Team for Fysioterapi
Team for Fysioterapi er en del af Klinik for Bækkenbundslidelser. Her kan du læse om dit forløb og finde praktiske informationer.
Om teamet
Sygdomme vi behandler
Team for Fysioterapi er en del af Klinik for Bækkenbundslidelser.
Vi behandler følgende:
- Kvinder med smerter i underlivet. Smerterne kan skyldes muskelspændinger i bækkenbundsområdet. Årsager til spændinger kan skyldes f.eks. endometriose, blæresmerter og vulvodyni (smerter ved de udvendige kønsorganer), men det kan også opstå efter operationer i underlivet, ved arvæv eller infektioner. Smerterne kan ofte medføre seksuelle problemer.
- Kvinder med ufrivillig vandladning og nedsynkning af underlivet. Generne kan skyldes svag bækkenbundsmuskulatur og dårlig koordination af muskulaturen.
- Børn med vandladningsforstyrrelser, svær forstoppelse og afføringsinkontinens, hvor standardbehandling ikke har haft den ønskede effekt. Generne kan skyldes en manglende bevidsthed og øget spænding af bækkenbundsmuskulaturen.
Personale du møder
Når du kommer hos os, kan du møde forskelligt personale.
Du kan f.eks. møde:
- Sygeplejersker
- Læger
- Fysioterapeuter
- Sekretærer
- Serviceassistenter
Du kan også forvente at møde personale, som er under uddannelse.
I Klinik for Bækkenbundslidelser har vi et tæt samarbejde på tværs af teams. Du kan derfor muligvis møde mere end én læge eller sygeplejerske ved dit besøg.
Du kan blive spurgt, om du vil deltage i forskningsprojekter. Det er altid frivilligt, om du vil være med.
Dit besøg
Henvisning
Henvisning til fysioterapi i Klinik for Bækkenbundslidelser, sker altid efter en lægefaglig vurdering.
Ved udredning i et af de andre teams i Klinik for Bækkenbundslidelser, vil de vurdere, om du skal henvises til behandling i fysioterapien.
Behandlingen varetages af specialuddannede fysioterapeuter her på Arhus Universitetshospital.
Ved behandling af ufrivillig vandladning og nedsynkning af underlivet vil træningen oftest blive varetaget af fysioterapeuter i egen kommune.
Før du kommer
Når du er blevet henvist, indkalder vi dig til en konsultation hos en sygeplejerske eller en læge. Du modtager indkaldelsesbrevet som Digital Post eller som almindeligt brev, hvis du er fritaget for Digital Post.
I brevet kan du finde information om:
- Hvor og hvornår du skal møde op
- Hvad du kan forvente af besøget
- Hvad du skal forberede inden besøget. Hvis de relevante forberedelser ikke er lavet, kan vi blive nødt til at aflyse besøget
- Hvis du er forhindret i at møde op til den aftale tid, er det VIGTIGT at du melder afbud i god tid
Læs mere om henvisning og indkaldelse
Når du ankommer
Scan dit sundhedskort på ankomststanderen, når du ankommer. Ankomststanderen er placeret ved indgangen til Klinik for Bækkenbundslidelser.
Du får et ventenummer og kan på ankomstavlen i venteområdet se, hvornår det er din tur. Når dit nummer bliver vist på tavlen, vil der stå, hvilket venteområde du skal gå til inde i klinikken.
Der er mulighed for at tage et glas vand, mens du venter. Vandautomaten er placeret på væggen ved siden af døren til indgangen til Klinik for Bækkenbundslidelser.
Du kan opleve ventetid. Vi prøver så vidt muligt at overholde din aftalte tid, men der kan komme akutte patienter, som giver forsinkelser. Du kan henvende dig til personalet i klinikken, hvis du har spørgsmål til din ventetid.
Undersøgelse og behandling
Kvinder
Fysioterapeuten tilbyder dig en udvendig undersøgelse af musklerne og bindevæv omkring bækkenet og en indvendig undersøgelse af bækkenbundsmuskulaturen.
Ud fra undersøgelsesresultaterne tilrettelægger vi en videre behandling i samarbejde med dig.
Du vil få udarbejdet et træningsprogram, som du skal træne efter derhjemme. For at opnå effekt af træningen, skal du være indstillet på at træne dagligt derhjemme gennem længere tid.
Ved behandling af smerter i underlivet anvender vi også manuelle teknikker til at afspænde og udspænde muskulaturen.
Ved behandling af ufrivillig vandladning og nedsynkning af underlivet kan der anvendes Biofeedback apparat og El-stimulations apparat på bækkenbundsmuskulaturen.
Børn
Barnet bliver undervist i bækkenbundsmuskulaturens (lukke-muskulaturen) funktion og placering.
Fysioterapeuten vil hjælpe barnet til at genkende bækkenbundsmuskulaturen ved udvendig berøring af endetarmsmusklen uden på tøjet.
Fokus for den fysioterapeutiske vejledning er at lære barnet bevidsthed om bækkenbundsmuskulaturen. Der bliver lagt vægt på afslapning af muskulaturen ved toiletbesøg. Der kan laves flowmålinger, scanning af resturin og test med Biofeedbackcomputer.
Efter dit forløb i klinikken
Efter endt behandlingsforløb, sender vi besked (epikrise) til din egen praktiserende læge. I nogle tilfælde vil der blive sendt besked til hjemmesygeplejerske eller andre relevante samarbejdspartnere. Dette sker altid efter aftale med dig.
I nogle tilfælde vil du kunne blive henvist til genoptræning i egen kommune eller behandling på et andet hospital. Nogle kan også få brug for hjælpemidler i eget hjem.
Til pårørende
Pårørende til en voksen
Du er velkommen til at deltage i samtaler og undersøgelser, hvis du og patienten ønsker det.
Du kan som pårørende hjælpe med at:
- høre, hvad der bliver sagt under samtalen
- stille spørgsmål
- evt. hjælpe patienten med at forberede spørgsmål hjemmefra
Pårørende til et barn
Vi forventer at mindst én forælder/værge deltager ved besøget, så længe barnet er under 18 år. Der kan dog være dele af besøget, hvor barnet eller den unge ikke ønsker at forældre/værge skal være til stede. I de tilfælde respekteres dette.
Netværk og støtte
Mens du er på hospitalet, kan du benytte dig af vores forskellige tilbud til patienter og pårørende.
Læs om vores tilbud til patienter og pårørende
Du kan også finde råd og vejledning i forskellige patientforeninger:
- Kontinensforeningen
- Smertefuldblære syndrom
- Rygmarvsbrokforeningen
- RYK - rygmarvsskadede i DK
- Colitis-Chron Foreningen
- Bedre Viden om Senfølger
- Kræftens Bekæmpelse
- Region Midt - Livet med og efter kræft
- Senfølgerforeningen - et godt liv med og efter kræft
- Tarmkræftforeningen
- Stomiforeningen
- Prostatakræftforeningen
- Blærekræftforeningen
- Kræft i underlivet
Mange kommuner har desuden en pårørendevejleder og andre støttemuligheder. Du kan henvende dig i din kommune og få mere information.
Find vej
Adresse og kort
Adresse
Klinik for Bækkenbundslidelser
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul-Jensens Boulevard 35
Indgang C, Plan 2, C208
8200 Aarhus N
Kort
Klinik for Bækkenbundslidelser ligger ved Indgang C.