Når du overgår fra indlæggelse til kontrol i Hjemmeklinikken, er dit immunforsvar svækket efter kemoterapien. Desuden vil du være i risiko for at få blødninger, da dit blods evne til at størkne er nedsat. Derfor vil du i perioder skulle møde hver anden dag til kontrol og eventuel transfusion af blodprodukter, i afsnittets Hjemmeklinik.
Der skal i denne periode helst være en voksen person hos dig om natten, som kan håndtere komplikationer, hvis der skulle opstå sådanne.
Om forløbet
Inden du møder i hjemmeklinikken bedes du, på hverdage, gå til blodprøvetagning, med mindre du får taget blodprøver fra Picc-line eller CVK. Du kan med fordel selv booke tider til blodprøvetagning så du undgår ventetid www.booking.rm.dk/selvbooking/. C210 er det blodprøvetagningssted, der ligger tættest på Hjemmeklinikken, men C212 ligger ikke langt derfra. Har du ikke MitID, skal du ringe i stedet og bestille tiden på tel.nr. 2336 2791.
Det er vigtigt for afviklingen af dages opgaver, at du på hverdage får taget blodprøver kl. ca. 07.30.
Når du møder i Hjemmeklinikken, bedes du registrere dig via ankomststanderen og derefter gå direkte til C516, stue 554 og afvente, at der kommer en sygeplejerske
I weekenden og på helligedage er den ambulante blodprøveklinik lukket. Derfor skal du i stedet møde direkte i Blodsygdomme Sengeafsnit kl. 9.00. Når du har meldt din ankomst til en sygeplejerske, vil bioanalytikeren komme og tage blodprøver. Du kan efterfølgende gå til Hjemmeklinikken stue 554 og vente på at få taget blodprøver, få svar på blodprøver og evt. transfusioner.
Husk at medbringe Medicinposen, med al din medicin og din blodtryksmanchet, til hver kontrol
Vi opfordrer til, at du spiser morgenmad hjemmefra. Du er velkommen til at forsyne dig fra drikkeautomaten i caféen, samt the og kaffe når det er sat frem til selvbetjening. Efter aftale med sygeplejersken i Hjemmeklinikken, vil der være mulighed for at hente frokost i Cafe Syd på plan 4A i de tilfælde besøget strækker sig hen over frokosttid. Det er også en god ide at medbringe en madpakke til besøget i Hjemmeklinikken.
Sygeplejersken vil måle blodtryk, puls og temperatur (TOKS) og tale med dig om dit sygdomsforløb og din hverdag. Èn gang om ugen bedes du veje dig på vægten i Hjemmeklinikken.
Du vil derefter blive tilset af en læge, der blandt andet vurderer, om der er behov for transfusion af blod og blodplader. I forbindelse med kontrollerne planlægger lægen sammen med sygeplejersken de næste 2-3 besøg i hjemmeklinikken, eller der bookes tid til næste indlæggelse.
Dagene kan være lange, når du skal til ambulant kontrol. Ventetid på prøvesvar, tid hos lægen, levering og infusion af blodprodukter tager ofte nogle timer. Samtidig har sygeplejerskerne ansvaret for andre patienter end dig, og opgaverne kan kollidere tidsmæssigt, da de ikke altid er til at forudse. Specielt i weekenderne kan der opstå ventetid. Der er ikke så mange på arbejde, og for lægernes vedkommende dækker de modtagelse af akutte patienter og afvikling af stuegang på begge sengeafsnit.
Forskning viser, at patienter, der selv passer deres CVK, får færre infektioner end andre indlagte patienter. Derfor opfordrer vi til, at du eller din pårørende oplæres til selv at rense og skifte forbindingen på dit CVK.
Efter korrekt håndhygiejne, kan du forsyne dig med dertil hørende remedier på rullevognen i Hjemmeklinikken. Du bliver herved mindre afhængig af plejepersonalet på afdelingen, og ventetiden bliver kortere.
Du skal altid ringe til vores vagthavende læge på telefon 2343 5651 hvis du har:
Temperatur på 38,5°C eller derover
Meget tynd afføring flere gange i træk
Åndenød/hoste
Næseblod
Blod fra mund, urinrør eller tarm
Svimmelhed/susen for ørerne
Stærk hovedpine
Hvis du føler dig utilpas, men ikke ved hvorfor
Gode råd
Din familie og venner må gerne besøge dig, når du er hjemme. De skal bare være raske, idet dit immunforsvar stadig kan være svækket efter kemoterapien.
I perioder, når dit immunforsvar er påvirket, anbefaler vi, at du undgår større forsamlinger, forretninger, restauranter, biografer og offentlig transport. Dette er typisk steder, hvor der er en stor smitterisiko, specielt for virus, på grund af mængden af mennesker, hvoraf nogle næsten ganske sikkert vil have virusinfektioner.
Infektioner med bakterier vil derimod oftest stamme fra de sædvanligvis godartede bakterier alle mennesker har på sig og i kroppen, men som kan give infektioner, når man har nedsat immunforsvar.
Det er vigtigt med god håndhygiejne, hvis man ønsker at undgå smitte.
Har du pårørende med ved besøget bedes de opholde sig i venteområderne udenfor klinikken fx café- eller sofagruppe-området under besøget. Dette af hensyn til risikoen for at smitte andre patienter i Hjemmeklinikken. Din pårørende må naturligvis gerne deltage når du har samtaler med lægen.
Har du i det ambulante forløb behov for forebyggende antibiotikabehandling, udleveres dette til dig.
VIGTIGT: Du må IKKE tage medicin, der nedsætter feberen. Det kan f.eks være Panodil, Pinex, Pamol.
Du må IKKE tage medicin, der hæmmer blodpladerne og giver blødningstendens. Det kan f.eks være Ibumetin, Ipren, Bonyl, Ibuprofen, Magnyl, Hjertemagnyl, Kodimagnyl eller Aspirin.
Spørg lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl.
Du må gerne opretholde et samliv med en eventuel partner. Du smitter ikke og skader ikke din partner.
Nogle patienter oplever gener med tørre slimhinder. Glidecreme fra apoteket kan afhjælpe det problem og skåne slimhinden mod rifter.
Mere information
Du er som udgangspunkt omfattet af de generelle regler for patientbefordring. Når dit immunforsvar er påvirket af behandlingen, vil du få tilbudt solotransport.
De perioder, hvor dit immunforsvar er normalt, er solotransport desværre ikke et tilbud. Du kan i de perioder benytte offentlige transportmidler, benytte patientbefordringen efter gældende regler eller selv sørge for transport.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.