Myositis (betændelse i muskulaturen): Træning og motion
Gå direkte til
Myositis (betændelse i muskulaturen): Træning og motion
Myositis kan være en selvstændig tilstand og hedde polymyositis, dermatomyositis eller inklusionslegeme myositis. Der kan også være tale om myositis i tilstødning til anden bindevævssygdom.
Myositis er en betændelsestilstand, der rammer muskulaturen. Det vil sige, myositis forårsager en betændelseslignende tilstand i dine muskler, som giver svækkelse af musklerne i forskellig grad. Ved dermatomyositis er huden også påvirket. Udover muskelsvaghed er træthed en almindelig gene, især i begyndelsen af sygdomsforløbet. Sygdommen kan påvirke andre organer, herunder hjerte, lunger og led. Symptomerne på dette kan være hurtig eller uregelmæssig puls, åndenød, ledhævelse og ledsmerter.
Tilstanden kræver medicinsk behandling for at dæmpe den betændelseslignende påvirkning af kroppen.
Ønsker du mere viden om myositis, kan du tale med den læge, der behandler dig eller en fysioterapeut, der kender sygdommen.
Fysisk aktivitet
Det er vigtigt at være fysisk aktiv, når du har myositis. Motion kan være med til at gøre din krop stærkere og give dig mere overskud til dine daglige gøremål. Motion forværrer ikke betændelsestilstanden i dine muskler eller dit generelle sygdomsforløb.
Hold dig så aktiv som sygdommen tillader. Gå gradvist i gang med styrkende og konditionsfremmende træning, så du erfarer hvor meget, du kan holde til. Træningen må gerne føles anstrengende. Du må gerne blive øm i musklerne og træt i kroppen. Du bør fortsat kunne udføre dine daglige gøremål.
Den daglige træning kan eksempelvis indholde:
en gåtur i et rask tempo i ca. 20 minutter
muskelstyrkende øvelser med elastikker eller træningsvægte.
Du kan få hjælp af en fysioterapeut til at tilpasse din træning.
Du kan træne så intensitivt, som du vil. Det gælder både i forhold til styrke- og konditionstræning, og hvis du er vant til hårdere former for sport eller aktiviteter.
Træn gerne 2-3 gange om ugen - du skal opleve at blive svært forpustet og have svært ved at føre en samtale (sundhedsstyrelsens anbefaling).
Træningen skal helst føles anstrengende. Det er helt normalt at blive øm i musklerne og træt i kroppen. Du bør fortsat kunne udføre dine daglige gøremål.
Træningen kan eksempelvis indeholde:
cykling eller løb i ca. 20-30 minutter
muskelstyrkende øvelser i træningsmaskiner eller med træningsvægte.
Du kan få hjælp af en fysioterapeut til at tilpasse din træning.
Vær fysisk aktiv i minimum 30 minutter dagligt (mindst 10 minutter ad gangen) - udover de almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Det kan eksempelvis være gåture, svømning eller cykling - du skal opleve at blive lettere til svært forpustet ved aktiviteten (sundhedsstyrelsens anbefaling).
Hvis du efter hospitalsindlæggelse eller ambulant behandling har et nyligt opstået funktionstab, er du berettiget til genoptræning. Det skal ordineres af lægen på hospitalet, og en genoptræningsplan skal udarbejdes, inden du udskrives eller i forbindelse med dit ambulante besøg.
Selve genoptræningen foregår i din kommune. Det er kommunen, der afgør, hvilket træningstilbud de har til dig. Genoptræningen er tidsafgrænset.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.