Ergoterapeutisk vejledning i brugen af hjælpemidler
Gå direkte til
Ergoterapeutisk vejledning i brugen af hjælpemidler
Efter en operation eller et sygdsomsforløb kan almindelig dagligdagsaktiviteter som at komme i tøjet eller gå i bad være mere udfordrende end tidligere. Derfor kan du få behov for at anvende visse hjælpemidler for at kunne klare dig selv i hverdagen eller for at spare energi og kræfter.
Vær opmærksom på
Efter en operation eller et sygdomsforløb kan der være aktiviteter under knæhøjde, som bliver svære at udføre, eksempelvis at tage bukser eller strømper på. Du må godt udføre disse aktiviteter som du plejer, men hvis du oplever nedsat bevægelighed, energi eller mange smerter, kan du få behov for hjælpemidler.
Med nedenfor viste hjælpemidler vil du selvstændigt kunne udføre disse aktiviteter indenfor smertegrænsen.
Gribetang
Gribetangen kan anvendes til påtagning af bukser og underbukser samt at vaske og tørre underben under et bad. Gribetangen kan ydermere samle lettere genstande op fra gulvet, eksempelvis sko, fjernbetjening eller mobiltelefon.
Skohorn
Skohornet kan anvendes til at tage sko af og på, kan også bruges til at krænge en strømpe af.
Strømpepåtager
Strømpepåtageren kan bruges til at få strømper på med.
For visuel guide til, hvordan hjælpemidlerne kan bruges kan du med fordel læse under "Sådan gør du"
Har du smerter eller manglende kræfter efter en operation eller et sygdomsforløb, kan det at tage et bad eller gå på toilettet kræve mere energi og flere kræfter sammenlignet med tidligere. Det kan føles hårdt eller usikkert at stå i badet, ligesom det kan være svært at rejse sig fra et almindeligt toilet.
Med en badebænk eller toiletforhøjer vil dette kunne afhjælpes.
Toiletforhøjer og badebænk: Indstilles efter din anbefalede siddehøjde.
Du kan selv indstille højden på badebænk og toiletforhøjeren ved at skubbe de små sikringer ud og trække i benene, klik efterfølgende spænderne tilbage. Sørg for at du har en behagelig siddehøjde.
Du kan også skråtstille hjælpemidlerne, ved at indstille bagbenene et eller to huller højere end forbenene. Skråtstillede hjælpemidler er for nogle mere komfortabelt at sidde på, og kan gøre det lettere at rejse sig. Ved nogle operationer eller skader kan skråtstillede hjælpemidler været et krav.
Se et eksempel herunder. Test dog altid om hjælpemidlet står stabilt inden du sætter dig.
Sådan gør du
Har du tabt noget på gulvet, kan gribetangen være en forlænget arm, som kan hjælpe dig med at samle det op. Ræk blot denne ned mod tøj, fjernbetjening, nøgler eller lignende og grib fat og løft det op til dig.
Hvis du har færre kræfter eller nedsat bevægelighed i ét af dine ben, kan det være en fordel at få dette ført i bukserne til at starte med.
Du kan eventuelt begynde med først at samle buksebenet. Er dette ikke muligt, bør du gribe så centralt på bukselinning som muligt.
Når du har samlet buksebenet, benytter du gribetangen til at holde fast.
Før efterfølgende gribetangen med benklædet ned til foden og før foden gennem buksegabet.
Træk benklæderne op af benet indtil du kan nå med den anden hånd, grib fat og træk dem over knæet.
Hvis du kan løfte det andet ben i benklæderne, uden at benytte gribetangen gør du bare dette, men du kan også benytte gribetangen på samme måde, som du lige har gjort.
Før benklæderne længere op til de sidder solidt midt på låret, herefter kan du rejse dig op og trække dem helt på.
