Hvad er en blødersygdom?
Blødersygdom er en tilstand, hvor blodet ikke størkner som normalt, hvilket medfører en øget tendens til blødninger.
Blødersygdomme er forholdsvis sjældne sygdomme og langt hovedparten er arvelige. Den mest almindelige blødersygdom er von Willebrands sygdom. De næsthyppigste blødersygdomme er hæmofili A og B. Hæmofili A udgør 80-85 procent og er dermed langt den hyppigste.
Hæmofili A og B er begge sygdomme, som drenge/mænd kan blive ramt af, hvorimod piger/kvinder er bærere af sygdommen men langt sjældnere har blødningsproblemer.
I Danmark lever ca. 500 personer med blødersygdom, og langt hovedparten har hæmofili A. Sygdommen varierer i sværhedsgrad fra mild til svær.
Mere om von Willebrands sygdom
Mere om hæmofili A og B
Symptomer på blødersygdom
Symptomer på blødersygdom kan være øget tendens til unaturligt store blå mærker i huden, muskel- og ledblødning, som enten er opstået uden årsag eller ved en skade. Området med blødning kan være hævet, varmt, blålig misfarvet og meget smertefuldt afhængig af stedet for blødningen.
Hvis du har en blødersygdom, vil du ofte opleve starten på blødningen i vævet som en lidt kriblende fornemmelse, der vil udvikle sig til smerter og hævelse, hvis ikke blødningen stoppes ved behandling.