Information og vejledning efter stivgørende operation i ryggen (Moderat rygregime)
Vær opmærksom på
Som udgangspunkt skal du i helingsperioden indtil den ambulante kontrol (de næste 3 måneder), skal du følge det moderate rygregime:
Bevæg dig så naturligt som muligt inden for din smertetolerance
Du skal så hurtigt som muligt i gang med din dagligdag igen, og i takt med at symptomerne fra ryggen aftager, kan du øge dit funktionsniveau. Der er ingen bevægerestriktioner efter operationen, dvs. at du må det, du kan.
Du må gerne opleve lette smerter/ømhed under bevægelse/aktivitet, men smerten skal gerne aftage i forbindelse med hvile.
Undgå at løfte tungt, som udgangspunkt bør du ikke løfte mere end 5 kg.
Kom hensigtsmæssigt ind og ud af sengen
Vi anbefaler, at du kommer fra liggende til siddende ved hjælp af nedenstående teknik, kaldet albueteknikken.
Albueteknikken er den mest skånsomme, for de fleste patienter med smerter i ryggen. Derudover vil det aflaste træk på operationssåret.
1. Bøj benene og tril om på siden. Skulder og hofte skal så vidt muligt følges ad.
2. Hold ryggen lige og skub fra med armene samtidigt med at benene svinges ud over sengekanten. Kom roligt helt op at sidde.
3. Når du skal i seng igen kan du benytte samme teknik i omvendt rækkefølge.
Skal jeg have korset på efter operationen?
Efter en uinstrumenteret stivgørende operation kan der blive behov for at anvende et støttekorset til smertelindring/øget komfort. Korsettet vil blive udleveret af fysioterapeuten, som vil instruere dig i korrekt på/aftagning.
Korsettet bør anvendes i siddende/stående/gående de første 3 måneder. Korsettet bør ikke anvendes i liggende eller i forbindelse med bad.
De første dage vil du sandsynligvis ligge mere ned, end du plejer. For at fremme kredsløbet skal du huske at bevæge arme og ben flere gange i løbet af dagen. Bøj og stræk på knæene og vip på anklerne.
Fotos: Exelive
Din vejrtrækning vil være påvirket efter operationen og pga. at du ligger mere ned end du plejer. Du kan fremme vejrtrækningen ved at tage 5 - 10 dybe vejrtrækninger, hvor du puster langsomt ud med let sammenpressede læber. Udfør øvelsen 1 gang i timen.
Du skal være opmærksom på, at kroppen trænger til hvile oven på operationen. Derfor anbefaler vi, at du de første uger tager flere kortere liggende hvil dagligt.
Du kan anvende puder og dyner til at støtte kroppen, så du føler dig så afslappet som muligt. Det er vigtigt, at du skifter stilling ofte af hensyn til kredsløbet, lungerne samt for at modvirke lejringsbetingede smerter.
Her ses to gode forslag til hvilestillinger efter operationen.
Fotos: Caddi
Under indlæggelsen anbefaler vi, at du kommer op at sidde i en stol flere gange om dagen, eksempelvis til måltider. Fysioterapeuten vil i begyndelsen hjælpe dig med at komme op at sidde. Gradvist vil du selvstændigt kunne varetage almindelige rutiner i forhold til at sidde i en stol til måltiderne samt gå til og fra toilettet.
Det kan være en fordel, at stolens højde passer til dig, at den har et lige ryglæn, og at sædet er plant. Du må gerne benytte lændepude, hvis det øger din komfort.
Det er normalt, at den siddende stilling kan fremprovokere smerter i/omkring operationsområdet, derfor er det vigtigt, at du starter med at sidde i korte perioder, hvorefter du gradvis kan øge den siddende stilling.
Udover den siddende stilling er det vigtigt, at du så hurtigt som muligt kommer op og stå/gå. I starten kan du have behov for et ganghjælpemiddel. Ganghjælpemidlet kan gradvist afvikles i samarbejde med fysioterapeuten og plejepersonalet, medmindre du vanligt anvender et ganghjælpemiddel. Hvis du ved udskrivelsen har behov for et ganghjælpemiddel, bestiller fysio- eller ergoterapeuten dette via dit hjemsygehus, hvor dine pårørende kan hente og aflevere det.
