Generelt om medfødte hjertesygdomme

Medfødt hjertesygdom optræder hos 0.8% af nyfødte børn og er dermed den hyppigste medfødte misdannelse overhovedet. Med et fødselstal på ca. 65.000/år fødes i Danmark årligt godt 550 nye børn med hjertesygdom. Herudover har ½-1% en mindre abnormitet i hovedpulsårens hjerteklap (bikuspid aortaklap), som ikke umiddelbart opdages.

Forekomsten af medfødt hjertesygdom er den samme fra år til år og den samme fra land til land. For langt de fleste vedkommende kendes årsagen til hjertesygdommen ikke. I nogle tilfælde har børnene en større eller mindre fejl i arveanlæggene, som bidrager til hjertefejlen. Bedst kendt er Downs syndrom, men også mindre fejl i arveanlæggene kan være forbundet med hjertefejl, f.eks. en mindre genfejl i kromosom nummer 22 (22q11). Det er sandsynligt, at det fremover vil vise sig, at andre hjertesygdomme også har en genetisk baggrund.

De fleste hjertesygdomme er heldigvis lette, og mange vil ikke give symptomer eller medføre problemer på sigt. Andre er dog mere alvorlige og nogle ligefrem livstruende. Man regner med, at næsten alle vil kræve behandling - oftest operation.

Behandlingen af medfødte hjertesygdomme i vore dage er særdeles god og behandlingsresultaterne opmuntrende. Stort set alle hjertefejl kan i dag opereres, om end resultaterne for nogle enkelte sygdomme desværre stadig ikke er tilfredsstillende.

For mange vil der være behov for livslang kontrol på et specialcenter, bl.a. fordi der med tiden kan opstå problemer, som vil kræve behandling.

På Aarhus Universitetshospital findes et team af specialister, som altid vil kunne hjælpe børnene (og deres forældre) med deres sygdom og de mange andre aspekter, som nødvendigvis er forbundet med at have en mere eller mindre kompleks medfødt hjertesygdom - på kort som på lang sigt.

Hjertesygdomme A-Z