Hvorfor er det nødvendigt med en slimprøve?

Når barnet har cystisk fibrose og får bakterier i lungerne, får det sjældent feber og smerter ved vejrtrækning, som andre gør.

Barnet hoster nogle gange lidt mere, end det plejer. Måske er appetitten ikke så god, og måske er barnet mindre frisk. Men af og til bliver det slet ikke opdaget, at barnet har fået bakterier i lungerne.

For at passe bedst muligt på lungerne, skal barnet derfor ved hver kontrol have suget en slimklat op for at undersøge, om der er bakterier, vi skal behandle. 

Hvis barnet hoster mere, end det plejer, og der er mistanke om, at der er bakterier i lungerne, kan I også få en slimklat undersøgt. Nogle gange starter vi også bare behandling op uden at lave slimprøve.

Videoer med børn der bliver suget

Emma

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Jonas

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Johan

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Maja

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Sådan støtter I barnet ved sug

Afklaring er vigtigt

I skal være afklaret med, at suget er nødvendigt, og at I medvirker, fordi I elsker jeres barn og vil passe på det. Før barnet suges første gang, skal I vide, hvordan det foregår og føle jer parate til at holde barnet fast, hvis det er nødvendigt. Ikke mindst skal I føle jer rustet til at kunne rumme, anerkende og acceptere de følelser, der bliver aktiveret, når barnet græder og stritter imod.

Det er svært at holde ud, at ens barn bliver udsat for noget, som det oplever som et overgreb. Barnet kan mærke med det samme, hvis I som forældre synes, det er synd. I kan som forældre først støtte barnet, når I selv føler, at det I gør er rigtigt. I skal være så afklarede og trygge ved suget, at I har overskud til at se barnet og være der for det.

Et samarbejde mellem forældre, barn og sygeplejerske

Det er en lang proces og kræver samarbejde mellem forældre, barn og sygeplejerske at nå frem til den dag, hvor barnet frivilligt går med, selv kan holde hovedet stille, og hvor suget kun fylder i bevidstheden den korte tid, det tager at suge slimklatten op. Hvert sug er forhåbentlig et lille skridt i den rigtige retning, men børn er forskellige, og selvom de får den bedste støtte, er det meget individuelt, hvornår de mestrer suget selv. Mist ikke modet, selvom det trækker ud. Det lykkes for alle før eller siden.

Suget er præcist så svært for barnet at mestre, som det oplever det. Det skal ikke betvivles eller bagatelliseres. Det er vigtigt, at barnet får lov til at reagere, skælde ud og have de følelser, det har, og det må ikke presses til at samarbejde over evne. Jo bedre I er i stand til at rumme, anerkende og acceptere barnets følelser, jo bedre hjælper I barnet til at vokse som menneske og nå frem til den dag, hvor det går frivilligt med.

Succeskriteriet er ikke, at suget bliver klaret uden tårer, men at barnet kommer frivilligt, samarbejder og oplever, at vi er troværdige og interesserede i at forstå det. Og at slimklatten skal laves for at passe godt på barnet.

"Angus og bussemanden"

Historiern om ”Angus og bussemanden” er en hjælp til at forberede barnet på suget hjemmefra eller til at tale om suget efterfølgende. Det er en lille historie om et barn, der får lavet et sug. Læs højt eller brug billederne til at fortælle ud fra, og gør det til barnets egen historie. Angus og bussemanden får I udleveret i Center for Cystisk Fibrose.

Kontakt Center for Cystisk Fibrose

Telefon

Sekretær: 7845 1533

Sygeplejerske: 7845 1539

Telefontid 

Sekretær: Mandag-fredag kl. 10.00-12.00

Sygeplejerske: Mandag-fredag kl. 09.00-09.30

Mail

Sikker mail (Kræver MitID)