Udover et ganghjælpemiddel kan du få brug for badebænk, toiletforhøjer, gribetang, strømpepåtager og evt. en hygiejnetang. Ergoterapeuten vil snakke med dig om dine muligheder samt afprøve relevante hjælpemidler med dig.
Du må køre cykel, bil, bus og tog, når du føler ryggen kan klare det.
Det anbefales, at du de første par uger kun kører korte ture som passager, da længere tids kørsel kan fremprovokere smerter. Hyppige stående pauser undervejs kan have en smertelindrende effekt.
Du må selv være chauffør, når du er ude af den stærke smertestillende medicin (medicin med rød advarselstrekant) og når du iøvrigt kan reagere hurtigt og sikkert i trafikken eksempelvis ved en katastrofeopbremsning.
Sådan gør du
For at få det bedste resultat efter din rygoperation er det vigtigt, at du er aktiv og vedligeholder dine muskler - også under indlæggelsen - dette skaber et godt fundament til den genoptræning, som selv skal varetage de første uger/måneder efter operationen.
Tilgå træningsprogrammerne ved at følge de hjemmesideadresser, der er skrevet ind herunder. Du kan også finde øvelserne længere nede i dette informationsmateriale.
Vi anbefaler, at du laver nedenståede øvelser 1-3 x dagligt. Start med at lave hver øvelse 5-10 gange x 2-3 set. Du skal altid respektere smerter og ubehag. Til en start kan du have behov for at tage smertestillende 30-45 minutter før træning.
Når der i programmet står ”stabiliser ryggen” menes der, at du skal forsøge at trække navlen ind mod ryggen, som hvis du skulle tage et par stramme bukser på. Under stabiliseringen skal du øve dig i at trække vejret frit.
Lig på ryggen med armene ned langs siden. Pres baghoved, skuldre, arme, fingre, lænd, knæhaser og hæle i underlag. Hold spændingen 5-10 sekunder. Giv langsomt slip.
Lig på ryggen med bøjede ben og med hænderne på lårene. Stabiliser ryggen. Træk hagen ind til brystet. Løft hoved og skuldre fri af underlaget. Hold spændingen i 5-10 sekunder, mens du tager en dyb indånding. Når du sænker overkroppen ned, ånder du langsomt ud.
Lig på ryggen. Bøj begge ben, sæt fødderne i madrassen. Stabiliser ryggen. Hold spændingen mens du bøjer/strækker det ene ben langs madrassen. For at mindske friktionen kan du lægge en pose eller lign. under fødderne. Gentag med det andet ben.
Siddende på en stol eller på sengekant. Stem fra med hænderne på lår, armlæn eller madras og rejs dig til stående. Stræk ryggen til ret stilling. Hvis du har svært ved at rejse dig, kan du placere dine fødder forskudt af hinanden.
Stil dig på tæer, hold stillingen 1-3 sekunder. Sænk dig ned til flade fødder. Løft så forfoden, således at du står på hælen, hold stillingen i 1-3 sekunder. Du må gerne støtte dig til noget i forhold til at kunne holde balancen.
Stå på ét ben med ret ryg. Til en start kan du have behov for støtte til omgivelser/møbler, men med tiden skal du øve dig i at stå selvstændigt. Øvelsen kan gøres svære på flere måder; stå på noget ujævnt, skriv alfabetet med det hængende ben, bevæg hovedet fra side til side, luk øjnene.
Det er vigtigt at udfordre sig selv i trygge omgivelser. Gentag øvelsen på begge ben. I begyndelsen kan du se om du kan stå 10-30 sekunder på benet. Med tiden kan den stående tid øges.
Må opstartes 2 uger efter skaden/operationen. Sid med ret ryg, respekter dit ryg-regime.
Start med 5-15 minutter x2-3 dagligt de første 2 uger, sessionerne kan herefter øges. Start med lav belastning, kan gradvis øges. Husk du først bør cykle på almindelig cykel, når du føler dig istand til at orientere dig sikkert i trafikken, og når du ikke længere tager stærk smertestillende medicin med rød advarselstrekant på.
Ved tvivlsspørgsmål ift. medicin kan du rette henvendelse til egen læge.
