Samtaler

Ved dit første besøg hos os, skal du til en samtale med en læge og en stråleterapeut. Vi informerer om behandlingen, og du kan stille spørgsmål. Vi anbefaler, at du tager en pårørende med.

Under behandlingsforløbet bliver du tilbudt regelmæssige samtaler med en læge og en stråleterapeut. Her taler vi om, hvordan du har det, og om du oplever bivirkninger. Bivirkninger til strålebehandling kan i de fleste tilfælde lindres.

Det er en god idé på forhånd at tænke over, hvad du gerne vil vide. Skriv eventuelt spørgsmålene ned, så du kan tage dem med ved samtalen.

Få gode råd fra Kræftens Bekæmpelse: Forbered dig til en samtale med lægen

Lejring og behandlingsmaske

Under strålebehandling er det vigtigt, at du ligger på præcis samme måde hver gang. Det kræver nogle forberedelser, som er det, vi kalder lejring.

Hvis du skal behandles mod hovedet eller halsen, laver vi en behandlingsmaske, der passer præcist til dit ansigt. Når masken skal laves, bliver der lagt et net ned over dit ansigt. Nettet føles blødt og lunt. Efter kort tid størkner det, og masken er dermed formet præcist til dig. Der er huller i masken, så du nemt kan trække vejret.

Du skal bruge masken ved de efterfølgende skanninger og strålebehandlinger.

Ved behandling andre steder på kroppen bruger vi andet udstyr, der hjælper dig med at ligge på præcis samme måde ved hver behandling.

Planlægningen af lejringen varer 45-60 minutter.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

CT-scanninger

Din første CT-scanning

Ved dit første besøg hos os, skal du have foretaget en CT-scanning, som hjælper os til at planlægge din behandling. En CT-scanning er en avanceret røntgenundersøgelse. Med CT-scanningen kan vi beregne dosis til området, som skal bestråles.

Ved CT-scanningen ligger du på et leje, der bliver kørt igennem en bred åbning i scanneren, mens der bliver taget billeder. Under scanningen skal du ligge præcist, som du skal under strålebehandlingerne. Hvis du har fået lavet en behandlingsmaske, skal du have den på ved scanningen.

Undgå at benytte hårprodukter som eksempelvis hårvoks før din CT-scanning. Det kan få konsekvenser for præcisionen af din stråleplan.

Information, lejring, opmærkning og scanning varer 30-50 minutter.

Flere CT-scanninger 

Du bliver CT-scannet flere gange i løbet af behandlingsforløbet. Formålet med disse scanninger er at kontrollere, om din behandlingsplan fortsat er optimal.

Vi forventer ikke at finde noget nyt, som vi ikke kender til i forvejen. Du får derfor ikke svar på scanningen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

MR-scanning

Under dit første besøg, skal du have foretaget en MR-scanning. Det er en scanning med en stærk magnet. Vi kan ofte se det syge område bedre på en MR-scanning, end ved en CT-scanning. De to scanninger supplerer hinanden, så vi kan planlægge din behandling meget præcist.

Vi bruger MR-scanningen til planlægning af din behandling. Den bliver ikke benyttet til at vurdere din sygdom, og du får derfor ikke svar på resultatet.

Ved scanningen ligger du på et leje, der bliver kørt ind i en rørformet magnet, som er åben i begge ender og forsynet med lys og ventilation. MR-scanneren laver høje bankelyde, og du skal derfor ligge med ørepropper og et høreværn eventuelt med musik.

I forbindelse med MR-scanningen anlægger vi et drop til kontraststof. Kontraststoffet gør billederne tydeligere.

Før scanningen skal du fjerne løse metalgenstande såsom ur, smykker og bælte. Din pung, mobiltelefon og værdigenstande bliver låst inde i et skab, mens du bliver scannet. Hvis du har pacemaker, øreimplantat eller andet indopereret metal i kroppen, skal du sige det til personalet.

Du bliver yderligere informeret om sikkerhed ved MR-scanning, når du møder i afdelingen.

