Hvis man for eksempel får næseblod, kan man se, at blodet hurtigt begynder at blive sejt og klumpe sammen, for til sidst at størkne til en geléagtig substans. Det skyldes fibrindannelse, som især aktiveres af ødelagte celler og af aktiverede blodplader.
Fibrindannelsen er en heftig proces, som speeder sig selv op, når den først er startet, fordi der indgår en hel serie af enzymer og proteinstoffer som aktiverer hinanden.
Disse kaldes "koagulationsfaktorer" og nummeres efter en rækkefølge man brugte, da man i sin tid udforskede systemet. Man bruger traditionelt romertal i nummereringen, og de vigtigste faktorer hedder I, II, V, VIII, IX og X. Faktor I er fibrinogen og faktor II er det enzym (trombin) der omdanner fibrinogen til fibrin.
Der findes også nogle hæmmende proteinstoffer i blodet, som sørger for, at processen ikke løber løbsk, men bremses op, når en blødning er ved at være standset. De tre vigstigste hæmmende proteinstoffer hedder antitrombin, protein C og protein S.
Koagulationsfaktorerne og de hæmmende proteinstoffer produceres i leveren. Hvis mængden af koagulationsfaktorer i blodet er for lav (som for eksempel kan ses ved svær leversygdom eller ved arvelig blødersygdom), kan man få alvorlige, livstruende blødninger - især fra større blodkar i muskler, led og indre organer.
Omvendt kan en overaktiv fibrindannelse medføre blodpropper. Det kan i nogle tilfælde skyldes, at koagulationsfaktorerne er overaktive, men skyldes nok hyppigere, at der er for lave koncentrationer af de hæmmende proteinstoffer i blodet.