Videre forløb
Det er vigtigt, at du relativt hurtigt finder ind i en normal dagsrytme, hvor du er oppe det meste af dagen. Du kan holde dig i gang med lette daglige gøremål.
Mere belastende gøremål såsom eksempelvis indkøb, støvsugning og havearbejde kan genoptages, når du føler dig klar. Det er vigtigt at gå ture hver dag. Vi anbefaler altid, at du benytter skridsikre sko der sidder godt på fødderne. Varigheden og tempoet på gåturene kan gradvis øges over tid. Du må gå alt det, du kan holde til. Det er derudover god træning at gå på trapper eller i ujævnt terræn.
Du kan også træne på kondicykel efter et par uger. Husk at sidde med ret ryg og cykle med lav modstand.
Fritidsaktiviteter i vand må ikke igangsættes før operationssåret er helet, hvilket typisk sker i løbet af 7-10 dage.
Opstart af løbetræning anbefales først efter 6 måneder. Normalt anbefales start på holdsport/kontaktsport først efter 12 måneder. Du kan drøfte tilbagevenden til specifikke aktiviteter, eks ridning, mountainbike mm. med lægen til din 3 måneders kontrol.
I forbindelse med operationen påvirkes stillingen i din ryg, hvilket kan ændre din holdning lidt. Det giver dig en ændret balance, og det kan du mærke de første dage som en let usikkerhed, når du er oppe. Kroppen vænner sig dog hurtigt til den nye balance, og herefter vil du ikke mærke mere til det.
Inden operationen vil mange have for vane at gå lidt foroverbøjet. Efter operationen skal du huske at rette dig op, når du står og går. Den oprejste stilling er den mest hensigtmæssige i forhold til muskelarbejde og bevægelse.
Derudover vil de smerter, der var til stede før operationen, ofte først klinge af efter nogen tid. Det er ikke alle, der bliver helt smertefri, men langt de fleste oplever en betydelig bedring, så de har færre smerter, flere kræfter, og derved mulighed for en større aktivitet i hverdagen.
Det kan tage op til et år, inden du mærker det fulde udbytte af træningen og operationen. Er du i tvivl om smerternes rigtighed, er du altid velkommen til at kontakte afdelingen i forhold til spørgsmål/rådgivning. Du finder vores kontaktoplysninger nederst i denne information.
Hvis du ønsker det kan fysioterapeuten på den udskrivende afdeling lave en genoptræningsplan til dig.
Genoptræningsplanen er din henvisning til ryggenoptræning i kommunen. Du får en kopi via e-boks eller brev. Træningen må starte 3 måneder efter operationen, typisk efter din ambulante læge kontrol. Din kommune giver dig besked om, hvor og hvornår du skal møde til træning.
Varigheden af sygemeldingsperioden er individuel, og afhænger blandt andet af operationens størrelse, dit funktionsniveau før og efter operationen samt arbejdets karakter. Du kan genoptage dit arbejde, når du vurderer, at din krop er i stand til at klare en arbejdsdag.
Det kan være en fordel at starte gradvist, evt. på nedsat tid i en kort periode. Spørg din læge ved tvivlsspørgsmål.
Kan genoptages, når det ikke forværrer smerterne. Vælg gerne stillinger der ikke belaster ryggen i yderstillinger første uger.
Mere information
Ryggen består af 24 knogler. Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Imellem dem er der discusskiver. Rygsøjlen er forbundet af stærke muskler og ledbånd mellem hver hvirvel fra nakke til lænd. Disse strukturer giver ryggen stor bevægelighed.
En række tilstande kan give vedvarende smerter i ryggen samt eventuel udstråling til benene. Andre symptomer kan være ændret følesans, nedsat muskelstyrke og styringsbesvær af benene. Tilstandene kan skyldes forandringer i diskusskiverne, slidgigt i de små led mellem hvirvlerne, ustabile frakturer, ledskred mellem to hvirvler og rygskævhed (skoliose).
I operationsvejledningen kan du læse om forløbet op til operationen, om selve operationen og hvad du skal være opmærksom på efter operationen.
Læs vejledningen om din operation via følgende link:
Stivgørende operation i lænderyggen - Uinstrumenteret dese
www.op-laenderyg-uinstru.auh.dk
Stivgørende operation i lænderyggen - Instrumenteret dese
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.