Information, anlæggelse af drop til kontrast og skanning varer ca. 1 time.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Blodprøver og EKG

Under dit forløb hos os, skal du have taget blodprøve og/eller EKG (hjertekardiogram).

Du kan selv booke en tid i forvejen.

Hvis du ønsker hjælp til det, kan du henvende dig til sekretæren i afdelingen eller ringe på telefon 23 36 27 91 mandag-fredag kl. 12.45-14.15.

Sådan booker du en tid til blodprøve eller EKG:

  • Log ind med MitID på www.booking.rm.dk
  • Du kan bestille tid og se allerede bookede aftaler. Tryk på vælg ud for Blodprøver og EKG
  • Vælg Book Aftale for enten 'Blodprøve', 'Blodprøve og EKG' eller 'EKG'
  • Vælg det sted, du ønsker at få taget prøven
  • Herefter kommer en kalender frem og du vælger dato og tid
  • Indtast dit mobilnummer (hvis du har mobil)
  • Marker i feltet 'Ja tak, jeg ønsker en gratis SMS om min aftale'
  • Tryk Bekræft
  • Tryk Afslut

Strålebehandling

Sådan foregår det

Mens behandlingen foregår, ligger du på et leje under stråleapparatet. Stråleapparatet kaldes for gantry. Gantry roterer rundt om lejet og afgiver stråler fra forskellige vinkler.

Hvis du skal behandles mod hovedet eller halsen, bruger vi den behandlingsmaske, du har fået lavet. Den hjælper dig til at ligge helt stille.

Før behandlingen går i gang, tager vi en scanning, som bliver sammenholdt med din CT-skanning fra det første besøg. Ud fra denne sammenligning flytter vi behandlingslejet på plads, så strålerne rammer præcist. I mens ligger du stille på behandlingslejet.

Mens behandlingen gives, ligger du alene i rummet. Personalet holder øje med dig på overvågningsskærme, og du kan altid komme i kontakt med personalet.

Strålebehandling gør ikke ondt. Nogen oplever, at de kan fornemme, når strålerne gives. Desuden kan du høre, når gantry bevæger sig. Du kan evt. høre musik, mens behandlingen foregår.

Ved alle behandlinger er det vigtigt, at du ligger ens, og at du ikke bevæger dig. Hvis du har smerter, er det vigtigt, at du tager smertestillende medicin, før vi går i gang. Har du behov for smertestillende, skal du sige det til personalet.

Strålebehandlingen varer ca. 30 minutter, men det varierer efter behandlingstype og fra dag til dag.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Stråleapparatet

Hvis stråleapparatet ikke virker

Stråleapparatet er avanceret teknisk udstyr. Det bliver testet grundigt hver dag, at alt fungerer som det skal.

Der kan opstå driftsproblemer, som giver nedbrud af både kortere og længere varighed. Vi kan ikke altid give dig klar besked om ventetiden, men vi bestræber os på at informere, så godt vi kan.

Det sker, at der er afbrydelser i behandlingen, mens du ligger på lejet. Du skal blot blive ved med at ligge stille, mens personalet løser problemet. Maskinen husker præcist, hvor meget af din daglige dosis, den har afgivet. Du får dermed den korrekte resterende dosis efter afbrydelsen.

Sker nedbruddet inden din behandling går i gang, kan du vente i afdelingen og vil blive behandlet senere samme dag. 

Hvis der sker nedbrud over flere dage, vil læger og hospitalsfysikere ud fra din diagnose vurdere, om det er nødvendigt med anden behandling. I så fald vil de sikre, at du i den periode får en tilsvarende god behandling med almindelig strålebehandling på dit lokale hospital.

Stråle- og patientsikkerhed er vores højeste prioritet. Vi vil altid sikre, at du til enhver tid får den bedst mulige behandling.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Mellem behandlingerne

Hold din vægt stabil

Du må spise som du plejer under behandlingsforløbet.

