Når du er syg, er appetitten lille, men din krop har samtidig brug for ekstra energi og protein. Derfor skal du vælge at spise små, overkommelige, portioner mad, der indeholder meget energi og protein, og spis gerne mange små mellemmåltider. Det gør det lettere for dig at få den ernæring, du har brug for.
Lad dig inspirere i eksemplerne nedenfor. Du kan også få ideer til lette mellemmåltider på www.mellemmaaltider.auh.dk
Eksempler på ting, der er gode at spise og drikke
Eksempler på mad med meget energi:
Brød med smør, meget pålæg og gerne mayonaisesalater
Sødmælk som drikkevare
Oste med højt fedtindhold
Kød (hakket kød og farsretter)
Kartoffelmos
Sauce, dip, pesto
Fløde i sovs, desserter og is
Fløde på grød
Avocado, nødder og tørret frugt
Kage, kiks
Eksempler på mad med meget protein:
Mælk og syrnede mejeriprodukter
Ost
Kød, fisk og fjerkræ
Æg
Bønner og andre bælgfrugter
Eksempler på mellemmåltider:
En kop kakao med flødeskum eller is
En bolle eller kiks med smør og ost
Skære-, fløde- og småkager
Æblekage med knust makron og flødeskum
Frugtgrød med fløde
Koldskål med kammerjunkere
Desserter og flødeis
Skyr med lidt fløde og friske bær
Ymer/yoghurt med lidt vegetabilsk olie eller creme fraiche 38%
Smoothie
Avocado med rejer og creme fraiche
Nødder, chips, oliven, tørret frugt
Legerede supper
Vælg mælkeprodukter, der har et højt indhold af energi og fedt, eksempelvis sødmælk, kakaomælk og andre mælkedrikke. Mælk indeholder også mange gode proteiner, vitaminer og mineraler.
Brug gerne fløde i kaffen. Drikkevarer som sodavand, juice og saft må gerne indeholde sukker. Det giver ekstra energi.
Den kliniske diætist eller sundhedspersonalet kan rådgive dig om dit behov for væske og eventuelle ernæringsdrikke.
Ernæringsdrikke kan købes på apoteket. Den kliniske diætist eller sundhedspersonalet kan hjælpe dig med at finde ud af, om du kan få drikkene på recept.
Hvis du har svært ved at spise og drikke nok
Mad er ernæring- og en vigtig del af din behandling. Derfor er det vigtigt at spise ekstra godt under sygdom, fordi den rette mad giver bedre modstandskraft og styrker din krop.
Du vil i forbindelse med indlæggelsen blive undersøgt for, om du er i ernæringsmæssig risiko. Hvis det viser sig, at du er i risiko, vil vi i samarbejde med dig, lave en plan for, hvad du kan spise og drikke.
Spørg den kliniske diætist eller sundhedspersonalet hvornår du skal vende tilbage til at spise efter de officielle kostråd. Find dem på: www.altomkost.dk
Du kan via din læge få tilbudt sondeernæring, hvis du ikke kan spise og drikke tilstrækkeligt.
Sondeernæringsprodukter dækker dit behov for energi og næringsstoffer- og kan enten tilbydes som supplement eller erstatning for dagens måltider.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/735523
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.