Ingrediens
|
Anbefales
|
Frarådes
|
Brød, mel og gryn
|
-
Rugbrød, grovbrød, hvedebrød uden kerner og uden skorpe.
-
Alle typer af grød fx havregrød, øllebrød, risengrød.
-
Mel uden hele kerner.
-
Tærtedej og butterdej.
|
|
Kartofler, ris og pasta
|
-
Hele, kogte kartofler, der kan moses.
-
Kartoffelmos, gerne tilsat smør og/eller fløde.
-
Ris og pasta blandet med sovs/væde.
|
|
Mælkeprodukter og ost
|
-
Syrnede mælkeprodukter, koldskål, creme fraiche, piskefløde, kakaomælk og (fløde)is.
-
Bløde oste fx smøreost, flødeost, hytteost, mozzarellaost.
|
|
Kød, indmad, fisk og æg
|
-
Alle typer kogt kød og hakket kød*. Meget blødt/mørt kød som gammeldags oksesteg el. kyllingelår, fars-retter eller kødsovs.
-
Alle typer fjerkræ og indmad* (kogt frem for stegt).
-
Alle typer fisk og skaldyr* (kogt/dampet frem for stegt).
-
Pølser uden skind* (kogt frem for stegt)
-
Røræg, æggestand, æggekage, omelet.
-
Alle former for blødt pålæg såsom torskerogn, makrelguf, leverpostej, paté og kødpølse.
-
* Kødet skal hakkes før tilberedning.
|
-
Hårdt, stegt kød, indmad, fisk og fjerkræ.
-
Kød der er hakket efter tilberedning
|
Fedtstof, saucer og dressing
|
-
Planteolie, oliemargarine, margarine, blandingsprodukter og smør.
-
Alle typer sauce og dressing.
-
Mayonnaise, mayonnaise-salat, remoulade, peberrodssalat, ketchup, sennep, tomatpuré, sojasauce, engelsk sauce og chutney.
|
|
Grøntsager og krydderurter
|
-
Kogte grøntsager der kan moses med en gaffel eller grøntsags mos.
-
Supper med fløde eller cremefraiche.
-
Alle typer kogte og mosede bælgfrugter fx gule ærter, bønner og linser.
-
Høvlet peberrod, finthakket løg, finthakket peberfrugt, syltede grøntsager, blød avocado.
-
Alle friske og tørrede, finthakkede krydderurter og krydderier.
|
-
Bønner, bønnespirer, champignon, asparges, grøn salat og tomat m. sejt skind.
|
Frugt og marmelade
|
-
Friske eller optøede frugter og bær.
-
Moden melon, pære, fersken, banan og avocado.
-
Kogt frugt som fx frugtgrød, frugtsuppe, frugtmos, frugtpuré. Konserveret blød frugt fx fersken og pære.
-
Marmelade, syltetøj og gelé.
|
|
Diverse
|
|
|