Råd og vejledning fra fysioterapeuten i forbindelse med behandling af leverkræft
Gå direkte til
Råd og vejledning fra fysioterapeuten i forbindelse med behandling af leverkræft
Du får herunder råd og vejledning med henblik på at forebygge risikoen for luftvejskomplikationer samt vejledning om fysisk aktivitet i forbindelse med behandling af leverkræft. Der findes forskellige behandlinger; kemoembolisering, NET-embolisering eller SIRT-behandling.
Der vil altid foretages en individuel vurdering af behovet for fysioterapi.
Vær opmærksom på
Du kan opleve:
træthed
smerter i højre side af maven
influenzalignende symptomer med feber og utilpashed
Disse symptomer kan medføre, at du er mere sengeliggende end du plejer, og generelt holder dig mere i ro. Når du er sengeliggende øges risikoen for at få luftvejskomplikationer, fx lungebetændelse. Du kan forebygge denne risiko ved at lave vejrtrækningsøvelser.
Se hvordan du laver vejrtrækningsøvelser under "Sådan gør du".
Sådan gør du
Sæt dig ret op og placér hænderne på maven lige over navlen.
Træk vejret dybt ind, så maven hæver sig. Hold vejret i 2 sekunder.
Pust ud med spidsede læber, så der kommer en pustelyd og du føler, at der er en let modstand på udåndingen. Gentag 10 gange i træk.
Hold en pause, hvor du støder luft ud med åben mund 2-3 gange og derefter hoster 1-2 gange, for at løsne slim fra luftvejene.
Du skal udføre 10 dybe vejrtrækninger hver 2. time i de første dage efter behandlingen. Derefter kan du trappe ned, i takt med at du genoptager dine vanlige daglige gøremål.
Videre forløb
Når du kommer hjem, er det vigtigt, at du gradvist øger dit aktivitetsniveau, og kommer godt i gang med alt det, du plejer. Efter udskrivelsen må du derfor gerne genoptage dine vanlige aktiviteter i det omfang, du kan.
Det er vigtigt at komme udenfor hver dag og gå eller cykle en tur. Du må meget gerne gå så hurtigt, at du bliver forpustet. Det har dit hjerte og dine lunger godt af, og du vedligeholder samtidig dine muskler.
Det anbefales at du er aktiv minimum 30 minutter hver dag.
Husk! Lidt er bedre end ingenting, så hvis du ikke kan holde til så meget, skal du gøre det, du kan.
Obs: Hvis du er vant til at dyrke hård konditions- og styrketræning, skal du rådføre dig med læge eller fysioterapeut inden du genoptager disse aktiviteter.
Alle kommuner har et kræftrehabiliteringstilbud. Rehabiliteringen foregår ofte på et hold hvor der både vil være træning, undervisning og vejledning samt samvær med andre. På www.sundhed.dk kan du under 'sundhedstilbud' se hvad din kommune tilbyder.
I mange kommuner kan man selv tilmelde sig tilbuddet, i andre kræver det en henvisning fra enten egen læge eller sygehuset.
Alle, der er i behandling på hospitalet, har mulighed for at få genoptræning ved en fysioterapeut i deres hjemkommune, hvis de oplever et fald i funktionsniveau. Det er lægen, fysioterapeuten og plejepersonalet på sengeafdelingen, der sammen med dig vurderer, om du har behov for genoptræning. Fysioterapeuten vil i så fald skrive et brev til din kommune om, hvad dit behov er og du vil derfra blive visiteret til genoptræning.
Mere information
Kræftens Bekæmpelse har en god hjemmeside, www.cancer.dk, hvor du og dine pårørende kan finde generelle informationer om Kræftens Bekæmpelses mange tilbud, samt gode råd.
Adresse: Kræftens Bekæmpelse i Aarhus
Hejmdal-Kræftpatienternes Hus, Peter Sabroes Gade 1, (for enden af Hospitalsgaden) 8000 Aarhus C
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 7
Telefon
7845 6770
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 165 8200 Aarhus N Indgang C, Plan 3, C313
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.