Gribetangen kan også anvendes efter et bad, når du skal have tørret fødder og underben. Grib fat i den ene ende af håndklædet med gribetangen og hold grebet. Tag herefter den anden hånd og hold fast i modsatte ende af håndklædet.
Du kan nu føre håndklædet ned under din fod eller bag på din læg og træk frem og tilbage.
Det er også muligt at bruge et skohorn til dette. Her skal du starte med at placere spidsen af skohornet midt i håndklædet og efterfølgende lukke sammen og gribe fat øverst. Du kan nu tørre dine ben.
Det er også muligt at nå mellem tæerne med denne metode, såfremt du kan og må bøje dig så langt fremover.
Hvis det er svært for dig at bukke dig fremover eller trække benene til dig i forbindelse med af- og påtagning af strømper, kan en strømpepåtager være en god hjælp.
Der findes flere modeller, men fælles for dem er, at du starter med at folde strømpepåtageren sammen og sætter din strømpe udover hjælpemidlet. Sørg for, at hælen flugter med bunden af strømpepåtageren.
Det er vigtigt, at strømpen sidder stramt og er trukket helt på, så får du lettest strømpen på senere. Når strømpen sidder til, kan du bøje ude i siden, så der er bedre plads til din fod.
Når du er klar til at tage strømpen på, holder du fast i snoren og kaster eller svinger du den ned på gulvet foran din fod og fører foden ind i åbningen. Få din fod så langt ind som muligt.
Løft derefter foden helt eller delvis fra jorden og træk i begge snorer på én gang for at få påtageren til at glide på foden. Hvis strømpepåtageren sidder fast på foden, kan du eventult forsøge at vippe over dit ankelled, mens du trækker i snorerne.
Når strømpen er kommet helt på, burde påtageren let glide fri, hvorefter du via snoren kan trække den til dig og lægge den på plads.
Hvis strømpepåtageren har svært ved at komme fri af strømpekanten, kan du selv bøje dig fremover og løsne den eller bruge en gribetang.
Gribetangen vil også kunne bruges til at rette på selve strømpen. Den er også god som en hjælpende hånd til, at få strømperne af igen.
Hvis det er svært for dig, at få sko på, kan du benytte et langt skohorn som hjælp. Alt efter, hvilken type sko du benytter, kan der dog være behov for yderligere hjælp. Her kan gribetangen benyttes.
Hvis du binder snørrebånd på dine sko forinden, og bruger gribetangen til at gribe fat i flappen ved snørrebåndet, kan du efterfølgende placere det lange skohorn ved hælen, placere foden her og føre den i skoen.
I forbindelse med et sygdomsforløb, kan du opleve, at det kan være svært at varetage den personlige hygiejne i forbindelse med toiletbesøg. Det kan være vanskeligt at bøje eller vride kroppen og nå ned fortil eller bagtil.
For fortsat at kunne klare dette uden hjælp fra andre, kan en hygiejnetang være gavnlig.
For at anvende hygiejnetangen griber du fat i det bugtede håndtag, hvor det gule mærkat er placeret. Placer efterfølgende toiletpapir under en af modhagerne i hygiejnetangens hovede.
Efterfølgende kan du vikle én eller flere gange rundt, til du er tilfreds med mængden af toiletpapir. Sørg for at fastgøre det sidste af toiletpapiret i de andre modhager, så det sidder solidt fast.
Du kan nu føre hygiejnetangen om bagtil eller ned mellem dine ben, trykke den forhøjede del af plastikstykket mod området, der skal rengøres og varetage den nødvendige personlige hygiejne efter toiletbesøg.
Det anbefales at have handsker på den éne eller begge hænder, da toiletpapiret efterfølgende skal vikles af hjælpemidlet.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi
Telefon
Hovednummer: 7845 6770
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 45 8200 Aarhus N
Hjælpemiddeldepotet
Telefon
7846 2062
Adresse
Aarhus Universitetshospital Skejbyparken 152 8200 Århus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1461675
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.