Mundstimulering øger opmærksomheden på din mund og forbereder dig dermed på at få mad i munden. Øvelsen styrker din evne til at kunne kontrollere mundmotoriske bevægelser, som er en forudsætning for både at kunne bearbejde mad i munden og din evne til at tale.
Vær opmærksom på
Hyppigheden af mundstimulering afhænger af dig og er derfor varierende. Du skal have hjælp af en voksen, eksempelvis en forælder, til at få mundstimulering og det kan med fordel udføres før du skal spise. Du skal føle dig godt tilpas. Er du meget sulten og er koncentrationen nedsat, kan du vælge at mundstimulering foretages inden tandbørstning.
Hvis du du har det ubehageligt inden eller føler ubehag undervejs skal den voksne stoppe mundstimulering.
Sådan gør du
Først skal den voksne finde et bæger med vand og et par papirservietter. Hænderne vaskes grundigt på den voksne som udfører mundstimulering på dig. Lillefingeren anvendes til at udføre mundstimulering, som derfor skal være ren og neglen kortklippet.
Du kan sidde i armene på den voksne der udfører mundstimulering på dig eller hos en anden voksen. Afhængigt af din alder kan du også sidde på en stol. Du skal synes du sidder godt, så du bedst slapper af. Du og den voksne skal have fokus på at du har lang nakke og hoved i midterstilling. Det vil sige, du skal kigge lige frem og bøje nakken let forover.
OBS! Øvelsesguiden er til den voksne, der skal udføre mundstimulering på dig.
1. Begynd med berøring af barnets ansigt med dets egne hænder. Stryg, rør og tryk med barnets hænder på kinderne, læberne og hagen.
2. Gør herefter det samme med dine egne hænder på barnets ansigt.
3. Selve mundstimulationen foregår med lillefingeren. Forestil dig munden delt op i fire dele – to i overmunden og to i undermunden. Start altid i overmunden, fordi det led er mere stabilt i forhold til undermundens led.
4. Dyp først lillefingeren i vand
5. Du skal markere udenpå munden, hvor du vil starte inden du går i munden. Hvis dit barn ikke gaber op, kan du hjælpe via kæbekontrolgrebet og en lille skub på kæbens undermund så bevægelsen af undermund sætte i gang.
1. Stimulér gummerne lige over tændernes kant med faste strøg tre gange frem og tilbage.
2. Vend herefter din lillefinger inde i munden og før den ud langs kinden, så kindens muskel bliver spændt ud.
3. Træk nu roligt din lillefinger ud af munden igen.
4. Gentag dette i alle fire områder i munden.Husk pause mellem stimulering, mens du hjælper barnet til at lukke munden, så det kan synke.
1. Dyp fingeren i vand igen, og lad fingeren glide ind i munden som ovenfor, men vend fingeren med neglen pegende mod ganen. Lad fingeren gå tre ”skridt” ind på tungen. Første skridt er først på tungen og tredje er midt på tungen, hvor tungen er højest. Stop inden barnet får udløst brækrefleksen.
1. Dyp fingeren i vand igen, og lad fingeren glide ind i munden som ovenfor, men vend fingeren med neglen pegende mod tungen. Bevæg fingeren forsigtigt opad mod ganen. Giv et fast tryk i dern hårde gane, der hvor der mærkes ”rillet”. Tungen må gerne komme helt frem i munden.
Du er nu færdig med din øvelse og kan du gå videre til dit måltid eller næste aktivitet.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 4
Telefon
7845 6740
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 123 8200 Aarhus N Indgang H6, Plan 1, H103
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.