Vandladningsproblemer hos børn kan vise sig på forskellige måder. Det kan være, at barnet:
er utæt for urin
ikke kan tømme blæren under vandladning
presser for at komme af med urin
tisser på en ujævn måde
glemmer at gå på toilettet
ikke kan mærke trang, når blæren er fyldt
ikke kan rumme så megen urin i blæren
Man kan ikke sammenligne børn med vandladningsproblemer med voksne med vandladningsproblemer. Når børnene træner drejer det sig i højere grad om bevidsthedstræning mere end styrketræning.
I langt de fleste tilfælde viser det sig, at børn spænder ubevidst i bækkenbunden, således at den kan blive forkortet og have svært ved at slappe af. For at mærke hvordan bækkenbunden skal slappe af, anvendes der aktiv træning med bækkenbunden i form af ”knib” eller ”luk”, men hvor fokus er mere på afspændingen. Antallet af gentagelser er derfor heller ikke mange, men i stedet mere daglig træning af kortere varighed, så barnet kan blive bevidst om, hvordan det mærkes i området, når man spænder og slapper af.
Ligeledes vejledes barnet i god siddestilling under vandladning, dvs., at når barnet sidder på toilettet, skal fødderne kunne nå gulvet, ellers skal der bruges en skammel. Barnet skal sidde helt afslappet med spredte knæ og skal slappe af i både bækkenbund og mave. Efter vandladning skal barnet blive siddende stille for at se, om der kommer mere urin. Kan her f.eks. tælle til 10.
Vær opmærksom på
Ved træning derhjemme er det vigtigt, at en af forældrene støtter barnet og træner sammen. Der skal være ro og opmærksomhed under øvelserne.
Det er vigtigt, at det kun er musklerne i bækkenbunden, der trænes, så der skal være afslapning i lår, baller og mavemusklerne. Det er ikke nogen kraftig bevægelse, der mærkes.
Hvis barnet har svært ved at finde de rigtige muskler, kan man hjælpe ved at sige, at ”du skal lukke ved endetarmen, lukke for prutten eller lade som om du stopper med at tisse”. Når der lukkes ved endetarmen, vil der også samtidigt blive lukket ved urinrøret.
Bækkenbunden er en skålformet muskel, der sidder nederst i bækkenet. Musklerne i bækkenbunden er med til at lukke ved urinrør og endetarm og hjælper dermed til at holde urin tilbage, men skal også kunne slappe af igen, så vandladning foregår uden bremsning, og blæren derved lettere kan tømme sig.
Forældrene skal også hjælpe barnet med de gode vandladningsvaner og overholde evt. faste vandladningstider.
Øvelser
Hold spændingen i hver øvelse i ca. 5 sekunder.
Lig på ryggen med bøjede ben. Luk musklen ______ gange og slap godt af igen mellem hver.
Lig på siden med let bøjede ben.
Luk musklen ______gange og slap godt af igen mellem hver.
Lig på ryggen med benene i frøstilling.
Luk musklen og slap godt af igen mellem hver.
Siddende på stol eller på en bold.
Luk musklen ______gange og slap godt af igen mellem hver.
Stående med let spredte ben.
Luk musklen ______gange og slap godt af igen mellem hver.
Sidde på hug.
Luk musklen ______gange og slap godt af igen mellem hver.
Stå på alle 4 og lad bagdelen komme tilbage på hælene.
Luk musklen ______gange og slap godt af igen mellem hver.
DATO
Søndag
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lørdag
Mere information
Når barnet er henvist til fysioterapi, vil der som regel hver gang blive lavet en undersøgelse, hvor bækkenbunden testes og barnets bevidsthed og kropskontakt til dette område vurderes. Barnet skal også tisse på flowtoilet, så barnet skal møde med let fyldt blære hver gang hvis muligt.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 4
Telefon
7845 6740
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 123 8200 Aarhus N Indgang H6, Plan 1, H103
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.