Børn med medfødte hjertesygdomme
Her finder du information om undersøgelser, behandling, indlæggelse, kontrol m.m., hvis du har et barn, der er født med en medfødt hjertesygdom.
Sygdomme vi behandler
Vi følger dit barn, hvis det er født med medfødt hjertesygdom.
Vi samarbejder med andre specialister fra forskellige afdelinger på hospitalet fx fra Børn og Unge, Operation og Intensiv Øst og Kvindesygdomme og Fødsler.
Hvis børn med medfødt hjertesygdom, har behov for operation eller kateterbaseret undersøgelse/behandling vil dette foregå på Rigshospitalet.
Her finder du en oversigt over hjertesygdomme:
Oversigt over sygdomme
Personale du møder
Når du kommer i centret, kan du møde forskellige faggrupper.
Du møder:
- Sekretærer
- Sygeplejersker
- Læger
Derudover har vi en del studerende og elever tilknyttet.
Du kan blive spurgt, om du vil deltage i forskningsprojekter. Det er altid frivilligt, om du vil være med.
Prænatal diagnostik
Risiko for medfødt hjertesygdom
Risikoen for at få et barn med medfødt hjertesygdom er normalt lige under 1% (0.8%). Hvis en af forældrene selv har en medfødt hjertesygdom, er risikoen højere. Hvis kvinden har en hjertesygdom, er risikoen i gennemsnit omkring 4% og cirka 2%, hvis faderen har en medfødt hjertesygdom.
Selvom risikoen er højere end normalt, er sandsynligheden for at få et barn med hjertesygdom stadig meget lav og sandsynligheden for et rask barn meget, meget høj. Hvis hjertesygdommen skulle nedarves, er det ikke nødvendigvis samme type hjertesygdom, som optræder hos barnet som hos forældrene.
Ultralydsskanning af fostret
Ved ultralydskanning af fosterhjertet kan de fleste alvorlige hjertesygdomme ses fra 18. uge. I udvalgte tilfælde kan man foretage en tidlig hjerteskanning allerede i uge 13-15 - evt. suppleret med en såkaldt vaginalskanning. Den tidlige skanning følges altid op af en senere hjerteskanning - typisk omkring uge 20.
Disse skanninger foretages på Ultralyd Ambulatoriet på Kvindesygdomme og Fødsler.
Skanningen tager normalt cirka 15 minutter.
Hvis skanningen skulle vise, at barnet har en hjertefejl, vil der umiddelbart blive givet grundig information om betydningen af hjertesygdommen, og der vil blive lagt en plan for graviditeten i fællesskab med forældre, fødselslæge og børnehjertelæge. I udvalgte tilfælde, hvor barnet har en meget kompleks hjertefejl, og hvor der forventes operation inden for de første leveuger, vil fødslen foregå på Rigshospitalet.
Hjertefejl og andre sygdomme
Da hjertefejl af og til er forbundet med andre misdannelser hos fosteret og en sjælden gang med kromosom- eller genfejl kan det være relevant at tage moderkage- eller fostervandsprøve.
Undersøgelser
Hvis du har en medfødt hjertesygdom følges du i Center for Medfødte Hjertesygdomme.
Hvad der præcist skal ske og hvor længe besøget varer, afhænger af, hvad du fejler og hvilken undersøgelse/opfølgning, du skal have. Det afhænger også af, om du er barn, ung eller voksen.
Ved alle besøg får du en samtale med en læge og en sygeplejerske.
Oversigt over undersøgelser
Oversigt over undersøgelser af børn med medfødte hjertesygdommme
Indlæggelse og operation
Operation på Rigshospitalet
Hvis børn med medfødt hjertesygdom, har behov for operation eller kateterbaseret undersøgelse/behandling vil dette foregå på Rigshospitalet.
