Mad og drikke medvirker til at gendanne dit immunforsvar. Risikoen for at komme til at spise forurenet mad bliver meget nedsat, når du håndterer
maden hygiejnisk korrekt. Følg derfor anvisningerne nedenfor uanset om du selv er syg eller laver mad til en, der er syg.
Hænderne
Vask altid hænderne grundigt med vand og sæbe inden du tilbereder mad og efter håndtering af råt kød, fjerkræ og fisk.
Råt kød, fjerkræ og fisk
Kog eller gennemsteg alt kød og fjerkræ til det er minimum lyserødt indeni.
Råt eller halvstegt kød, fjerkræ og fisk kan gøre dig syg. Lad ikke kødsaften komme i kontakt med andre madvarer, før kødet er færdigtilberedt.
Vask skærebræt med varmt vand og sæbe.
Drikkevarer
Drikkevarer skal opbevares i køleskab og må højst stå fremme i 3
timer. Mælkeprodukter må stå fremme 1 time. Benyt en ren og tør
kande, hver gang du blander saft.
Æg
Salmonellabakterier sidder hovedsageligt på æggeskallen. Køb og anvend
altid æg fra salmonellakontrollerede produktioner. Gør du det, anses
blødkogte æg og spejlæg for sikre at spise. Anvend altid pasteuriserede
æg i salatdressinger, kolde saucer, kolde desserter som is og fromage
samt energidrikke med æg.
Madrester og genopvarmning
Opbevar madrester i køleskabet og spis dem inden for 3 dage. Køb og
indtag ikke mad, der har passeret holdbarhedsdatoen. Genopvarmer
du maden skal hele portionen op på 75˚ C. Varme retter opleves først
som værende varm mad, når temperaturen i midten er over 75˚ C.
Frugt og grønt
Skyl al frugt og grønt omhyggeligt under rindende koldt vand, selv det,
der skal koges. Undlad at spise muggen og ødelagt frugt og grønt.
Køkkenet
Hold dine køkkenredskaber og arbejdsområder rene.
Køleskabet
Kontroller køleskabets temperatur en gang ugentligt og på varme sommerdage. Temperaturen i køleskabet bør ikke være over 5 ˚C.
Klude og viskestykker
Skift karklud og viskestykke dagligt. Skift karkluden, hvis den har været i
berøring med råt kød eller kødsaft eller anvend i stedet køkkenrulle.