Afdelingen for nyfødte har brug for modermælk til for tidligt fødte og syge børn. Se, hvordan du kan give din overskydende mælk til hospitalets mælkebank.
Gå direkte til
Mælkebanken - Donation af modermælk
Vær opmærksom på
Du kan donere:
Hvis du har et overskud på ca. 4-5 liter, kan du donere til Mælkebanken. Mælken skal være pumpet inden for de første 8 uger efter din fødsel.
Hvis du ikke ryger, bruger e-cigaretter eller nikotinprodukter af nogen art. Det samme gælder snus, alkohol eller nogen form for euforiserende stoffer.
Hvis du ikke indtager medicin, inkl. p-piller.
Hvis du føler dig sund og rask, og har mulighed for at indtage en sund og varieret kost samt drikke rigeligt med væske.
Du skal undersøges for HIV, HTLV og leverbetændelse. Derfor er det nødvendigt, at du får taget en blodprøve i blodprøvetagningen på AUH Skejby.
Du skal have mulighed for at bringe mælken til Mælkebanken
Du kan aflevere mælken løbende, eller du kan aflevere al mælken på én gang. Du kan aftale med mælkebanken, at du får taget blodprøverne samtidig med, at du afleverer mælken.
Hvis du får brystbetændelse, ondt i halsen, eller en anden infektion, kan mælken ikke bruges til de syge nyfødte. Når du er rask igen, vil vi gerne modtage mælken.
Hvis du har taget antibiotika eller smertestillende, skal der gå 24 timer fra indtagelsen, før du igen kan fryse mælk til donation.
Er du i tvivl, kontakt venligst Mælkebanken, eller marker de flasker som er pumpet mens du var syg.
Hvis der findes bakterier i mælken, kan den ikke bruges og vi kan derfor ikke udbetale kompensation for mælken. Vi pasteuriserer modermælken og undersøger den for bakterier. Hvis vi finder bakterier, informerer vi dig pr. telefon, og du får tilbud om selv at hente mælken igen eller at få den kasseret af os.
Sådan gør du
Der udleveres rene plastikflasker fra Mælkebanken.
For at sikre, at modermælken er fri for uønskede bakterier, skal udmalkningen ske efter følgende vejledning:
Omhyggelig vask af hænder og negle med sæbe, både før udmalkning og ved håndtering af ammemælk. Hold bryster og vorter rene, som ved almindelig amning.
Umiddelbart før hver udmalkning tømmes ca. 1 spsk. mælk ud og kasseres for at reducere bakterieforekomst i den mælk, der sidder yderst i mælkegangene.
Tøm brysterne så grundigt som muligt. Bemærk, at ved hyppig udmalkning og omhyggelig tømning af brysterne øges mælkemængden.
Du må hælde mælk i den samme flaske i 24 timer, men vær opmærksom på, at mælken skal være nedkølet inden den hældes sammen. Mælken skal opbevares i køleskab. Fylder du en flaske ved udmalkning, skal denne fryses straks. Fyld kun flasken op til 200 ml- mærket. Hvis flasken ikke er fyldt inden for 24 timer, skal den fryses ned alligevel.
Fryseren skal være mindst -18 grader.
Efter brug rengøres udmalkningsredskaberne, dvs. tragt, slanger, flasker og sygekop mv. på følgende måde: - Skylles med koldt vand - Vaskes i sæbevand med børste - Skylles i varmt vand - Koges i 5 min. før ny udmalkning
Skriv nummer og dato på flaskerne med en vandfast tusch.
Beløbet er for tiden kr. 196 pr.liter.
Pengene indsættes på din Nemkonto og skal indberettes som B-indkomst.
Kørsel afregnes med 2,23 pr. kørt km. skal også indberettes til Skat.
Kontakt
Kontakt Mælkebanken AUH
Mælkebanken er åben mandag, onsdag og fredag kl. 08.00-12.00
Du er altid velkommen til at ringe eller skrive, hvis du har spørgsmål.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.