Få overblik over processen og de ting, du skal huske at gøre, når du har sagt ja til at donere hvide blodlegemer til patient, du før har doneret stamceller til.
Gå direkte til
Donation af hvide blodlegemer (DLI-donation)
En DLI-donation er en donationstype, hvor man donerer hvide blodlegemer, også kaldet lymfocytter.
Denne donationsform kan man som stamcelledonor kun blive bedt om at gennemgå, hvis man tidligere har doneret stamceller til en patient.
Patienten kan få brug for et boost med den samme donors lymfocytter, hvis donorens stamceller ikke helt har overtaget patientens knoglemarv. En DLI-donation vil booste patientens nye immunforsvar og hjælpe stamcellerne til at overtage patientens knoglemarv, så patienten kan blive rask.
Forløbet vil ligne det forløb du var igennem, da du donerede stamceller.
Vær opmærksom på
Download appen EMENTO der, hvor du normalt henter apps og opret dig som bruger. Emento-appen en digital forløbsguide for dig som stamcelledonor.
I forløbsguiden finder du:
Vigtige informationer om dit forløb og behandling
En oversigt over dine aftaler
Mulighed for at skrive beskeder til os, hvis du er i tvivl om noget både før og efter dit besøg
Du vil blive indbudt til en informationssamtale, hvor du vil høre om, hvad det vil sige at donere stamceller. Det er vigtigt, at du føler dig velinformeret, så du kan beslutte om du fortsat har lyst til at donere.
Samme dag skal du have taget blodprøver og muligvis igennem en grundig helbredsundersøgelse. Omfanget af helbredsundersøgelsen kan variere alt efter hvor længe det er siden vi så dig sidst.
Vi skal igen sikre os, at du er velinformeret og har lyst til at donere, og at du stadig er sund og rask.
Helbredsundersøgelsen kan omfatte:
Blodprøvetagning – test for bl.a. smitsom leverbetændelse, HIV og syfilis
Røntgen af lunger og hjerte
Undersøgelse af din hjerterytme – Elektrokardiogram (EKG)
Urinprøve – test for sukker og protein i urinen
Lægeundersøgelse, hvor lægen bl.a. lytter på hjerte og lunger
Evt. graviditetstest, da du ikke må være gravid under donationen
Cirka en uge efter helbredsundersøgelsen ringer lægen til dig og giver dig svar på undersøgelserne.
Finder vi, at du stadig er sund og rask, godkender vi dig som DLI-donor, og DLI-donationen foregår et par uger efter helbredsundersøgelsen.
Hvis vi mod forventning finder noget, som afviger, hjælper vi dig med at finde ud af, hvad det handler om, og hvis det er nødvendigt, sender vi dig videre til læger, der kan hjælpe dig med at blive undersøgt yderligere og evt. behandle.
Om behandlingen
Under donationen ligger du behageligt i en seng. En sygeplejerske vil anlægge en nål i begge dine arme.
Fra nålen i den ene arm tappes blodet over i et såkaldt aferese-apparat, som centrifugerer blodet. Centrifugeringen får blodet til at dele sig i lag, så lymfocytterne samles i et bestemt lag, hvorfra man opsamler dem i en pose. Igennem nålen i den anden arm får man blodet tilbage igen – alt undtagen lymfocytterne.
Donationen varer 4-5 timer og gennemføres oftest på en dag. Enkelte gange strækker donationen sig over to dage.
Under donationen kan der forekomme en prikkende eller stikkende fornemmelse omkring munden eller i fingre/tæer. Enkelte kan opleve kvalme.
Dette skyldes at vi anvender et blodfortyndende middel, citronsyre, som vi tilsætter blodet i aferese-apparatet, for at forhindre at blodet størkner. Når blodet gives retur til dig, vil der være en lille rest af citronsyre i blodet, og dette er årsagen til den prikkende fornemmelse, du måske vil opleve.
Da citronsyre bindes af kalk, kan vi give dig calcium for at fjerne generne. Citronsyre findes helt normalt i kroppen og nedbrydes derfor naturligt.
Når du kommer hjem
Dagen efter donationen kan du føle dig træt.
Der kan desuden komme et lille fald i din blodprocent efter donationen.
Antallet af blodplader, som har indflydelse på blodets evne til at størkne, kan også falde, men disse gendannes i løbet af få dage.
Antallet af lymfocytter vil ligeledes falde, men også disse gendannes i løbet af få dage.
Vi kontakter dig efter 1 uge, for at følge op på forløbet.
Herefter vil vi kontakte dig én gang årligt i en årrække efter donationen.
Videre forløb
Du bliver ikke udmeldt som stamcelledonor efter en donation, medmindre du ønsker det. Det er muligt at donere stamceller to gange, men vi vil dog så vidt muligt prøve at undgå at belaste den samme donor to gange.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.