For yderligere information omkring indlæggelse og behandling på Rigshospitalet, henvises til:
Indlæggelse på Aarhus Universitetshospital
Hvis dit barn pga sin medfødte hjertesygdom, har behov for indlæggelse der ikke kræver operation eller kateterbaseret undersøglse/behandling vil indlæggelsesforløbet typisk være på Børn og Unge Afsnit 2.
Efter operation har familier med tilknytning til Center for Medfødte Hjertesygdomme i enkelte tilfælde brug for indlæggelse, som efter aftale med Rigshospitalet også vil være i Børn og Unge Afsnit 2.
Hovedparten af indlæggelsesforløbet sker på Børn og Unge Afsnit 2. Det giver en umiddelbart nærhed til andre børnespecialer, herunder børne-syndromlæger, børne-neurologer, neonatal-læger, børne-infektionslæger, børne-lungelæger, børne-nyre- og børne-mavetarmlæger, der kan inddrages med kort varsel, hvis det er nødvendigt).
Det er en fordel med nærheden til de andre børnespecialer, fordi nogle hjertebørn også lider af sygdomme i andre organer.
Tryghed og kontinuitet for hele familien
Det er meget vigtigt for os, at I som familie oplever tryghed og kontinuitet omkring behandling og pleje af jeres barn.
I er som familie med i plejen af barnet i det omfang det er muligt , og vi vil meget gerne bruge de kompetencer, I har som forældre, for at skabe den bedste kontakt til jeres indlagte barn.
Der er et højt informationsniveau, og der tilstræbes kontinuitet, tidlig involvering af forældre i plejen, samt tidlig involvering af støttefunktioner i et samarbejde med psykolog, præst, ergoterapeut, fysioterapeut, socialrådgiver, diætist og ikke mindst næsten daglig kontakt til vores hospitalsklovne.
Patienthotel og TrygFondens Familiehus
Udover Patienthotellet på Aarhus Universitetshospital ligger TrygFondens Familiehus tæt på Børneafdelingen.
Familiehuset danner en unik ramme i hjemlige og trygge omgivelser for familier med længere indlæggelsesforløb.
En familie kan bo og leve samlet, så normalt som muligt under barnets indlæggelse. Der er plads til hele familien og A40 ligger indenfor gåafstand.
Familiehuset har i dag 12 værelser, men allerede i løbet af 2016 vil der være i alt 22 værelser.
Behandling
Oversigt over behandlinger
Oversigt over behandlinger af børn med medfødte hjertesygdomme
Kontrol efter behandling
Kontrol i Center for Medfødte Hjertesygdomme
Dit barn ses med regelmæssige mellemrum i Klinik for Medfødte Hjertesygdomme, som ligger i Hjertesygdomme Klinik 1, hvor der foretages undersøgelser som f.eks. ekkokardiografi og arbejdstests.
Typisk ses alle nyopererede til en 1 måneders kontrol i Klinik for Medfødte Hjertesygdomme. Ved kontrollen vurderes behandlingsresultatet, og den fortsatte kontrol- og behandlingsstrategi fastlægges
Kontrol i Børn og Unge
Nogle gange ses børnene også til en kontrol i Børn og Unge 2. Det sker bl.a., hvis der er behov for en tidlig kontrol efter en hjerteoperation f.eks. hvis den medicinske behandling skal justeres tidligt efter operationen.
Netværk og støtte
Mens du er på hospitalet, kan du og dine pårørende benytte jer af vores forskellige tilbud til patienter og pårørende.
Læs om vores tilbud til patienter og pårørende
Du kan finde råd og vejledning på følgende hjemmesider:
Find vej
Adresse og kort
Adresse
Hjertesygdomme Klinik
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul-Jensens Boulevard 89
Indgang F7, Plan 2, F207
8200 Aarhus N
Kort
Hjertesygdomme Klinik ligger ved Indgang F7.
Kontakt
Telefon, mail og telefontid
Telefon
40 12 21 18
Telefontid
Mandag til fredag kl. 8-15
Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.
Adresse
Hjertesygdomme Klinik
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul-Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Indgang F6, F204
Nyttige links