bøj benene og tril om på siden. Skulder og hofte skal så vidt muligt følges ad.
2. Hold ryggen lige og skub fra med armene samtidigt med at benene svinges udover sengekanten. Kom roligt helt op at sidde.
3. Når du skal i seng igen kan du benytte samme teknik i omvendt rækkefølge.
De første dage vil du sandsynligvis ligge mere ned, end du plejer. For at fremme kredsløbet skal du huske at bevæge arme og ben flere gange i løbet af dagen. Bøj og stræk knæene og vip anklerne. Øvelserne kan med fordel udføres flere gange dagligt.
Lav gerne 10-20 gentagelser pr. gang.
Fotos: Exorlive
Din vejrtrækning vil være påvirket efter operationen og pga. at du ligger mere ned end du plejer. Du kan fremme vejrtrækningen ved at tage 5 - 10 dybe vejrtrækninger, hvor du puster langsomt ud med let sammenpressede læber. Udfør øvelsen 1 gang i timen.
Du skal være opmærksom på, at kroppen trænger til hvile oven på operationen. Derfor anbefaler vi, at du de første uger tager flere kortere liggende hvil dagligt.
Du kan anvende puder og dyner til at støtte kroppen, så du føler dig så afslappet som muligt. Det er vigtigt, at du skifter stilling ofte af hensyn til kredsløbet, lungerne samt for at modvirke lejringsbetingede smerter.
Her ses to gode forslag til hvilestillinger efter operationen.
Fotos: Caddi
Under indlæggelsen anbefaler vi, at du kommer op at sidde i en stol flere gange om dagen, eksempelvis til måltider. Fysioterapeuten vil i begyndelsen hjælpe dig med at komme op at sidde. Gradvist vil du selvstændigt kunne varetage almindelige rutiner i forhold til at sidde i en stol til måltiderne samt gå til og fra toilettet.
Det kan være en fordel, at stolens højde og ryglæn passer til dig. Vær opmærksom på, at den siddende stilling kan være belastende for nakken. Derfor er det vigtigt, at du hyppigt skifter stilling og tager flere liggende hvil i løbet af dagen.
Udover den siddende stilling er det vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer op og stå/gå. I starten kan du have behov for et ganghjælpemiddel. Hjælpemidlet kan gradvist afvikles i samarbejde med fysioterapeuten og plejepersonalet, medmindre du vanligt anvender et ganghjælpemiddel.
Hvis du ved udskrivelsen har behov for et ganghjælpemiddel, bestiller fysioterapeuten det via dit hjemsygehus, hvor dine pårørende kan hente og aflevere det.
Du må køre cykel, bil, bus og tog, når du føler ryggen kan klare det.
Det anbefales, at du de første par uger kun kører korte ture som passager, da længere tids kørsel kan fremprovokere smerter. Hyppige stående pauser undervejs kan have en smertelindrende effekt.
Du må selv være chauffør, når du er ude af den stærke smertestillende medicin (medicin med rød advarselstrekant) og når du iøvrigt kan reagere hurtigt og sikkert i trafikken eksempelvis ved en katastrofeopbremsning.
Sådan gør du
For at få det bedste resultat efter din rygoperation er det vigtigt, at du er aktiv og vedligeholder dine muskler - også under indlæggelsen - dette skaber et godt fundament til den genoptræning, som selv skal varetage de første uger/måneder efter operationen.
I samarbejde med fysioterapeuten vurderer vi, om du har brug for at blive instrueret i et af følgende øvelsesprogrammer. Under din indlæggelse kan du bruge fysioterapeutens vejledning i forhold til, hvorledes du kan genoptage dine dagligdagsaktiviteter under hensyntagen til din specifikke situation.
Det er vigtigt, at du relativt hurtigt finder ind i en normal dagsrytme, hvor du er oppe det meste af dagen. Du kan holde dig i gang med lette daglige gøremål.
Mere belastende gøremål såsom eksempelvis indkøb, støvsugning og havearbejde kan genoptages, når du føler dig klar.
Det er vigtigt at gå ture hver dag. Vi anbefaler altid, at du benytter skridsikre sko der sidder godt på fødderne. Varigheden og tempoet på gåturene kan gradvis øges over tid. Du må gå alt det, du kan holde til. Det er derudover god træning at gå på trapper eller i ujævnt terræn.
Du kan også træne på kondicykel efter et par uger. Husk at sidde med ret ryg og cykle med lav modstand.
Fritidsaktiviteter i vand må ikke igangsættes før operationssåret er helet, hvilket typisk sker i løbet af 7-10 dage.
Opstart af løbetræning anbefales først efter 6 måneder. Normalt anbefales start på holdsport/kontaktsport først efter 12 måneder. Du kan drøfte tilbagevenden til specifikke aktiviteter, eks ridning, mountainbike mm. med lægen til din 3 måneders kontrol.