Det er en fordel at holde vægten stabil, da et eventuelt vægttab eller vægtøgning har betydning for, hvor dybt strålerne virker i kroppen.

Varieret kost bidrager til, at kroppen har protein og energi til at reparere stråleskader i vævet.

Hos nogle patienter der taber sig, kan det være nødvendigt med en sonde. Denne kan enten lægges gennem næsen eller maveskindet.

Personalet vil løbende veje dig og vejlede i ernæring.

Få inspiration om kost fra Kræftens Bekæmpelse

Motionér gerne hver dag

Regelmæssig motion modvirker bl.a. træthed, giver bedre søvn og holder maven i gang. Samtidig lindres smerter og kvalme ofte under og efter motion.

Vi har ingen restriktioner i forhold til din form og mængden af motion, men tilpas gerne motionen til dit energiniveau. Det er en god ide at kombinere konditræning (puls) med muskelstyrkende træning. Motionen behøver dog ikke at være med høj intensitet. En gå- eller cykeltur kan være lige så god.

Få inspiration til fysisk aktivitet på livogkraeft.rm.dk

Du kan også blive inspireret til mentale øvelser, der kan være gode under behandlingsforløbet.

Få inspiration til mentale øvelser på livogkraeft.rm.dk

Genoptræning og rehabilitering

Hvis du har funktionsnedsættelse, der relaterer sig til dit sygdomsforløb, kan vi henvise dig til fysio- og/eller ergoterapi på Aarhus Universitetshospital.

Vi har indrettet et lille træningsrum i Dansk Center for Partikelterapi, som kan benyttes til forskellige typer træning med fysio- og ergoterapeuten.

Tal med personalet, hvis du har behov for genoptræning eller rehabilitering. Det er også en mulighed, at din egen afdeling henviser dig med en genoptræningsplan.

Undgå forstoppelse

Det er vigtigt, at du ikke føler dig forstoppet under behandlingsperioden.

Du skal helst have afføring hver dag.

Forstoppelse kan f.eks. opstå, hvis du drikker for lidt eller får stærk smertestillende medicin.

Nogle har behov for afføringsmiddel til at holde maven i gang. Personalet vil vejlede dig i brugen heraf.

Få gode råd til at undgå og behandle forstoppelse fra Kræftens Bekæmpelse

Brug prævention både som mand og kvinde

Du må gerne have seksuelt samvær under dit behandlingsforløb, men brug prævention.

Som kvinde skal du undgå at blive gravid, og som mand må du ikke gøre en kvinde gravid.

Hudpleje

Du må vaske huden i behandlingsområdet med mild uparfumeret sæbe og smøre den med uparfumeret creme.

Personalet vil vejlede dig i hudpleje og brugen af eventuelle cremer.

Læs om hudpleje under og efter strålebehandling

Risici og bivirkninger

Forskellige bivirkninger

Mennesker re­agerer forskelligt på strålebehandling, og graden af bivirkninger varierer fra person til person. Bivirkninger afhænger også af, hvor på kroppen strålerne bliver givet.

Bivirkninger kan opstå på flere tidspunkter og inddeles i akutte bivirkninger og senfølger.

Lægen vil med udgangspunkt i din individuelle behandlingsplan uddybe, hvilke mulige bivirkninger du kan få.

Læs mere om mulige bivirkninger til det område på kroppen, hvor du bliver behandlet

Akutte bivirkninger

Akutte bivirkninger opstår 1-3 uger efter du starter din behandling og kan forværres indtil cirka 2 uger efter din sidste behandling. Herefter vil bivirkningerne aftage i løbet af 2-4 måneder.

Når du mærker bivirkninger til behandlingen, skal du sige det til personalet, så de kan hjælpe dig med at behandle dem.

Senfølger

Senfølger opstår tidligst 3 måneder efter din sidste behandling og kan være varige. Det er afdelingen, hvor du går til kontrol, der varetager behandlingen af senfølger.

Patientfortælling

I denne film fortæller en tidligere patient om sit behandlingsforløb hos Dansk Center for Partikelterapi.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.