Træning for patienter med lungefibrose
Træning for patienter med lungefibrose
I denne vejledning vil du finde gode råd om, hvordan du kan træne din kondition og muskelstyrke samt forslag til konkrete øvelser, du kan udføre derhjemme.
Ved lungefibrose medfører dannelsen af arvæv i lungerne, at lungevævet bliver mere stift og at ilten har sværere ved at komme over i blodet. Det bevirker, at du bliver mere forpustet under fysisk aktivitet.
Når du træner er det godt at blive forpustet. Når du anstrenger dig og bliver forpustet opnår du effekt af træningen og kan på den måde forbedre din fysiske formåen. Anstrengelse og åndenød er ikke farligt og forværrer ikke din lungesygdom. Derimod er det værre at være inaktiv, da musklerne hurtigt mister deres styrke og konditionen forringes. Sker det, vil du blive forpustet ved mindre anstrengelse end tidligere selvom din lungesygdom ikke er forværret.
Vær opmærksom på
Du kan opleve følgende, når du træner:
- Din vejrtrækning bliver hurtigere og mere overfladisk fordi din krop forsøger at rette op på fald i blodets iltindhold. Det er helt ok, at du trækker vejret ind og ud igennem munden.
- Der kan komme ømhed i musklerne efter træning - dette er normalt og forsvinder efter et par dage.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 3
Telefon
7845 6730
Telefontid
Hverdage 08.00 - 12.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Indgang F, Plan 2, F206
Se afdelingen på kort
Vis på kort eller find vej med AUH Find vej app, som kan downloades gratis fra App Store.
Praktiske forhold
Se hospitalets hjemmeside om Find vej og parkering samt Region Midtjyllands hjemmeside om kørsel til og fra hospitalet.
Gå direkte til
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.