Fordelen ved at få stillet en korrekt diagnose, og dermed givet en rigtig behandling, er større end risikoen ved en røntgenundersøgelse.
Gå direkte til
Røntgenstråler - Er der en risiko?
Forbered dig til undersøgelsen
Fortæl din læge om tidligere røntgenundersøgelser, der evt. kan overflødiggøre nye røntgenundersøgelser
Fortæl den læge, som henviser dig, hvis der er mulighed for, at du er gravid
Spørg din læge, om røntgenundersøgelsen er nødvendig, og hvordan den vil gavne din behandling.
at sundhedsrisikoen ved røntgenstråler er minimal i forhold til ikke at få opdaget en mulig sygdom
at vi – hvor det kan lade sig gøre – anvender ultralyd- eller MR-skanninger i stedet for undersøgelser, hvor der bruges røntgenstråler
at vi på røntgenafdelingen gør en stor indsats for at holde stråledosis så lav som mulig
alle undersøgelser udføres af specialuddannet personale.
Om undersøgelsen
Når du skal til røntgenundersøgelse, kan du være bekymret for, om bestrålingen kan give en forøget risiko for senere at få skader.
Vi bliver hver dag udsat for naturlig baggrundsstråling fra omgivelserne – fra jorden, luften, flyrejser, maden vi spiser og fra byggematerialer.
Hver røntgenundersøgelse giver os en lille yderligere stråledosis, der svarer til fra få dages til nogle års naturlig baggrundsstråling.
Ved de lave stråledoser, der bliver brugt ved almindelige røntgenundersøgelser, er der en ubetydelig øget risiko for at udvikle kræft mange år efter bestrålingen.
Større undersøgelser som CT-scanning og gennemlysning kan give en stråledosis, der svarer til op til nogle års baggrundsstråling.
Der anvendes røntgenstråler til almindelige røntgenundersøgelse (knogler, brystkasse og mammografi), gennemlysningsundersøgelser (fordøjelsessystemet) og CT-scanning (hjerne og indre organer).
Vi er særlig opmærksomme på, at nedsætte stråledosis til vores patienter så meget som muligt, uden at det er på bekostning af billedkvaliteten. Vi tilbyder pårørende/ledsagere blybeskyttelse i form af et forklæde, hvis deres tilstedeværelse til undersøgelsen er nødvendig.
Et foster er særlig følsomt over for røntgenstråler, og når vi røntgenundersøger gravide, er vi derfor særligt opmærksomme på fosteret.
Er du i den fertile alder, og skal du have fotograferet mave, lænd, bækken eller hofter, vil personalet spørge dig, om du kan være gravid. Det er vigtigt, du fortæller det til personalet, hvis du kan være gravid.
Jo yngre vi er, jo mere følsomme er vi over for stråling.
Derfor er det vigtigt kun at udsætte børn for røntgenstråler, når lægen vurderer, at det er den eneste mulighed for at opnå en sikker diagnose. Undersøgelsen udføres med så lave stråledoser som muligt, uden at det går ud over de vigtige informationer i røntgenbilledet.
Hvis du allerede har fået foretaget mange røntgenundersøgelser og er bekymret for at få foretaget flere, så husk, at behovet for en ny undersøgelse altid bliver vurderet ud fra den nuværende situation.
Kontakt
Røntgen og Skanning
Tjek dit indkaldelsesbrev for kontaktoplysninger
Du skal kigge i dit indkaldelsesbrev for at se, hvor du skal møde.
Der er flere Røntgen og Skanning afsnit på Aarhus Universitetshospital (AUH). Det præcise mødested og kontaktoplysninger finder du i indkaldelsesbrevet.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1468617
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.