Her kan du finde uddybende information om de forskellige undersøgelser der kan være i forbindelse med en medfødt hjertesygdom.
Undersøgelser i Center for Medfødte Hjertesygdomme
Hvad er hjertekateterisation?
Hjertekateterundersøgelse foregår ved, at et tyndt palstikkateter via blodårer føres ind til hjertet.
Herved kan man dels undersøge hjertekredsløbets funktion men også behandle visse typer af hjertefejl fx lukning af huller og udvidelse af forsnævringer. Dette kaldes kateterbaseret behandling.
Hvor foregår undersøgelsen?
Hjertekateterisationer foregår på Rigshospitalet.
Ved hjælp af 10 plastikelektroder, som klæbes til brystkasse, arme og ben, optages hjertets elektriske signaler.
Undersøgelsen tager et par minutter og er uden ubehag. Undersøgelsen er specielt velegnet til at vurdere hjertets rytme.
Lægerevarende registrering af hjerterytmen
I mange tilfælde kan der være behov for længerevarende registrering af hjerterytmen. Dette kan foretages ved en såkaldt ambulant EKG-overvågning eller Holter-undersøgelse.
Ved denne undersøgelse klæbes fire elektroder til brystkassen. Elektroderne er koblet til en lille optager, som kan registrere alle hjerteslag i op til 7 dage.
Optagelsen analyseres efterfølgende nøje af EKG-laboranterne.
Ultralydscanning er den vigtigste undersøgelsesmetode ved medfødt hjertesygdom.
Undersøgelsen er ufarlig og uden ubehag.
Hjertet scannes gennem brystkassen ved hjælp af en håndholdt transducer. Lidt creme sikrer god kontakt mellem transduceren og brystkassen.
Ved scanningen kan vi se hjertets anatomi i detaljer, og vi kan derved vurderer hjertets funktion nøje. Blodets strømning kan ses som røde og blå farver, som viser, i hvilken retning blodet strømmer.
Udvendig scanning på brystkassen kaldes transtorakal ekkokardiografi (TTE).
Ultralydsundersøgelse af hjertet (ekkokardiografi)
I nogle situationer kan der være behov for ultralydsscanning af hjertet via spiserøret, kaldet transesophageal ekkokardiografi:
Ultralydsundersøgelse af hjertet via spiserøret (TEE)
I sjældne tilfælde kan hjertet ikke undersøges tilstrækkeligt nøjagtigt ved scanning gennem brystkassen. I disse tilfælde kan man i stedet udføre scanningen gennem spiserøret.
Transduceren, som optager billederne, er ved denne teknik gjort meget mindre og indbygget i en sonde, som kan føres gennem munden og ned i spiserøret. Dette er naturligvis ubehageligt, og derfor kan børn, der har brug for denne type scanning, altid undersøges i fuld bedøvelse. Børnene er bliver indlagt i en dags tid og skal være fastende til undersøgelsen.
Scanning gennem spiserøret benævnes transøsofageal ekkokardiografi (TEE).
TEE anvendes ofte under hjerteoperationer for at vurdere operationsresultatet. I nogle tilfælde bruges TEE også, når huller i hjertet lukkes med såkaldt kateterteknik.
Ultralydsundersøgelse af hjertet via spiserøret (TEE)
Ved denne test måles, hvor langt du kan gå på 6 minutter. Testen udføres af sygeplejerskerne i klinikken.
Ud over distancen, måler vi også din puls og iltindholdet i blodet før og efter gangtesten.
Iltindholdet måles ved hjælp af en lille lysføler, som sættes på din fingerspids.
Ved denne test belastes du på en "kondi-cykel". Belastningen øges gradvist, indtil du enten bliver udmattet, eller til vi har opnået visse testmål. Vi måler regelmæssigt dit blodtryk og registrerer din hjerterytme ved hjælp af klæbeelektroder på brystkasse, skuldre og talje.
Testen udføres af en sygeplejerske og en læge. Undersøgelsen foretages i klniikken og tager som regel mellem 10 og 20 minutter.
Du må kun spise et let måltid inden testen (spørg sygeplejerske eller læge, hvis du er i tvivl).
Cykeltest (Hjertesygdomme)
En CPX-test er en udvidet arbejdstest, hvor du får målt din iltoptagelse. Testen giver et mere nøjagtigt mål for arbejdskapaciteten. Ved testen måles iltoptagelsen, populært kaldet "konditallet", som er det mest nøjagtige mål for, hvor meget hjertesygdommen belaster dit hjerte og dermed din funktionsevne.
Under CPX-testen (cykeltesten) trækker du vejret gennem en maske placeret foran mund og næse. Testen varer cirka 20 minutter og udføres af en læge og en sygeplejerske.
Cykeltest med måling af iltoptagelse (Hjertesygdomme)
Undersøgelser i andre afdelinger
Vi samarbejder tæt med de andre afdelinger på Aarhus Universitetshospital. Derfor kan du opleve, at vi sender dig til en anden afdeling for at få lavet en undersøgelse under dit besøg hos os.
Undersøgelser i andre afdelinger kan f.eks. være:
- Røntgen og CT-skanning
- MR-skanning
- Hjertekaterisation - Foregår på Rigshospitalet
- Elektrofysiologiske undersøgelser