Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Medbring din daglige medicin.
Blodfortyndende medicin:
Får du blodfortyndende medicin, skal du aftale pause eller ændring med den kirurgiske afdeling/klinik inden operationen.
Er du i tvivl, så ring til den kirurgiske afdeling/klinik, der har henvist dig til operation for at aftale nærmere.
Har du fået information om at tage f.eks. blodfortyndende injektion Fragmin i stedet for vanlig blodfortyndende medicin, eller fordi det er påkrævet til din operation, skal du tage Fragmin som angivet af den kirurgiske afdeling/klinik.
Diabetes:
Du skal som udgangspunkt ikke tage diabetesmedicin mens du faster, hverken insulin eller tabletter - se undtagelser herunder.
OBS: Hvis du har insulinpumpe, lader du den køre uændret i fasteperioden. Får du langtidsvirkende insulin tager du den som du plejer, f.eks. Semglee, Lantus, Abasaglar, Levemir, Toujeo, Tresiba
Hvis du møder efter kl. 12, er det en god ide at spise morgenmad senest 6 timer før mødetidspunkt og tage din diabetesmedicin sammen med måltidet.
Overvej om du vil have en person med som støtte, hvis du er nervøs og utryg.
Vi vil inddrage den pårørende du har taget med, i det omfang det er muligt.
Når vi fortæller om operationen og det videre forløb, kan det være hensigtsmæssigt at have en der lytter med. Det kan være svært at huske alle informationer.
Modtagelse
Som pårørende er du velkommen til at deltage i forløbet i Dagkirurgi.
På dagen kan vi aftale hvad og hvornår du skal deltage. Der er praktiske begrænsninger, som gør at du ikke kan være med til alt, men vi vil gøre hvad vi kan for at opfylde jeres ønsker.
Ventetid
Som pårørende kan du opleve ventetid, fordi vi ikke altid kan forudse hvor lang tid en operation tager.
Vi kan derfor heller ikke give dig et præcist tidspunkt for, hvornår patienten er klar til at komme hjem. Vi vil gerne ringe til dig, hvis du skal nå noget i mellemtiden.
Operationen
Det er ikke muligt at være med til selve operationen. I nogle tilfælde kan det være en fordel af være med, indtil patienten sover. Det aftaler I ved modtagelsen og skal afstemmes med dine og patientens behov.
På opvågningen
Patienten har brug for stille at komme til sig selv, evt. sove lidt og blive smertedækket. Nogle gange er det hensigtsmæssigt, at du som pårørende kommer ind og deltager straks når patienten er vågen.
På Opvågningen ligger der flere patienter, så det kan variere hvornår og hvor meget du vil få mulighed for at komme derind.
Afhentning
Som pårørende skal du kunne afhente med god varsel. Vi beder altid om telefonnummer og navn på den person, der skal hente.
Har du spørgsmål omkring selve operationen og evt. sygemelding efterfølgende, skal du kontakte den afdeling/klinik, som har henvist dig til operation.
Du kan se kontaktoplysninger hertil nederst i denne patientvejledning.
Inden operationen har bedøvelseslægen planlagt din bedøvelse ud fra din journal og dit spørgeskema, og kontakter dig kun ved behov. Du møder bedøvelsespersonalet på operationsdagen.
Spørgsmål til bedøvelsen og dagens forløb, skal du stille til Dagkirurgi. Du kan se kontaktoplysninger hertil nederst i denne patientvejledning.
Du må ikke selv køre hjem, den dag du er opereret. Dette skyldes bedøvelse og medicin, der påvirker din reaktionsevne.
Du skal selv arrangere transport til og fra hospitalet. Er du over 65 år eller førtidspensionist, er du berettiget til kørsel.
På operationsdagen
Kirurgen, som skal operere dig, fortæller om operationen, og sygeplejersken fortæller dig om forholdsregler, smertebehandling og lignende.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse
Før operationen møder du den læge, der skal operere dig.
Operationen foregår bag øret (ikke gennem øregangen).
Der anlægges et snit gennem huden bag øret. Herefter bores gennem bihulen (mastoidet) bag øret. Der skabes adgang til mellemøret ved at bore videre ned mellem ansigtets bevægenerve og nerven til smagssansen på tungens forreste del.
I mellemøret åbnes ind til indre øre (øresneglen) og cochlear implantatets elektrodedel indsættes deri. Opadtil bag øret løsnes en lomme mellem kraniet og overliggende muskel/hud. Der bores en fordybning i kraniets overflade, hvor modtagerdelen af implantatet lægges i.
Implantatet testes elektrisk for funktion og for forbindelse til hørenerven.
Til sidst lukkes huden over implantatet med en syning - efterfulgt af plaster og hovedforbinding.
Risici og bivirkninger
Du kan forvente moderate smerter i operationsområdet i ugerne efter operationen.
Du kan behandle disse smerter med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin.
Infektion
Hvis du efter operationen oplever tiltagende tegn på infektion, skal du kontakte os.
Tegn på infektion er:
Varme
Hævelse
Smerte
Rødme
Pus/betændelse
Blødning
Hvis du oplever vedvarende sivning af blod skal du ligeledes kontakte os.
Under selve operationen opereres i det indre øre. Der kan dermed forekomme påvirkning af både hørelse og balance, hvilket bl.a. kan medføre svimmelhed, tinnitus og tab af den naturlige rest-hørelse på det opererede øre.
Nerven til smagssansen på den forreste del af tungen på den opererede side kan blive påvirket med ændring (ikke tab) af smagssansen til følge.
Nerven til ansigtets mimik/bevægelighed på den opererede side ligger ligeledes i operationsområdet, men påvirkning af/skade på denne er sjælden.
Efter operationen
Du må komme hjem, når du og personalet vurderer, at du er klar til det. Det vil sige, at du føler dig godt tilpas og har været oppe at gå uden problemer efter operationen. Vi opfordrer også til, at du har drukket og spist, før du tager hjem.
Forvent lette/moderate smerter efter operationen
Genoptræning
Genoptræningen af hørelsen starter, når den eksterne del (lydprocessoren) er tilsluttet efter 4-6 uger.
Genoptræningen foregår på Audiologisk Klinik.
Når du kommer hjem
Du har forbinding om hovedet, som du selv kan fjerne to dage efter operationen
Oplever du en tiltagende hævelse i operationsområdet eller vedvarende blødning, skal du kontakte Hoved- og Halskirurgisk Sengeafsnit.
Du skal bestille tid til fjernelse af syning/sting bag øret hos din almen praktiserende læge, ca 10 dage efter operationen.
Undgå at pudse næse og nys med åben mund de første 2-3 uger
Undgå kontakt med forkølede personer et par uger efter operationen
Dæk eventuelt området med en kop eller klud, hvis du vil vaske håret.
Undgå hård fysisk aktivitet 3-4 uger efter operationen
Spørg eventuelt kirurgen, hvad der gælder for dig.
Videre forløb
Operationen har givet dig den interne del (elektroden) af dit cochlear implantat.
Når operationsarret er helet op, skal du have tilsluttet den eksterne del (processoren).
Dette foregår på Audiologisk Klinik ca. 4-6 uger efter operationen.
Du modtager automatisk en indkaldelse til denne tilslutning.
Mere information
Du har adgang til at se din journal på www.sundhed.dk eller i appen MinSundhed.
Her kan du se dine oplysninger 0-2 dage, efter at de er registreret på hospitalet.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.