AVT er en specialiseret landsdækkende indsats for børn med behandlingskrævende høretab fra 0 til og med 5 år.
Formålet med forløbet er at understøtte udviklingen af barnets hørelse og talesprog. Det sker ved, at vi vejleder og støtter dig som forælder i, hvordan du bedst hjælper dit barn til at høre og udvikle talesprog.
Målet er, at AVT bliver en naturlig del af jeres hverdag. AVT-vejlederen hjælper dig med, hvordan du kan bruge forskellige auditiv verbale strategier i forbindelse med dagligdagsrutiner og -aktiviteter. På den måde kan du give dit barn de bedste betingelser for at udvikle et alderssvarende talesprog inden skolestart.
AVT-metoden er velafprøvet og bliver anbefalet af både Sundheds- og Socialstyrelsen, fordi den har en dokumenteret effekt både internationalt og i Danmark.
I denne vejledning kan du læse om, hvad AVT går ud på, og hvordan forløbet foregår.
Kilde: Decibel
Praktisk information
AVT uden forældreinddragelse findes ikke. Du er den vigtigste person i dit barns liv, og derfor er det også dig, der er den primære person til at lære dit barn at udvikle et alderssvarende talesprog. AVT-vejlederens opgave er at lære dig, hvordan det gøres. Det kræver derfor ingen særlige forudsætninger af dig personligt at kunne deltage i AVT. Til gengæld skal du være motiveret og have mulighed for at deltage.
AVT-forløbet er individuelt tilrettelagt og har en ramme på 3 år.
Den typiske mødefrekvens er 1 gang om måneden af ca. én times varighed, hvor du/I deltager sammen med barnet. Nogle familier vil have behov for en hyppigere eller sjældnere mødefrekvens i dele af deres AVT-forløb.
Sessionerne foregår på Audiologisk Klinik.
Høreteknikken kan enten være høreapparater (HA), benforankrede høreapparater (bahs), cochlear implantater (CI) eller hjernestammeimplantat (ABI).
Inden første AVT-session
Hvis du venter på at komme i gang med et AVT-forløb, evt. fordi dit barn ikke har fået sin høreteknik endnu, kan ventetiden føles lang. Du kan bruge tiden på at opbygge en stærk tilknytning mellem dig og dit barn. Lad ikke høretabet have indflydelse på, hvordan du taler med og synger for barnet.
Det kan f.eks. være ansigtsudtryk, smil og øjenkontakt. Barnet lærer turtagning, og at alle forsøg på kommunikation har en værdi.
Mange forældre oplever en form for sorg eller krise i forbindelse med deres barns høretab. Jeres familie og venner kan vise sig at være en uundværlig støtte for hele familien, hvis I involverer dem og er åbne om barnets høretab.
Om AVT-forløbet
AVT-sessionerne fokuserer på at involvere dig som forælder og vejlede og støtte dig i, hvordan du bedst hjælper dit barn til at høre og udvikle talesprog.
Du bliver vejledt i at anvende forskellige auditiv-verbale strategier, som tager udgangspunkt i dagligdagsaktiviteter, læsning og leg med barnet.
Målet er, at strategierne bliver en naturlig del af jeres hverdag.
AVT-vejlederen hjælper dig med at tage udgangspunkt i jeres dagligdagsaktiviteter og de redskaber, I har tilgængelige derhjemme.
Et tidligt, specifikt og kvalificeret AVT-forløb, i tæt samarbejde med den rette høretekniske indsats på en audiologisk afdeling, er afgørende for, at dit barn kan udvikle hele sit sproglige potentiale.
AVT har fokus på at udvikle hjernens auditive områder, som er understimuleret på grund af høretabet. Hjernens plasticitet er mest påvirkelig i de første leveår, og særligt de første 3½ år er kritiske i forhold til udvikling af de auditive områder. Derfor gælder det om at komme så tidligt i gang som muligt med høreteknik og AVT.
Hjernens plasticitet betyder, at hjernen kan omstrukturere sig selv. Hvis de auditive områder i hjernen – dem, der opfanger og omsætter lyd – ikke bliver stimuleret nok, kan de visuelle områder tage over. Det vil sige, at de områder i hjernen, der burde bearbejde auditive indtryk, i stedet bliver brugt til at bearbejde visuelle indtryk. Hvis hjernen har omstruktureret sig på den måde, vil barnet ikke kunne komme til at forstå og bruge talesprog på niveau med sine jævnaldrende normalthørende kammerater.
Langt den største del af børn med høretab får meget ud af AVT – også børn, der har andre vanskeligheder – men i sjældne tilfælde er der behov for, at vi i samarbejde med jer og kommunen finder et supplerende eller andet tilbud.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at målet med AVT er, at du som forælder får redskaber til at udvikle dit barns fulde auditive potentiale, selv når udvikling af alderssvarende talesprog ikke er muligt.
AVT-forløbet er en del af en samlet indsats for dit barn, så det er vigtigt med tæt koordinering og samarbejde mellem alle de personer, som barnet er i kontakt med. Du er meget velkommen til at invitere f.eks. familiemedlemmer, kontaktpædagog eller dit barns talehørekonsulent med til en AVT-session, så de kan se, hvad I arbejder med, og hvor vigtigt det er.
Sideløbende med AVT-forløbet er dit barn tilknyttet en lokal talehørekonsulent fra kommunen. En tilknytning, der begynder ved mistanken om et høretab og fortsætter, indtil dit barn fylder 18 år.
Mere information
Da AVT-sessionerne foregår i dagtimerne på hverdage, så det kan være nødvendigt for nogle forældre at holde fri fra arbejde for at deltage.
Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste (TAF) er et eksempel på et økonomisk tilskud, som I kan søge om at få tildelt efter Servicelovens kap. 9, §42. Det foregår igennem jeres sagsbehandler, der kan anmode klinikken om en statusattest.
Hvis du har mere end 50 km til Audiologisk Klinik, kan den del af dine transportudgifter som udgangspunkt blive dækket efter Sundhedslovens § 171. Det varierer, om du skal søge i regionen eller direkte via sygehuset. Spørg din AVT-vejleder.
Hvis din transport er under 50 km, kan du ansøge din kommune om at få dækket dine og barnets transportudgifter som en del af dine merudgifter ifølge Servicelovens kap. 8, § 41.
Læs mere om børn og unge med høretab på www.decibel.dk
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.