Derudover vil de smerter, der var til stede før operationen, ofte først klinge af efter nogen tid.
Det er ikke alle, der bliver helt smertefri, men langt de flesteoplever en betydelig bedring, så de har færre smerter, flere kræfter, og dervedmulighed for en større aktivitet i hverdagen. Det kan tage op til et år, inden dumærker det fulde udbytte af træningen og operationen. Er du i tvivl omsmerternes rigtighed, er du altid velkommen til at kontakte afdelingen i forhold tilspørgsmål/rådgivning.
Du finder vores kontaktoplysninger nederst i denne information.
I forbindelse med operationen påvirkes stillingen i din ryg, hvilket kan ændre din holdning lidt. Det giver dig en ændret balance, og det kan du mærke de første dage som en let usikkerhed, når du er oppe. Kroppen vænner sig dog hurtigt til den nye balance, og så vil du ikke mærke mere til det.
Inden operationen vil flere have for vane at gå lidt foroverbøjet eller skævt. Efter operationen skal du huske at rette dig op, når du står og går. Den oprejste stilling er den mest hensigtsmæssige i forhold til muskelarbejde og bevægelse.
Varigheden af sygemeldingsperioden er individuel, og afhænger blandt andet af operationens størrelse, dit funktionsniveau før og efter operationen samt arbejdets karakter. Du kan genoptage dit arbejde, når du vurderer, at din krop er i stand til at klare en arbejdsdag.
Det kan være en fordel at starte gradvist, evt. på nedsat tid i en kort periode. Spørg din læge ved tvivlsspørgsmål.
Der er som regel ikke behov for decideret optræning efter en stabiliserendeoperation i nakken. Du skal blot gradvist i gang med dagligdags aktiviteter, ogstille og roligt vende tilbage til dit tidligere funktionsniveau.
Hvis du før/efteroperationen oplever nedsat kraft/funktion eller udstrålende smerter tilskuldre/arme kan fysioterapeuten i samarbejde med ergoterapeuten udarbejde en genoptræningsplan til dig.
Genoptræningsplanen er din henvisning tilgenoptræning i kommunen. Du får en kopi via e-boks eller brev. Tidspunktet for opstart af genoptræning vurderes i samarbejde med en læge.
Mere information
Ryggen består af 24 knogler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Imellem dem er der discusskiver. Rygsøjlen er forbundet af stærke muskler og ledbånd mellem hver hvirvel fra nakke til lænd. Disse strukturer giver ryggen stor bevægelighed.
En række tilstande kan give vedvarende smerter i ryggen samt eventuel udstråling til benene. Andre symptomer kan være ændret følesans, nedsat muskelstyrke og styringsbesvær af benene. Tilstandene kan skyldes forandringer i diskusskiverne, slidgigt i de små led mellem hvirvlerne, ustabile frakturer, ledskred mellem to hvirvler og rygskævhed (skoliose).
Der kan være mange årsager til at man har brug for en stabiliserende nakkeoperation. Det kan dreje sig om diskusprolaps, forandringer på grund af slideller skader, hvor nakken er blevet ustabil.
Slidmæssige forandringer i knogler, brusk eller ledbånd kan betyde, at der blivermindre plads til nervevævet. Derved kan der komme tryk på nerverne, hvilket kangive symptomer som smerter, nedsat kraft og føleforstyrrelser ud i arme oghænder.
Ved større skader i nakken kan halshvirvlerne, diskusskiverne ellerledbånd gå i stykker, så nakkens stabilitet forringes. Det betyder, at hvirvlerne kanforskyde sig i forhold til hinanden, og på den måde kan der opstå tryk pånervevævet med de samme symptomer som beskrevet ovenfor.
Operationstypen
Den stabiliserende operation i nakken kan foretages forfra eller bagfra, afhængigtaf sygdommens art.
Stabiliserende operation forfra
Der foretages et lille snit på forsiden af halsen. Diskusprolapsen, diskusskiven ellerforsnævringen fjernes, så der skabes plads til nerverne, og der indsættes en lilleknogle- eller titaniumcylinder, som fastgøres mellem hvirvlerne. Du kan opleve envis hæshed og ømhed i halsen, hvis operationen er foretaget forfra.
Stabiliserende operation bagfra
Der foretages et lille snit i nakken og forsnævringen fjernes. Hvis der er brud påhvirvlerne, sættes bruddet på plads, og det stabiliseres med titaniumskruer ogstave. Ved operationen fjernes trykket fra nervevævet, og nakkehvirvlernestabiliseres. Du kan have smerter i nakke- og skulderregionen, hvis operationen erforetaget bagfra.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.