Information og gode råd til børn med hypermobilitet
Gå direkte til
Information og gode råd til børn med hypermobilitet
I denne vejledning kan du læse om hypermobilitet hos børn og finde gode råd til børn med hypermobile led.
Hypermobilitet er en tilstand, hvor leddene kan bevæges ud over det normale. Kroppens led tåler bedst belastning i midtstilling, hvor ledbrusken er tykkest.
Hypermobile børn har ofte løst bindevæv og løse ledbånd, hvilket medfører at leddet ikke beskyttes optimalt, når leddene belastes i yderstillinger.
Dit barn kan være hypermobil i mere eller mindre udtalt grad. Derfor er det vigtigt at tage udgangspunkt i det enkelte barn i forhold til lege og idræt/sport.
Hypermobilitet er ofte arvelig. I Danmark er 5-10 % af befolkningen hypermobile, heraf de fleste kvinder. Børn op til præ-pubertetsalderen (10 -12 år) er generelt mere bevægelige end større børn og voksne, uden at der er tale om hypermobilitet.
Hypermobilitet skal ikke betragtes som en sygdom, men en tilstand, der kan kompenseres for. Den motoriske udvikling kan, mens dit barn er mellem 0 og 3 år, være forsinket. Dit barn kan være længere om at lære at kravle og støtte på benene og gå. Derudover kan du opleve, når du løfter dit barn op under armene, at det kan føles som om, dit barn glider igennem hænderne på dig, og skuldrene er for eftergivelige.
Et tegn på et barn med hypermobilitet er, at barnet ofte sidder i 'w-stilling' eller 'langsiddende'.
Barn i w-stilling.
Barn i langsiddende.
Når et barn sidder i 'langsiddende', sidder det ofte med meget spredte ben, og når barnet ændrer stilling, kan det have en tendens til at lægge overkroppen langt frem mellem benene.
Symptomer
Tendens til lav muskelspænding/svage muskler omkring leddene
Dette viser sig ofte sidst på dagen, eller som uro og smerter om natten.
Gåture og løb i længere tid medfører hurtig træthed i benene
Dette viser sig ved ukoordinerede bevægelser.
Balanceproblemer
Tendens til forstuvninger, især i finger-, hånd-, og fodled
Tendens til f.eks. platfod, "kalveknæ" og overstrakte knæ
Gode råd
Forsøg at forebygge skader og smerter ved at:
Undgå at komme for meget i yderstilling med leddene
Træne musklerne, således at de bliver stærkere og derved hjælpe med at beskytte leddene
Træne motoriske aktiviteter hvor balance og koordination øves
Den øgede bevægelighed i fodleddene kan medføre, at barnet går på indersiden af foden. Det er derfor vigtigt med støttende fodtøj.
Vælg en let sko med bøjelig sål og fast hælkappe. Det kan evt. være en god ide med en sko eller støvle, der går op over anklen, så fodleddet støttes. Bredden skal passe til barnets fod, så skoen sidder godt fast på foden.
Brug kun i begrænset omfang gummistøvler og undgå brug af træsko og termostøvler.
Eksempel på barn, der står på indersiden af fødderne.
Eksempel på barn, der er "kalveknæet".
Særligt for mindre børn (0-3 år)
En hyppig siddestilling hos hypermobile børn på gulvet er "W-stilling".
Denne stilling er ikke hensigtsmæssig over længere tid, da både hofte- og knæled belastes i yderstilling.
Forsøg at ændre stillingen til f.eks. havfruestilling eller knæhælsiddende stilling, eller prøv at give dit barn en lille luftfyldt pude at sidde på.
Har dit barn svært ved at komme i kravlestilling pga. manglende stabilitet omkring hofterne, kan man støtte med sine hænder omkring hoften/knæene ved at samle dem lidt, så benene ikke skrider ud til siderne.
Hoppe på springmadras/trampolin
Gå og løbe på ujævnt terræn, gå i sand - også med bare fødder
Tumlelege f.eks. mosle på gulvet, græsplæne eller i sengen
Trække, skubbe, grave eller klatre
Lege med bolde og balloner
Særligt for større børn (4-15 år)
Vær opmærksom på dit barns bevægelser i dagligdagen. Hjælp efterhånden dit barn til at holde øje med yderstillinger, som overstrakte knæ, W-stilling osv.
Hvis dit barn har et uhensigtsmæssigt skrivegreb og overstrækker fingerleddene anbefales tykke blyanter eller trekantede greb (købes hos boghandleren) til at sætte på almindelige blyanter, eller alternativt skrivegreb, hvor blyanten holdes mellem pege- og langefinger og hviler på tommeltotten.
Dit barns skoletaske bør være med to brede skulderremme og gerne en rem om maven, så vægten fordeles jævnt på ryg og skuldre. Tasken bør kun indeholde det, der skal bruges samme dag, for at gøre den så let som muligt, så vægten fordeles på hofte og skuldre.
Spille med bolde og balloner
Hoppe på trampolin/springmadras, generelt hoppe, hinke og sjippe.
Stå på vippebræt (spil evt. ballon eller bold samtidig).
Skubbe, løfte og kaste og ligge på maven og trille fra fødder til hænder henover store bolde, trække tov, grave i sandkasse/jord, klatre i legeredskaber og ribber mm.
Køre på rullebræt på maven eller siddende, køre på løbehjul, skateboard mm.
Cykle (undgå at barnet ligger foroverbøjet i "racerstilling", da denne stilling er belastende for håndled og nakke.) Vær også opmærksom på, at sadlen ikke er for høj, så knæene overstrækkes.
Videre forløb
Det er helt afgørende, at dit barn er fysisk aktivt og får brugt kroppen - helt som hos andre børn. Dit barn bør derfor deltage i idræt i skolen, som præsenterer en bred vifte af motionsformer og fremmer barnets evner og lyst til at være aktiv og dyrke sport. For alle børn gælder det, at de bør være aktive i sammenlagt en time om dagen - dog gerne i mindre portioner fordelt over dagen.
Snak med dit barn om, hvad det er motiveret for i forhold til sport. Som udgangspunkt er alle sportsgrene tilladte, dog er aktiviteter, som fordrer stor smidighed (akrobatik, springgymnastik, chearleeding) ikke tilrådelige hos det meget hypermobile barn.
Kontaktsport, som f.eks. håndbold og fodbold, stiller store krav til leddene. Her kan det være svært at sikre leddene mod de belastninger, det kan give, hvis man støder ind i en modspiller. For at træne sig op til kontaktsport, er det derfor vigtigt, at barnet generelt har stærke muskler og gode specifikke færdigheder i den valgte sport, som er med til at aflaste leddene.
Hvis dit barn får mange ledsmerter/skader (forstuvninger) i forbindelse med motion og sport, bør overvejes skift af motionsform. Ofte finder dit barn dog selv frem til dette med alderen, fordi der er for mange forhindringer i en bestemt sportsgren, så lysten hertil daler.
Afhængig af sværhedsgraden af hypermobilitet bør man være varsom med bevægeligheds- eller smidighedstræning i form af stræk og udspænding omkring de hypermobile led, og det er derfor relevant at informere træneren om dette.
Da der er store forskellige i grad og gener af hypermobilitet og behov for særlige hensyn fra barn til barn, er det for nogle en god idé at rådføre sig med en fysioterapeut, når dit barns ønsker og valg af sportgren og daglig motionsform skal findes.
Mere information
Du kan læse mere om hypermobile led på sundhed.dk.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.